به گفته وی، این قانونگذار در بودجه سال 1403 وزارت نفت را موظف کرد تا 95 درصد از عملیات سوختگیری را از طریق کارت سوخت شخصی انجام دهد.
بر این اساس تصمیم گرفته شد که در جایگاه ها فقط از طریق سوخت رسانی شود کارت سوخت شخصی امکان پذیر است.
آنطور که مسئولان دولتی مدعی شدهاند، این اقدام با هدف مدیریت مصرف بنزین و بهعنوان راهکاری غیر گرانقیمت مطرح شده است.
در همین زمینه جعفر سالاری نسب، مدیرعامل شرکت ملی صدا و سیما اعلام کرد در صورت اجرا و حذف فرآیندهای سنتی و یکپارچه سازی فرآیندها، قطعا کارت سوخت کمتر از 10 روز دیگر به دست متقاضیان می رسد و زمان تولید کارت سوخت شرکت ملی صدا و سیما بیش از 48 ساعت زمان نمی برد.
این اظهارات در حالی مطرح شد که طبق پیگیری های انجام شده بیش از دو ماه طول کشید تا این کارت ها به دست مردم برسد. در پی انتشار اخباری از سوی وزیر نفت و افزایش تقاضا برای صدور کارت سوخت، توزیع کارت ها با مشکل مواجه شده است.
بنابراین، اگر قرار باشد سوختگیری تنها از طریق کارتهای سوخت شخصی انجام شود، مشکل دسترسی قشر وسیعی از جامعه به کارت سوخت و تاخیر در صدور کارت در مدت زمان اعلام شده، موانع جدی بر سر راه اجرای چنین طرحی خواهد بود.
آیا حذف کارت سوخت باعث کاهش قاچاق می شود؟
فریدون عباسی دوانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت و گو با خبرنگار تجارت نیوز، حذف کارت سوخت جایگاه ها و شناسایی کارت سوخت شخصی به عنوان شناسنامه هر فرد را راهکاری موثر برای افزایش شفافیت بنزین دانست. بحران و کاهش قاچاق
به گفته وی، این طرح با مشکل خاصی مواجه نبوده و بروکراسی های موجود یکی از مهم ترین عوامل اجرایی نشدن این طرح تاکنون است. پس از صدور کارت سوخت شخصی، کارت سوخت جایگاه ها حذف می شود و هیچکس نمی تواند بیش از سهمیه کارت سوخت شخصی خود بنزین بگیرد.
وی همچنین تصمیمگیری نادرست مدیران دستگاههای اجرایی، تصمیمگیری چندگانه، نداشتن شجاعت، اقتدار و تصمیمگیری به موقع را از جمله دلایل تاخیر در روند اجرایی صدور کارتهای شخصی برشمرد.
بر اساس این گزارش، گفتنی است از سال 1365 به دنبال افزایش مصرف بنزین در سال های پس از جنگ و به ویژه در نیمه دوم دهه 70، دولت کارت سوخت را وارد چرخه مصرف بنزین کرد، به طوری که هر یک فرد می تواند مصرف خود را مدیریت کند. تا مجبور به پرداخت بیشتر نباشید. گفته می شود مصرف بنزین در سال 2013 به 70 میلیون لیتر بنزین در روز کاهش یافته است.
تاکید دولت بر اجرای سیاست غیر قیمتی است
بهزاد قانعی، دبیر اتحادیه جایگاههای سوخت در گفتوگو با تجارت نیوز، توضیح داد: تمام تلاش صدا و سیما این است که سیاست دولت مبنی بر عدم افزایش قیمت بنزین و کنترل فروش با محدود کردن کارتهای آزاد را اجرا کند.
به گفته وی، تلاش دولت بر این است که با سیاست قیمتی مصرف سوخت را تا حد امکان بهینه نکند تا جامعه دچار التهاب نشود. از طرفی با راهکارهای ارزان قیمت سعی در کاهش فروش سوخت و کنترل آن دارند. راهکارهای مختلفی از طریق سامانه هوشمند برای کنترل فروش اجرا شده است، اما مصرف تاکنون کاهش نیافته است.
وی همچنین بیان کرد: کنترل کارت سوخت رایگان در کلان شهرها دشوارتر از سایر شهرها خواهد بود. یکی از دلایل طولانی شدن روند اجرای چنین پروژه ای در شهرهای بزرگ همین است.
به گفته قانعی، افزایش سالانه قیمت بنزین با درصد کمتر از درصد تورم، فشار افزایش ناگهانی قیمت را بر جامعه وارد نمی کند و هزینه های سوخت را نیز پوشش می دهد.
وی از سوی دیگر زیان دولت در زمینه تامین هزینه های تولید، انتقال، توزیع و ذخیره سازی را یکی از عوامل تاثیرگذار در استفاده از سیاست قیمتی دانست. سیاست ها یا برنامه ها مد نظر دولت و صدا و سیما است و کانون انجمن های صنفی و استانی در صدد رساندن صدای مردم به گوش مسئولان است. اما در نهایت، متصدیان مستقر تابع سیاست های دولت خواهند بود.
پیش از این شرکت ملی صدا و سیما اعلام کرده بود که استفاده از کارت سوخت شخصی علاوه بر ایجاد شفافیت در میزان برداشت سهمیه و نیاز واقعی خانوارها به سوخت، کمک موثری به دولت در مدیریت صحیح و مهار بی رویه است. مصرف سوخت به ویژه از طریق تامین خارج از شبکه اراده این اقدام با هدف افزایش شفافیت فرآیند تامین سوخت در کشور است.
اگرچه صحبت دقیقی درباره افزایش قیمت بنزین نشده است، اما حذف کارت سوخت رایگان نمی تواند راه حلی ارزان قیمت برای مدیریت هدفمند و بهبود مصرف انرژی باشد.
بهینه سازی مصرف سوخت و جلوگیری از اتلاف سرمایه ملی با ثبت دقیق اطلاعات سوخت رسانی به بحران بنزین کمک می کند که صنعت خودرو نیز برای این بحران چاره ای بیندیشد.
وجود خودروهایی که 30 سال کار می کنند و هنوز اسقاط نشده اند، مصرف دو برابر استاندارد جهانی بنزین را به دنبال خواهد داشت. در چنین شرایطی، سوخت گیری با کارت های شخصی نمی تواند کمکی به بهینه سازی مصرف انرژی کند و راه حلی ارزان قیمت محسوب می شود.
یک راه حل غیر قیمتی می تواند منجر به بهینه سازی مصرف انرژی شود اگر بازده آن با توجه به شرایط اقتصادی اندازه گیری شود. توجه به سایر مولفه ها مانند وجود خودروهای پرمصرف باید یکی از نکات سیاست گذار باشد تا راهکارهای ارزان قیمت بهینه سازی انرژی موثر باشد. بی توجهی به بحران صنعت خودرو و اصرار بر سیاست های قیمتی ناکارآمد یا غیر قیمتی نه تنها به بهبود وضعیت انرژی در کشور منجر می شود، بلکه ممکن است به تعمیق بحران بنزین نیز منجر شود.
افزایش تنش در جامعه یکی از پیامدهای جدی سیاست های ناکارآمد در حوزه انرژی است. افزایش اختیارات و کاهش سطوح تصمیمگیری لزوماً نمیتواند بحران انرژی را حل کند. به نظر می رسد در پی ناکارآمدی سیاست قیمتی، سیاست گذار به راهکارهای غیرقیمتی روی آورده است که لزوماً منجر به شفافیت نخواهد شد. زیرا کنترل همه جایگاه ها برای استفاده نکردن از کارت سوخت جایگاه غیرممکن به نظر می رسد و همچنان ممکن است مردم به طرق مختلف بیشتر از سهمیه کارت خود بنزین مصرف کنند.
منبع: آکونگار
گفتگو در مورد این post