روی فنجان نشستم و در تاریکی به دنبال ساعت گشتم. ساعت 3:30 بود. آره! نیمه های شب دوباره از خواب بیدار شدم. این چهارمین بار است که نیمه شب از خواب بیدار می شوم. این واقعاً زندگی من را تحت تأثیر قرار می دهد. چون نمی توانم صبح بیدار شوم. حتی وقتی از جایم بلند می شوم نمی توانم به درستی تمرکز کنم و کارهای روزانه ام مثل درس خواندن را انجام دهم.
آنقدر ناراحت بودم که به آشپزخانه رفتم تا یک لیوان آب بخورم. در راه برگشت دیدم در اتاق برادرم باز است. وقتی وارد اتاق شدم دیدم بیدار است و درس می خواند. با دقت نگاهم کرد و گفت این وقت شب اینجا چیکار میکنی؟ چرا نخوابیدی؟» گفتم: «واقعاً نمی دانی چرا؟» بیچاره من عادت دارم هر شب 10 بار بیدار شوم و شب راحت نخوابم.
در حالی که به مانیتور نگاه می کرد، گفت: “شاید مشغله های ذهنی زیادی دارید. شاید مشکل دیگری باعث بی خوابی شما در شب شده باشد. من پزشک نیستم و نمی توانم در این مورد به شما کمک کنم. اما شاید قرص های ملاتونین می توانند به شما کمک کنند. به شما کمک کند.”
وقتی به اتاق برگشتم، اطلاعاتی در مورد قرص ملاتونین به دست آوردم. به نظر می رسد این قرص می تواند برای افرادی که بی خوابی شدید دارند مناسب باشد. البته این قرص تنها برای بهبود خواب شبانه کاربرد ندارد و مصارف مختلفی دارد. اگر شما هم مثل من از بی خوابی شبانه رنج می برید، بهتر است تا پایان این مقاله همراه من باشید.
معرفی ملاتونین
اول از همه بهتر است ببینیم ملاتونین چیست. ملاتونین یک هورمون طبیعی است که در غده صنوبری مغز تولید و ترشح می شود. غده صنوبری یکی از مهم ترین بخش های سیستم غدد درون ریز بدن است. تأثیر دقیق این هورمون در بدن انسان مشخص نیست. اما مطالعات مختلفی در مورد این موضوع انجام شده است.
نتایج اکثر مطالعات نشان می دهد که از هورمون ملاتونین برای هماهنگی و ایجاد نظم در ریتم شبانه روزی قسمت های مختلف بدن استفاده می شود. هر 24 ساعت، بدن دستخوش تغییرات مختلف فیزیکی، ذهنی و رفتاری می شود. هورمون ملاتونین برای تنظیم این تغییرات در یک چرخه 24 ساعته استفاده می شود. مهمترین چرخه چرخه خواب و بیداری است. میزان ترشح این ماده در شب افزایش می یابد و با شروع روز کاهش می یابد.
نکته جالب اینجاست که هورمون ملاتونین را می توان به طور مصنوعی در آزمایشگاه تولید کرد. این ماده به عنوان مکمل غذایی و به اشکال مختلف مانند قرص وارد بازار می شود. توجه داشته باشید که اکثر مکمل های ملاتونین مورد تایید FDA نیستند. بنابراین بهتر است قبل از مصرف قرص ملاتونین با متخصص تغذیه مشورت کنید.
نحوه عملکرد ملاتونین روی بدن
همانطور که گفته شد تحقیقات مختلفی در مورد تاثیر ملاتونین بر بدن انجام شده است. یکی از مهمترین اثرات این هورمون بر بدن، تنظیم ریتم شبانه روزی بدن و تنظیم چرخه خواب و بیداری است. این هورمون به عنوان هورمون خواب نیز شناخته می شود. توجه داشته باشید که ترشح این هورمون برای خواب ضروری نیست.
اما زمانی که هورمون ملاتونین بیشتری در بدن ترشح شود، فرد کیفیت خواب بیشتری خواهد داشت و خواب بهتری خواهد داشت. با این حال، چندین عامل دیگر بر کیفیت خواب شبانه تأثیر می گذارد. قرص ملاتونین به عنوان قرص خواب نیز شناخته می شود.
ترکیبات موجود در این دارو به گیرنده ملاتونین در مغز متصل می شود و برای مهار انتقال پیام های عصبی استفاده می شود. در نتیجه میزان ترشح هورمون ملاتونین در مغز افزایش می یابد و باعث خواب آلودگی می شود.
مقدار نرمال ملاتونین چقدر است؟
مقدار طبیعی این هورمون با توجه به سن و جنسیت شما متفاوت است. نوزادان ملاتونین مورد نیاز خود را قبل از تولد از جفت مادر دریافت می کنند. پس از تولد، بخشی از ملاتونین بدن آنها از طریق شیر مادر دریافت می شود. میزان ترشح این هورمون از ۲ تا ۳ ماهگی شروع شده و افزایش می یابد. با افزایش سن میزان ترشح هورمون افزایش می یابد و قبل از بلوغ به اوج خود می رسد.
در دوران بلوغ میزان ترشح این هورمون کاهش می یابد و در پایان نوجوانی به مقدار ثابتی می رسد. به طور کلی میزان ترشح این هورمون در زنان بیشتر از مردان است. میزان ترشح هورمون تا 40 سالگی ثابت می ماند و بعد از آن با افزایش سن کاهش می یابد. در سنین بالای 90 سال، میزان ترشح این هورمون حدود 20 درصد کمتر از بزرگسالان جوان است.
کپسول یا قرص ملاتونین چیست؟
قرص ملاتونین یک دارو یا مکمل است که برای تنظیم چرخه خواب شما استفاده می شود. این قرص معمولا برای افرادی که از بی خوابی شدید رنج می برند تجویز می شود. قرص یا کپسول ملاتونین باید طبق دستور و زیر نظر پزشک مصرف شود. بنابراین بهتر است از مصرف خودسرانه این ترکیبات خودداری کنید.
نحوه مصرف قرص ملاتونین
نحوه مصرف قرص ملاتونین بسیار ساده است. این دارو معمولا به صورت خوراکی همراه با یک لیوان آب مصرف می شود. بهتر است از مصرف قرص ملاتونین با غذا خودداری شود. بهترین زمان مصرف قرص حدود یک تا دو ساعت قبل از رفتن به رختخواب است.
پس از مصرف دارو باید فعالیت های ذهنی و جسمی خود را کاهش دهید و خود را برای خواب آماده کنید. برخی از قرص های ملاتونین باید قبل از مصرف در آب حل شوند یا جویده شوند. از بریدن، خرد کردن یا جویدن قرص هایی که باید به طور کامل بلعیده شوند خودداری کنید. دستورالعمل مصرف قرص روی بسته بندی آن نوشته شده است.
اگر به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، می توانید با پزشک خود تماس بگیرید. قبل از استفاده از دارو برای کودکان با پزشک مشورت کنید. زیرا مصرف این دارو بدون نسخه برای کودکان توصیه نمی شود. علاوه بر این، مصرف بیش از حد قرص ها می تواند باعث مسمومیت یا عوارض جانبی مختلف دیگری شود.
دوز ملاتونین
یکی از مهم ترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد مطرح می شود این است که چه مقدار داروی ملاتونین مصرف کنیم؟ به این سوال نمی توان به طور دقیق پاسخ داد. زیرا میزان مصرف قرص بستگی به شرایط جسمانی و نوع بیماری شما دارد. بنابراین قبل از شروع درمان با قرص ملاتونین بهتر است بروشور دارو داخل بسته را مطالعه کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
این بروشور حاوی اطلاعات کاملی در مورد دارو و عوارض احتمالی آن است. اگر سؤالات دیگری دارید، باید با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. زیرا دوز و مقدار مصرف این قرص برای افراد مختلف متفاوت است. ضمناً مصرف دارو طبق دستور پزشک ضروری است.
اگر علائم بی خوابی یا سایر مشکلات شما بهبود نیافت، نباید خودسرانه دوز دارو را افزایش یا کاهش دهید. اگر مصرف یک نوبت را فراموش کردید، نیازی نیست روز بعد دو نوبت را همزمان مصرف کنید. زیرا این کار به بدن شما آسیب جدی وارد می کند.
تداخل قرص ملاتونین با سایر داروها
این قرص می تواند با برخی داروها و سایر مکمل ها تداخل داشته باشد. این داروها شامل موارد زیر است:
- فلووکسامین
- راملتون
- تاسیمولتئون
- کافئین
- کاربامازپین
- آنتی بیوتیک های خاص مانند سیپروفلوکساسین
- برخی از داروهای مرتبط با افسردگی، اضطراب یا اختلالات روانی
- سایمتیدین
- هورمون های زنانه مانند استروژن و قرص های ضد بارداری
- متوکسالن
- نیفدیپین
- فنوباربیتال
- تاموکسیفن
- وارفارین
استفاده از قرص ملاتونین
بسیاری از مردم فکر می کنند که قرص ملاتونین فقط برای درمان بی خوابی استفاده می شود. در حالی که این یک تصور کاملا اشتباه است. زیرا یکی از مهمترین کاربردهای این دارو درمان بی خوابی و اختلالات خواب است. قرص ملاتونین کاربردهای دیگری نیز دارد. برخی از این کاربردها عبارتند از:
- یکی از مهمترین کاربردهای ملاتونین این است که تخریب شبکیه را متوقف می کند و به حفظ سلامت چشم کمک می کند.
- این دارو برای کاهش پرخاشگری و خشونت در بیماران مبتلا به اوتیسم استفاده می شود. مطالعات نشان می دهد که ملاتونین می تواند به بهبود خلق و خو و کاهش عصبی بودن این بیماران کمک کند.
- در برخی موارد از قرص ملاتونین برای تنظیم فشار خون استفاده می شود. البته این بدان معنا نیست که بیماران مبتلا به فشار خون می توانند خودسرانه این قرص را مصرف کنند. توجه داشته باشید که این دارو نمی تواند جایگزین مناسبی برای قرص های فشار خون باشد. بنابراین بهتر است فقط زیر نظر پزشک مصرف شود.
- در برخی موارد برای کاهش استرس و اضطراب قبل از جراحی استفاده می شود.
- دوز کم این دارو به درمان بی خوابی در کودکان کمک می کند.
عوارض قرص ملاتونین
برخی از مهمترین آنها عوارض قرص ملاتونین آنها شامل موارد زیر است:
- واکنش های آلرژیک مانند بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
- تغییرات خلقی و رفتاری مانند اضطراب، عصبی بودن، گیجی، توهم، تحریک پذیری، خصومت، افکار خودکشی یا آسیب رساندن به خود، بدتر شدن خلق و خو، احساس افسردگی
- شب ادراری در کودکان
- سرگیجه
- خواب آلودگی روز بعد از مصرف
- سردرد
- حالت تهوع
زمان تاثیر قرص ملاتونین در بدن
یکی از مهمترین سوالات اکثر کاربران این است که تاثیر قرص ملاتونین در بدن چقدر است؟ بهتر است قبل از مصرف این دارو اطلاعات کاملی در مورد نحوه مصرف، مدت زمان، اثربخشی و مقدار این قرص داشته باشید.
معمولا 1 تا 2 ساعت طول می کشد تا این دارو به طور کامل در بدن اثر کند. به همین دلیل بهتر است حداقل 60 تا 120 دقیقه قبل از خواب مصرف شود. مطالعات نشان داده است که این دارو حدود ۲ تا ۳ ساعت پس از مصرف ماندگاری دارد و عملکرد بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. پس از مصرف این قرص خواب عمیقی را تجربه خواهید کرد و احتمال بیدار شدن در نیمه شب کاهش می یابد.
حرف پایانی
در این مقاله سعی کردم در مورد ملاتونین توضیح دهم. همچنین مطالبی را در مورد نحوه مصرف و استفاده از قرص ملاتونین ذکر کردم. یکی از آزاردهنده ترین مسائل کاهش کیفیت خواب شبانه و بیداری های مکرر است. این موضوع می تواند باعث خواب آلودگی و خستگی شدید در طول روز شود.
کاری ندارم که چه چیزی باعث بی خوابی شما در شب شده است، اما در هر صورت می توانید با کمک برخی داروها به افزایش کیفیت خواب شبانه خود کمک کنید. البته ممکن است قرص ملاتونین برای همه افراد مناسب نباشد. بهتر است در وهله اول به دنبال دلیل بی خوابی خود باشید. یک پزشک حرفه ای می تواند در این زمینه به شما کمک کند.
متخصصان خبرجو رژیم غذایی و سبک زندگی فعلی شما را بررسی می کنند تا ببینند مشکل چیست و چرا چنین مشکلی دارید. در مرحله دوم بهترین داروها و برنامه غذایی در اختیار شما قرار می گیرد تا مشکل شما سریعتر حل شود. در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این مورد پیشنهاد می کنم با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل فرمایید.
گفتگو در مورد این post