نگاهی به رویه های گذشته نشان می دهد که هرگونه تغییر و تحول در بحث قیمت یا میزان عرضه کالاهای اساسی و اقلام استراتژیک مانند نان یا سوخت روندی مشابه و یکسان دارد. ابتدا انتشار شایعه و اخبار آن، سپس تکذیب مقتدرانه دولتمردان و سپس اجرای قاطعانه همان شایعه تکذیب شده! به نظر می رسد مردم زودتر از مسئولان از تحولات اقتصادی کشور مطلع هستند و باید تغییرات را به اطلاع دولت برسانند! بنابراین حذف کارت سوخت رایگان جایگاه ها با وجود تکذیب دولتمردان، به نظر می رسد چند قدم با اجرا فاصله داشته باشد. شاید در وهله اول محدودیت مصرف سوخت برای مردم بارزترین نتیجه اجرای این تصمیم باشد، اما تشدید تورم و افزایش قیمت کالاها و خدمات در کوتاه ترین زمان بارزترین پیامد آن است. حذف سوخت رایگان
گسترش پدیده کارتفروشی یا بنزینفروشی توسط افرادی که به هر دلیلی نسبت به سایر مردم بنزین کمتری مصرف میکنند یا به آن نیاز دارند، بار مسافران را در خطوط ناکارآمد فعلی حملونقل عمومی بیشتر میکند و مردم را مجبور به استفاده از تاکسیهای اینترنتی گرانتر میکند. و در نهایت تشدید مشکل ترافیک و حمل و نقل در کنار تورم از دیگر چالش هایی است که به نظر می رسد تصمیم گیران نادیده گرفته می شوند.
هدف دولت از مدیریت سوخت مشخص نیست
آلبرت بغزیان کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه در گفتگو با اقتصاد 24 به موضوع حذف کارت سوخت از جایگاه ها واکنش نشان داد و گفت: قبل از پرداختن به عواقب حذف سوخت رایگان ابتدا باید به موضوع ایجاد کارت سوخت اشاره کرد. جیره بندی. دولت برای کاهش مصرف سوخت و جلوگیری از قاچاق بنزین اقدام به کارت های سوخت و سهمیه بندی کرد. پیش از این بنزین در مرزهای ایران آزادانه با قیمت گزاف فروخته می شد و سود آن نصیب دلالان می شد. دولت برای جلوگیری، مدیریت و کاهش این امر، سوخت را برای مردم سهمیه بندی کرد، اما در کنار آن مفهومی به نام بنزین رایگان و کارت جایگاه شکل گرفت که اتفاقی بی معنا بود.
وی تصریح کرد: برای مدیریت مصرف بنزین مردم و معضل قاچاق سوخت قرار بود سهمیه بندی بنزین کارآمد باشد اما کارت سوخت آزاد این امر را خنثی کرد. اکنون برخی اخبار حاکی از آن است که دولت قصد دارد کارت سوخت رایگان را از جایگاه ها حذف کند. این خبر نشان می دهد که نه مصرف سوخت و نه بحث قاچاق بنزین تا امروز مدیریت نشده است. در عین حال دولت هنوز هدف اصلی حذف این کارت ها و اینکه این تغییر را برای چه هدفی اجرا خواهد کرد، اعلام نکرده است.
منتظر موج تورم باشیم
بغزیان در ادامه سخنان خود ایجاد بستر مناسب برای حمل و نقل عمومی را لازمه حذف کارت سوخت رایگان در جایگاه ها دانست و توضیح داد: مصرف بنزین افراد و خانوارها با توجه به نوع مصرف، کیفیت مصرف بنزین متفاوت است. ماشین و شهری که در آن زندگی می کنند. مثلاً خانواده ای که در شهرهای بزرگ زندگی می کنند، البته مصرف بنزین بیشتری دارند. با حذف کارت سوخت پمپ بنزین، مردم پس از اتمام سهمیه بنزین خود مجبور به استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی هستند که متاسفانه این نقطه از کشور با مشکلات و چالش های فراوانی مواجه است. سیستم حمل و نقل عمومی این کشور حتی در شهرهای بزرگ هنوز توسعه و یا مدرن نشده است. در چنین شرایطی اگر تعداد بیشتری را به حمل و نقل عمومی بفرستیم، مشکلات و نارضایتی ها بیشتر می شود.
این کارشناس اقتصادی تشدید تورم کالایی در بازارهای مختلف را یکی دیگر از نتایج حذف کارت آزاد بدون ایجاد پایگاه و پشتوانه دانست و گفت: در حال حاضر بخشی از حمل و نقل درون شهری و برون شهری کالا و خدمات توسط خودرو و وانت انجام می شود. ، که مانند تاکسی ها دارای مزیت هستند که سهمیه سوخت بیشتری ندارند. این خودروها که وظیفه تامین نیازهای کالایی بازارها و شهرهای مختلف را بر عهده دارند، کسری های خود را با بنزین رایگان جبران می کنند و حذف سوخت رایگان آنها را با چالش مواجه می کند. این رانندگان همچنان مجبور به خرید بنزین از بازار سیاه با قیمت های گزاف خواهند بود که در نهایت به قیمت تمام شده کالا توسط مصرف کنندگان مشاهده خواهد شد.
ایده گران بودن بنزین قابل حمایت نیست
وی خاطرنشان کرد: بدیهی است که وضعیت بنزین همه بازارهای کالا و خدمات را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بنابراین اگر دولت حتی حذف کارت سوخت رایگان را هم در دستور کار خود دارد باید قبل از این بسترهای مناسب را برای آن فراهم کند. شناسایی وسایل نقلیه موثر در حمل و نقل کالا و افرادی که به نوعی در این شغل فعالیت دارند، توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی، برنامه ریزی برای کاهش ترافیک شهری و مواردی از این دست، از جمله نیازها و الزامات حذف کارت سوخت است. . در شرایط فعلی هیچ یک از این بدیهیات و مبانی موجود نیست.
بغزیان تاکید کرد: برخی معتقدند بنزین در ایران نسبت به سایر کشورها ارزانتر است و باید به قیمت جهانی برسد. این در حالی است که اگر در کشوری بنزین گران باشد، به جای آن، خودروهای باکیفیت راحتتر و ارزانتر در دسترس هستند، اما در ایران که خودروها قیمت نجومی دارند، برای حفظ این تعادل، بنزین باید قیمت مناسبتری داشته باشد. بنابراین، ایده گران بودن بنزین قابل حمایت نیست.
مردم دیگر توان پرداخت هزینه های جراحی اقتصادی را ندارند
روی آوردن مردم به فروش سهمیه بنزین خود به افرادی که به دلایل مختلف به بنزین بیشتری نیاز دارند، اولین نتیجه حذف کارت سوخت جایگاه است. مردم از شهرها و شهرستان های مختلف وارد شهرهای بزرگ خواهند شد و با فروش سهمیه بنزینی که نیازی به استفاده از آن ندارند، از کمبود بنزین نهایت استفاده را خواهند برد. هرچند این انتقاد به این دلیل نیست که مردم به جابجایی بنزین محدود شوند. اما فقر در روستاها و شهرها، تشدید نیاز شهرها به ویژه به کامیون یا خودروهای سواری و به طور کلی مردمی که در شرایط تورمی کنونی برای بقا دست و پنجه نرم می کنند، این بازار سیاه را ایجاد می کند و نمی توان به آنها انتقاد کرد. .
افزایش روزانه قیمت ارز یا بهتر است بگوییم کاهش ارزش ریال در کنار نرخ بالای تورم به ویژه در اقلام خوراکی، مردم را بیشتر درگیر حفظ حداقل وعده های غذایی خود کرده است. جراحی های بی پایان دولت که وعده دلار پنج هزار تومانی را می داد، مدام توانایی مردم را برای زندگی محک می زند و مردم عادی به خاطر زندگی ای که ساخته آن ها نبود، بیش از پیش شرمنده خود و خانواده شان می شوند.
گفتگو در مورد این post