به گزارش اختاز 100 به نقل از ایسنا، نام صدیقه (روحانی) سامی نژاد متولد 1295 با بازی در نقش «گلنار» در فیلم «دختر لور» برای همیشه در تاریخ سینمای ایران ماندگار شد. “. «دختر لر» اولین اثر ناطق سینمای ایران است که در سال 1312 توسط خان بهادر اردشیر ایرانی و عبدالحسین سپنتا ساخته شد.
ثمی نژاد با اکران «دختر لر» در سینماها به شهرت رسید که با استقبال خوبی مواجه شد اما پس از آن به سرنوشت بسیار تلخی دست یافت.
فریدون جیرانی در سال 1388 و در زمانی که پخش گفت و گو با فریماه فرجامی پس از سال ها بی خبری و با تصاویر تکان دهنده ای از این ستاره سال های دور سینما، واکنش های شدیدی را در پی داشت، در مطلبی عنوان کرد: «زندگی بازیگران سینمای ایران تلخ است و فقط مربوط به سال های بعد از انقلاب نیست گفت سامی نژاد مرده است تا آن روز فکر می کردم که روح ثمی نژاد باید سال ها پیش به خانه خواهرش علیا زند تبریزی مرده باشد و دیدم که این خبر درست است متوجه شدند ثمی نژاد بعدازظهر روز چهارشنبه 20 اردیبهشت 1355 به تنهایی در سن 86 سالگی درگذشت و روز پنجشنبه 21 اردیبهشت در مکان نامعلومی در قطعه 34 ردیف 44 شماره 46 به خاک سپرده شد. تخت ثمی نژاد در وسط خانه تنها میراث این اولین بازیگر زن یک کیسه نایلونی با یک پاکت سیگار، یک شناسنامه و یک بروشور چاپ شده از «دختر لر» بود.
این کارگردان سینما همچنین گفت: قبل از دیدن این میراث تصویر سامی نژاد را در فیلم تهامی نژاد در حال گریه دیده بودم نه چیز دیگر، «ایران قدری» که روزی مشهورترین بازیگر تئاتر تهران بود چه شد؟ چه کسی میدانست ریشه تاریخ تلخ بازیگران در سینمای ایران را باید در جامعهای جستوجو کرد که نتوانسته است تفکر مدرن را در خود حل کند بازیگران زن.”
عباس بهارلو – مورخ و پژوهشگر سینما – در سال 1380 درباره این بازیگر مقاله ای نوشت که در قسمت هایی از آن آمده است: زمانی که در سال 1391 فیلم «دختر لر» به تهیه کنندگی خان بهادر اردشیر ایرانی و عبدالحسین سپنتا ساخته شد. که صدیقه سمی نژاد در آن نقش «گلنار» را بازی کرد، در تهران پخش شد، واکنش ناخوشایندی را در بین مردمی که برای اولین بار چهره یک زن ایرانی را روی پرده دیده بودند، به همراه داشت که دقیقاً اینطور نیست. واضح است – و احتمالاً هرگز معلوم نخواهد شد که آیا خانم صدیقه سمی نژاد تصوری از آن واکنش ها در ذهن خود داشته است یا خیر و اگر می داشت، آیا حاضر می شد در آن فیلم ایفای نقش کند؟
گفته می شود در آن زمان آوانس اوگانیانس نیز در زمینه فیلمسازی تلاش می کرد و در همین راستا بهارلو ادامه داد: در کنار فعالیت های پرتلاش اوگانیان در ایران، عبدالحسین سپنتا و خان بهادر اردشیر ایرانی نیز به فعالیت پرداختند. ساختن برای اولین فیلم مشترک در هند به دنبال بازیگری بودند که بتواند فارسی صحبت کند و نقش «گلنار» را در فیلم «دختر لر» بازی کند تا قبل از دوره پهلوی اول، زنان مسلمان از بازی در نمایشنامه ها منع شده بودند تعزیه ها و بازیگران زنی که در این سال ها در فیلم های اوگانیانس و مرادی ایفای نقش کردند، مانند مادام سیرانوش، لیدا ماتاوسیان، یاسمین جوزف، زاما اوگانیانس و آسیا کوستانیان (کوستانیان) یکی از زنان ارمنی بود که بیشتر به این شهر آمدند. سینما از روی صحنه تئاتر، به همین دلیل موانع کمتری بر سر راه خود داشتند.
سپنتا موفق شد صدیقه سمی نژاد همسر یکی از کارمندان شرکت امپریال فیلم بمبئی را که در سیزده سالگی از کرمان به هندوستان رفته بود را قانع کند و توضیح دهد که نامش به عنوان اولین بازیگر زن تاریخ سینمای ایران ثبت شده است. . او رضایت او و همسرش دماوندی را برای بازی در فیلمش جلب خواهد کرد – و کرد. بدین ترتیب گروه هندوایرانی عبدالحسین سپنتا و اردشیر ایرانی کار خود را در هند آغاز کردند.
«دختر لر» برای اولین بار در 30 آبان 1312 در دو سینما مایاک (دیده بان) و سپه به نمایش درآمد و نمایش آن سال بعد در 11 مرداد 1313 در سینمای مایاک و پس از یک ماه از تاریخ چهارم تکرار شد. آذر پنجاه روز در سینما سپه ادامه داشت. سپس پس از دو هفته وقفه دوباره در همان سینما به نمایش درآمد. استقبال از فیلم بسیار پرشور بود و حتی «مادربزرگ های خیلی پیر» به دیدن داستان «دختر لر» رفتند.
«بازی در نقش گلنار در «دختر لر» صدیقه سمی نژاد را چنان به شهرت رساند که در شهرهای مختلف با توهین و تشویق برخی افراد مواجه شد.
سامی نژاد در سال 1349 یعنی 37 سال پس از اکران «دختر لر» در مستندی از محمد تهامی نژاد به نام «سینمای ایران از مشروطیت تا سپنتا» ظاهر شد و زندگی سخت و پر رنج او را روایت کرد.
تهامینژاد میگوید: «او اغلب بیخود میخندید و با چشمانی اشکآلود به من میگفت که در مدت اقامتش در هند، متعصبان ایرانی او را کتک میزنند و حتی بطریها را به سویش پرتاب میکردند، به طوری که او همیشه مجبور بود خانه را ترک کند. استودیو فیلم امپریال با محافظ.
درباره این چهره مستند دیگری به نام «ثمی نژاد» به کارگردانی مجید فدایی نیز ساخته شد که مربوط به زندگی اولین بازیگر زن سینمای ایران و در نقش «دختر لر» است.
ثمی نژاد در 80 سالگی دار فانی را وداع گفت و بسیاری از خاطرات دوران ساخت «دختر لر» و جزییات پیرامون آن بازگو نشد. فریدون جیرانی که مطالعات زیادی در زمینه تاریخ سینما دارد، با بیان اینکه چنین اتفاقی فقط برای بازیگران اول سینما نبوده است، اظهار داشت: این اتفاق تنها برای اولین بازیگران سینما نبوده است. بارها به آنها گفتم اجازه دهید این اطلاعات به نسل های دیگر منتقل شود، اما خیلی ها به این موضوع توجه نکردند.
وی بیان کرد: افراد قدیمی سرشناس بریده می شوند و سعی می کنند حرف نزنند، چون معتقدند سال هاست با آنها نامهربانی شده و دلی شاکی دارند، مثل ناصر ملک مطیعی که یک بار از او دعوت کردم بیاید سینما و صحبت کنیم. در مورد «تقاطع حوادث» (فیلمی به کارگردانی ساموئل خاچیکیان) هر چه اصرار کردم، آقای افخمی هم در یکی از برنامه های تلویزیونی «هفت» بازی کرد اگر به تاریخ سینما مراجعه کنید، می بینید که بعد از فیلم «گنج قارون» تعداد سینماهای تهران زیاد شده است، بنابراین نمی توان نقش فردین را در تاریخ سینمای ایران انکار کرد، اما سال ها تلاش کردیم که انکار کنیم این نقش را حذف کرد، اما پس از مرگ او، او می توانست بازی کند، اگر در سینمای 30 سال گذشته بود، چه اتفاقی می افتاد؟ نه علی به غمی، او می توانست نقش یک پدر را بازی کند.»
انتهای پیام
گفتگو در مورد این post