به گزارش اختاز 100، میثم مهرپور – کارشناس اقتصادی – در گفت وگو با ایسنا در خصوص عملکرد دولت سیزدهم و اظهارات معاون اول دولت سابق در این زمینه، گفت: آقای جهانگیری در بخشی از سخنان خود گفت: که راهی جز توسعه وجود ندارد و در واقع حیف است که ایران توسعه نیابد. عجیب به نظر می رسد فردی که 8 سال معاون اول رئیس جمهور بوده و تیم اقتصادی دولت یازدهم و دوازدهم را نیز برعهده داشته این گونه صحبت کند.
مهرپور افزود: حال سوال این است که شرایط یا زیرساخت های توسعه در یک اقتصاد چگونه می تواند باشد و کدام یک از این زیرساخت ها در دولت یازدهم و دوازدهم وجود داشت. یکی از مسائل و مشکلاتی که امروز اقتصاد ایران با آن مواجه است و همه شاخص های اقتصادی از جمله وضعیت تولید را تحت تاثیر قرار داده است، موضوع تورم لجام گسیخته ای است که وجود دارد.
وی ادامه داد: در اقتصاد شاخصی به نام PPI یا شاخص تورم تولیدکننده وجود دارد که در فروردین 1400 تورم نقطه به نقطه این شاخص به بالای 100 درصد رسید و رکورد عجیبی از خود به جای گذاشت. این تورم تولیدکننده در سال 1400 بود که خود را در CPI یا شاخص قیمت مصرف کننده و تورم در سال های 1401 و 1402 نشان داد.
تورم در دهه 90 به اوج خود رسید
این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش تورم در دولت قبل گفت: امروز وضعیتی که دولت در زمینه تورم با آن مواجه است و نمی تواند آن را کاهش چشمگیری داشته باشد این است که در پایان دولت دوازدهم شاهد یک رکورد بود. شکستن تورم در تولید بودیم علاوه بر این در اواخر دولت دوازدهم در کنار رشد اقتصادی نزدیک به صفر شاهد بودیم که رشد عجیب نقدینگی به بیش از 40 درصد رسید.
مهرپور با اشاره به آمارهای اقتصادی موجود از دولت یازدهم و دوازدهم گفت: در واقع اقتصاد ما در طول سال 90 رشدی نداشت، رشد اقتصادی مثبتی نداشتیم و گاهی شاهد رکوردشکنی رشد نقدینگی بودیم و فضایی که برخی در آن وجود داشت. صحبت از این است که کشور باید توسعه یابد، این شبهه ایجاد می کند امروز می توان عملکردهای اقتصادی را بر اساس آمار و ارقام مقایسه کرد و بالاترین رشد نقدینگی و نرخ تورم تولیدکننده و کمترین رشد اقتصادی همه در اعداد ثبت شده و موجود است. دهه 90
وی افزود: حتی در سال 1394 که دولت قبل به دلیل برجام و لغو برخی تحریمها بهترین سال را در سال 1394 میدانست، باز هم شاخص اقتصادی درآمد خالص ملی به سال پایانی دولت دهم که تحریمها آغاز شد، نرسید. . یعنی با بررسی شاخص ها می بینیم که عملکرد در دولت یازدهم و دوازدهم چگونه بوده است.
تورم تولیدکننده در دولت سیزدهم از 40 به 24 درصد افزایش یافت
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: اتفاقی که در دولت سیزدهم افتاد این است که تورم نقطه به نقطه تولیدکننده در اسفندماه سال گذشته به رقمی نزدیک به 24 درصد رسید. ضمن اینکه در زمینه رشد نقدینگی و رشد پایه پولی نیز عملکردها کاملا مشخص است و در واقع همه اعداد نشان از بهبود وضعیت نسبت به گذشته دارد.
مهرپور تصریح کرد: متأسفانه ادعای برخی از دولت های سابق صحت ندارد به عنوان مثال نرخ ارز در دولت قبل در مدت 3 سال حدود 7 برابر شد و امروز رئیس سابق بانک مرکزی که عملکردی نداشت. خوب، به بانک مشاوره می دهد. مرکزی است و پیشنهاداتی را ارائه می دهد که باعث می شود سوال کنید که چرا این اقدامات را در دوره خود انجام نداده اید.
در بیان بدیهیات اقتصادی سهل انگاری می کند
وی با بیان اینکه بدیهیات اقتصادی سهل انگاری است، ادامه داد: در جایی دیگر وزیر ارتباطات دولت قبل در خصوص رشد اقتصادی اظهاراتی را مطرح کرد که رشد اقتصادی در دولت سیزدهم ناشی از افزایش قیمت جهانی نفت بوده است. باید تاکید کرد که افزایش قیمت ربطی به رشد اقتصادی ندارد. رشد اقتصادی یعنی فرض کنیم کشور یک کارگاه تولیدی است که مثلاً 100 واحد در آن کالا تولید می کنند و اگر این 100 واحد در سال آینده به 110 واحد تبدیل شود یعنی شاهد رشد مثبت 10 درصدی هستیم و اگر این 100 واحد می شود 90 واحد یعنی رشد اقتصادی 10 درصد منفی بوده است. بنابراین رشد اقتصادی موضوعی مبتنی بر تولید است نه قیمت جهانی نفت. از این رو برخی ادعاهایی که مطرح می شود عجیب است و کسانی که باید پاسخگوی عملکرد خود باشند توصیه ها و پیشنهاداتی می کنند.
مهرپور در پایان گفت: حتی آقای جهانگیری هم اخیراً اشاره کردند که دهه 90 بدترین دهه زندگی ایران و دهه گمشده اقتصاد ایران بود، اما باید به یاد داشت که 8 سال از این دهه در دولت یازدهم و دوازدهم سپری شد. و به طور کلی آنچه امروز در دولت می گذرد سیزدهم اتفاق افتاده است، نوید این است که شاخص های اقتصادی در آینده بهبود پیدا کند، شاخص تورم تولیدکننده شاخصی از وضعیت مصرف کننده در آینده است و به میزانی که تورم تولید کننده کاهش می یابد، تورم مصرف کننده نیز بر این اساس کاهش می یابد. او انجام می دهد.
گفتگو در مورد این post