اختراع عکاسی تأثیر شگرفی بر روند مطالعات شرق شناسی داشت. سفرنامه ها جای خود را به آلبوم های عکس دادند و این عکاسان بودند که می توانستند از شرق عجیب و غریب سوغاتی ببرند. آثار مهندس و جهانگرد آلمانی ارنست هولتسر که بیش از شهر اصفهان ثبت شده است، نیم قرن پس از مرگ او در زیرزمین خانه نوه اش پیدا شد تا به گنجینه مطالعات تاریخی ایران تبدیل شود.
عکس ها به عنوان یکی از منابع مهم و ارزشمند در پژوهش های تاریخی شناخته می شوند که به دلیل تطبیق تصویر دقیق با واقعیت، به نوعی مرجع خود را در بین محققان تثبیت کرده و در شناخت عمیق و درک ما از دوره های تاریخی جایگاه ویژه ای دارد. .
با توجه به اشتیاق شاهان قاجار به عکاسی، بیشتر تصاویر ثبت شده توسط عکاسان این دوره بر روی شاهان و شاهزادگان و وقایع دربار متمرکز شده است، در حالی که عکس های ارنست هولتزر (1835-1911)، مهندس آلمانی. و مسافر، مربوط به دادگاه نیستند. بر مردم عادی و زندگی روزمره تمرکز دارد.
بی شک عکس های هولتسر یکی از منابع ارزشمند دوره قاجاریه است که در مطالعات مردم شناسی اصفهان نقش بسزایی دارد.
می توان گفت بخشی از آگاهی از توسعه زندگی اجتماعی و فرهنگی مردم فلات مرکزی ایران مرهون تصاویر و دست نوشته های این مهندس آلمانی تلگراف خانه اصفهان بود که در سال 1394 به اصفهان آمد. قرن سیزدهم و بیش از 30 سال در این شهر ماندگار شد.
هولتسر که در زمان ناصرالدین شاه قاجار به ایران آمده بود، حدود 20 سال از عمر خود را در شهر اصفهان گذراند و با دوربین شخصی خود که اکنون یکی از دوربین های این شهر است، شروع به عکاسی از مناظر و مردم این شهر کرد. مهم ترین و ارزشمندترین گالری عکس های قدیمی اصفهان و ایران.
عکس های این عکاس اطلاعات زیادی در مورد شرایط زندگی مردم، شغل و آداب و رسوم آن زمان در اختیار ما قرار می دهد.
او از افراد در محیط واقعی زندگی و کارشان عکس می گرفت و فقط در برخی موارد یک پرده ساده پشت سر آنها آویزان می کرد تا اشیا و سوژه های غیر ضروری را از قاب عکس حذف کند، به گونه ای که باعث جزئیات دقیقی از عکس می شد. فضای اجتماعی آن زمان ثبت شود
از گنجینه ارزشمند عکس های ارنست هولتسر از شهر اصفهان می توان به تصویر پل جوبی و کاخ هفت دست در اوایل حکومت قاجاریه، عکسی قدیمی از منارجنبان، میدان نقش جهان در زمان قاجار، عکسی قدیمی از سی و چند سالگی اشاره کرد. سه پل و عکسی از خانه خودش. انجام داد
اکنون می توان ادعا کرد که به کوشش ارنست هولتسر، اصفهان بدون شک بالاترین گنجینه عکس های قاجار را پس از تهران که پایتخت دوره قاجار بود، دارد.
گنجینه عکس های هولتسر برای اولین بار در سال 1355 هجری شمسی به همراه یادداشت های او در کتابی به نام ایران در 113 سال پیش منتشر شد، اما این کتاب به سرعت کمیاب شد و سرانجام در سال 1387 پریسا تقاضامندان این کتاب را پس داد. از بازسازی عکس ها و احتمالا انتخاب در آنها، کتاب دیگری با عنوان هزار اثر زندگی منتشر خواهید کرد.
احیای خانه تاریخی ارنست هولتسر در جلفا اصفهان
ارنست هولتسر در طول زندگی و سکونت خود در جلفا اصفهان در 2 خانه اقامت کرد. با این توصیف خانه مورد نظر قسمتی از خانه دوم هولتسر در جلفا نو است که در سال 1270 ساخته شده است.این خانه در سال 1325 خریداری شد و در سالهای بعد متاسفانه به چند قسمت و قسمتی از آن تقسیم شد. به تدریج فرو ریخت و از بین رفت.
با این توصیف قسمت باقیمانده تا سال 1394 به عنوان منزل مسکونی در مالکیت وراث هولتسر باقی ماند که خوشبختانه در سال 1395 این قسمت باقی مانده توسط یکی از اهالی خوش ذوق جلفا خریداری شد و طبق مقررات به طور کامل مرمت و بازسازی شد. تصاویر باقی مانده از مجموعه عکس های ارنست هولتسر.
با اتمام عملیات مرمت، این بنا به عنوان خانه تاریخی هولتسر به ثبت رسید و گالری این اثر تاریخی با نمایشگاهی از تصاویر ارنست هولتسر افتتاح شد.
با گذشت دو سال از افتتاح خانه تاریخی هولتسر، این مجموعه همچنان به عنوان گالری و مرکز فروش صنایع دستی به فعالیت خود ادامه می دهد و جزو مکان های مورد علاقه گردشگران و شهروندان اصفهانی به ویژه ساکنان جلفا است.
کتاب هزار وجه زندگی
کتاب هزار جلوه زینده حاوی عکس هایی از عهد ناصری است که این عکاس پیشکسوت در نیمه دوم قرن نوزدهم از اصفهان به ثبت رسانده و به همت مرکز اسناد میراث فرهنگی به زیور طبع آراسته شده است. این مجموعه شامل چند صد قطعه عکس سیاه و سفید است.
مجموعه کاملی از عکسها و یادداشتهای قابل توجه هولتسر به همراه تحقیق مستقل درباره زندگی و کار این مداح ایرانی و ایرانی در کتاب هزار ژالهلو زندیگ ارائه شده است.
منبع: رکنا
گفتگو در مورد این post