به گزارش اقتصاد 100، قانون بودجه سال 1403 در بند ش تبصره 6 در روزهای پایانی سال گذشته چالش جدیدی را بر بازار سرمایه و شرکت های بورسی و غیر بورسی تحمیل کرد..
در این بند سقف 500 میلیارد تومان به عنوان سقف معافیت مالیاتی شرکت های بورسی و صندوق های سرمایه گذاری در نظر گرفته شده است.. یعنی شرکت های پذیرفته شده در بورس ۱۰ درصدی معافیت مالیاتی داشتند و ۲۲.۵ قبلا درصدی از مالیات عملکرد پرداخت می کردند، حالا با سنگ بزرگی به نام سقف معافیت مالیاتی روبرو هستند. به عنوان مثال، یک شرکت با صد هزار میلیارد تومان سود (همات). 2.5 همت سپر مالیاتی داشت، حالا فقط می تواند ۵۰۰ میلیارد تومان بهره مندی از معافیت مالیاتی حضور در بورس! این در حالی است که وزیر اقتصاد گفته بود مالیات بر تولید کاهش بی سابقه ای داشته است!
اکنون کانون موسسات سرمایه گذاری به نمایندگی از 600 موسسه مالی در نامه ای سرگشاده خطاب به رئیس شورای اسلامی خواستار تغییر در این بند قانونی بودجه شده است..
در این نامه آمده است؛
به موجب ابلاغ بند اول قانون بودجه سال ۱۴۰۳ توجه در بند ج ۶ ماده واحده این قانون مجموع معافیتها، نرخ صفر مالیاتی، کاهش نرخ مالیات و سایر مشوقهای مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی از مجموع درآمدهای حاصل از عملکرد سال است. ۱۴۰۳ کلیه مودیان به استثنای معافیت های با محدودیت زمانی معین و موارد مندرج در ماده۱۳۹) قانون مالیات های مستقیم و قانون جهش تولید دانش بنیان برای اشخاص حقوقی تا سقف پنج هزار میلیارد ریال (5.000.000.000.000) و اشخاص حقیقی تا سقف پانصد میلیارد ریال (500.000.000.000) قابل اجرا است..
در خصوص اجرای این ماده با توجه به اینکه هنوز فرصت جبران آن در قسمت دوم بودجه وجود دارد، نکاتی در ذیل یادآوری می شود.:
صندوق های سرمایه گذاری موضوع بند (ه) این ماده۱) قانون توسعه ابزارها و موسسات مالی جدید از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را در بازار سرمایه آغاز کرده اند.
این وجوه به عنوان مهم ترین ابزار سرمایه گذاری غیرمستقیم طی سالیان متمادی مورد استقبال شدید سرمایه گذاران قرار گرفته است (در حال حاضر میلیون ها نفر صاحب واحدهای سرمایه گذاری این صندوق ها هستند) و علاوه بر آن منجر به حرفه ای شدن و کارایی بازار سرمایه و اثرات آن شده است. از تصمیمات احساسی سرمایه در بازار را به شدت کاهش داده اند. همچنین با توجه به عملکرد قابل قبول این ابزار طی سال های گذشته، ارزش دارایی وجوه مذکور در ابتدای سال ۱۴۰۳ مبلغ 9.170 هزار میلیارد ریال (برابر). ۱۱ درصد نقدینگی کل کشور) بوده است.
در حال حاضر بیش از 40 درصد اوراق با درآمد ثابت منتشر شده توسط دولت (تامین مالی دولت در سال) ۱۴۰۲ بر اساس وجوه تقریبا ۳۱۳ هزار میلیارد تومان) و بیش از ۸۰ درصد اوراق با درآمد ثابت بلندمدت منتشر شده توسط بخش خصوصی توسط صندوق های سرمایه گذاری خریداری شده است که نشان دهنده نقش مهم و تاثیرگذار این صندوق ها در تامین مالی اقتصاد کشور است..
همچنین همانطور که در یادداشت ذکر شده است ۱ موضوع ۱۴۳ قانون مالیات های مستقیم مکرر که بر اساس ماده ۷ قانون توسعه ابزارها و مؤسسات مالی جدید به منظور تسهیل در اجرای سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی به قانون مالیات های مستقیم الحاق شده است.
«کلیه درآمدهای صندوق های سرمایه گذاری در چارچوب این قانون و کلیه درآمدهای حاصل از سرمایه گذاری در اوراق بهادار موضوع بند (۲۴) موضوع (۱) قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی تصویب شد ۱۳۸۴ و درآمد حاصل از نقل و انتقال این اوراق یا درآمد حاصل از انتشار و ابطال آنها از پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب. ۰۲/۰۳/۱۳۸۷ معاف است و بابت نقل و انتقال و صدور و ابطال اوراق مذکور هیچگونه مالیاتی دریافت نخواهد شد.
با توجه به توضیحات فوق در صورت نیاز به استناد بند ج تبصره به اطلاع جناب عالی ارسال می گردد. ۶ قانون بودجه ۱۴۰۳ اگر کل کشور از صندوق های سرمایه گذاری مالیات گرفته شود منجر به بروز مسائل و مشکلات زیادی می شود که برخی از مهمترین این مشکلات عبارتند از::
۱. صندوق های سرمایه گذاری که بر اساس قانون توسعه ابزارها و موسسات مالی تشکیل شده اند، در عمل منابع مالی خرد اشخاص حقیقی و حقوقی را جمع آوری و در قالب خرید سهام و اوراق مشارکت به شرکت های بزرگ کشور تزریق می کنند. و همچنین تامین مالی دولت در قالب خرید اوراق قرضه. خزانه اسلامی دارند. بدیهی است با اجرای بند مذکور، به دلیل کاهش کارایی این صندوق ها، جذابیت سرمایه گذاری در این صندوق ها از بین رفته و منابع اندک اشخاص حقیقی و حقوقی از این صندوق ها خارج می شود. و ساختار مالی دولت و بخش خصوصی عملا از بین خواهد رفت..
۲. افرادی که بخشی از وجوه مازاد خود را از این طریق در قالب خرید واحدهای سرمایه گذاری سهام عدالت و صندوق های با درآمد ثابت سرمایه گذاری می کردند، با اجرای این مصوبه و کاهش کارایی این صندوق ها، وجوه خود را از این صندوق ها خارج می کنند. وجوه و به سمت بازارهای جایگزین دیگر مانند ارز می روند و طلا می خرند که می تواند باعث تلاطم در بازار ارز شود و تبعات آن اقتصاد کل کشور را تهدید کند..
3. صندوق های سرمایه گذاری وجوه جمع آوری شده از صاحبان واحد خود را به سرمایه گذاری در انواع اوراق بهادار از جمله سهام پذیرفته شده در بازار سرمایه، سهام حق تقدم و اوراق با درآمد ثابت اختصاص می دهند. با توجه به اینکه درآمد صندوق های سرمایه گذاری از محل سود شرکت های ناشر سهام پذیرفته شده در بازار سرمایه حاصل می شود و این شرکت ها با توجه به فعالیت خود مالیات یکباره پرداخت کرده و سود را پس از کسر مالیات تقسیم کرده اند، در صورت بند فوق الذکر. لازم الاجرا است، علاوه بر این، بر خلاف نص صریح ماده، از صاحبان واحدهای سرمایه گذاری این صندوق ها مالیات مضاعف دریافت شده است. ۱۴۳ قانون مالیات های مستقیم نیز بارها اجرا شده است.
۴. با توجه به محدودیت معافیت مالیاتی در بند فوق به سقف معینی، صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهایی که اعتماد افراد بیشتری را به خود جلب کرده و داراییهای بیشتری را جذب کردهاند، ملزم به پرداخت مالیات میشوند، در حالی که صندوقهای کوچکتر و شرکتهایی که داراییهای جذب کمتری دارند، ملزم به پرداخت مالیات هستند. معاف آنها خواهند بود. با توجه به میلیونها نفر ذینفع نهایی در صندوقها و شرکتها، مطالبه مالیات از اشخاص حقوقی بر اساس اندازه آنها و نه بر اساس منفعت هر سرمایهگذار، خلاف عدالت مالیاتی است و نکته قابل توجه این است که یک سرمایهگذار در دو صندوق سرمایهگذاری کرده است. در غیر این صورت با دو رویه مالیاتی متفاوت مواجه خواهد شد که منجر به سردرگمی و نگرانی و خروج سرمایه خواهد شد..
5. بر اساس ماده (143) قانون مالیات های مستقیم، حدود ده تا بیست درصد مالیات شرکت های پذیرفته شده در بازار سرمایه با تایید سازمان بخشوده می شود که یکی از مهم ترین دلایل تمایل شرکت ها می باشد. ورود بنگاه های اقتصادی به بازار سرمایه به عنوان نماد شفافیت اقتصادی ورود شرکت ها به بورس مستلزم رعایت شفافیت در ارائه اطلاعات مالی شرکت ها است. همچنین تبعیت مالیاتی پس از ورود شرکت ها به بازار سرمایه به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و فعالیت های منجر به شکاف مالیاتی مانند داشتن دو دفتر یا راه های دیگر به شدت کاهش می یابد. اجرای این بند به معنای از بین بردن این جذابیت برای بنگاه های اقتصادی است که در نتیجه به دلیل شفافیت بنگاه های اقتصادی، ظرفیت افزایش چشمگیر درآمدهای مالیاتی دولت از بین می رود و در نتیجه بند فوق الذکر که مصوب شد افزایش یابد. درآمدهای مالیاتی دولت در عمل منجر به از دست رفتن ظرفیت درآمدهای مالیاتی دولت می شود.
لذا خواهشمند است ضمن رفع ابهامات و مشکلات مذکور از ظرفیت های بالقوه بازار سرمایه استفاده شود و با توجه به اینکه قسمت دوم بودجه صرفاً شامل جداول ردیف 110100 بعد از عبارت «از لحاظ معافیت است. 5 درصد مالیات تولید» و به استثنای مؤدیان موضوع مواد 143 و 143 مکرر و از جمله بند ش تبصره 6 ماده 145 قانون مالیات های مستقیم اضافه شود.
گفتگو در مورد این post