در این میان فروش لاستیک با قیمت مصوب دولت در سامانه جامع معاملات نه تنها گرهی در کار مردم ایجاد کرده است، بلکه با چالش هایی نیز برای آنها همراه بوده و خرید لاستیک را برای آنها سخت و حتی غیرممکن کرده است. .
مشکلات خرید لاستیک دولتی چه حضوری و چه اینترنتی همچنان ادامه دارد و مردم در تعطیلات عید بیشتر اذیت می شوند و از وضعیت گلایه مند هستند. ضمن اینکه خبری از تحقق وعده وزیر صمت برای تسهیل در این زمینه نیست.
جمال میرزایی، رئیس انجمن صنفی صنعت تایر ایران در خصوص مشکلات ایجاد شده برای مردم در خرید لاستیک گفت: تولید به پایان رسیده و نمایندگان به اندازه کافی لاستیک داشته اند، نارضایتی هایی که به دلیل وجود لاستیک به وجود آمده است. سیستم فروش لاستیک دولتی است، چون خرید لاستیک از سیستم سخت است، دریافت کد احراز هویت زمان می برد، یا سیستم از کار افتاده است، اینها مشکلاتی است که مردم با آن مواجه شده اند. علاوه بر این، مردم در ایام نوروز در حال تردد بودند و ممکن است برای خرید مدارک و گرین کارت همراه نداشته باشند.
سیستم را حذف کنید
میرزایی اضافه کرد: با توجه به اینکه حجم تولید تایر بسیار خوب است و از طرفی واردات نسبت به سال گذشته رشد 100 درصدی داشته و در مجموع پاسخگوی نیاز کشور است چرا باید سامانه ای وجود داشته باشد. آنها می توانند سیستم را حذف کنند تا مردم به راحتی نیازهای خود را برآورده کنند.
وی ادامه داد: قبلا با وزارت حراست این موضوع را مطرح کرده بودیم و قرار بود فروش لاستیک دولتی در سامانه به جز رینگ سیزدهم برای بقیه لاستیک ها حذف شود اما نمی دانم چرا. این کار را نکردند و دوستان وزارت امنیت باید در این زمینه پاسخگو باشند». بودن
رئیس اتحادیه صنف صنعت تایر ایران تصریح کرد: به وزارت ایمنی پیشنهاد دادیم حداقل کد احراز هویت را از سامانه حذف کنند تا مردم بتوانند به راحتی لاستیک بخرند و حتی گفتیم محدودیت تعداد خرید برای رینگ های 14 به بالا وجود دارد. باید حذف شود. عمدتا حلقه 13 مشکلاتی داشت که گفتیم هر برنامه کنترلی را می توانید اجرا کنید اما فروش سایزهای دیگر از سیستم حذف شود.
میرزایی گفت: وزارت حراست گفته بود که سامانه به کار خود ادامه می دهد اما کد احراز هویت حذف می شود تا مردم بتوانند با کد ملی و مشخصات خودرو خرید کنند اما این اتفاق نیفتاد.
وی تصریح کرد: فروش لاستیک از طریق سامانه روش اشتباهی است، شرایطی را ایجاد کرده ایم و مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده ایم در حالی که امروز در سیستم دیجیتال نیازی به این موارد نیست. یا سیستم مشکل دارد یا اینترنت قطع است، بعضی جاها اینترنت مشکل دارد و اصلا امکان خرید وجود ندارد یا اینکه مشتری باید صبر کند، همه این موارد منطقی نیست.
میرزایی تصریح کرد: سیستم ایرادات زیادی دارد، بستر فراهم نمی شود و بازخورد اشتباه می دهد و به اشتباه به مشتری می گوید که صلاحیت خرید را ندارید، مشتری که ساعت ها در صف ایستاده است در مواجهه با چنین مواردی عصبانی می شود. یک پیام، سیستم اغلب قطع می شود و مردم ناراحت می شوند. در برخی موارد سیستم فروشنده اصلا خوب نیست و بسیاری از مغازه داران از امکانات قابل قبولی برخوردار نیستند. مردم منتظر می مانند تا سیستم وصل شود، حتی زمان خاصی هم ندارد، گاهی اوقات سیستم تمام روز خاموش است.
رئیس اتحادیه صنعت تایر ایران تصریح کرد: این سامانه در اصل برای تولیدکننده و توزیع کننده بوده و تولیدکننده کالا را برای توزیع کننده در سامانه ثبت می کند و هیچ ربطی به مصرف کننده نداشته و مصرف کننده خرید خود را انجام می دهد. اما اکنون مشخصات کامل مصرف را از عاملی که کار را سخت کرده است درخواست می کنند.
وی درباره فروش ربات ثبت لاستیک دولتی نیز گفت: وقتی شرایط سخت می شود مردم عادی نمی توانند خرید کنند و یک سری سازوکارهای جدید ایجاد می شود که در جامعه مفسده می کند. فروش باید از سیستم حذف شود و با راه حل های جدید جایگزین شود.
مدیرعامل گروه صنعتی بارز درباره راهکارهای فروش لاستیک گفت: با مشکلاتی که به وجود آمده روش های مختلفی برای فروش لاستیک پیشنهاد شده است و قاعدتا باید تمامی روش ها اعم از سنتی، فروش اینترنتی از طریق شبکه های نمایندگی و عرضه مستقیم
میرزایی ادامه داد: شبکه فروش ما گسترده است، یک قسمت سنتی است که در آن مغازه تعویض وجود دارد، معمولاً زمانی که مشتری نیاز به لاستیک دارد باید به دستگاه و محل تعویض لاستیک مراجعه کند و خرید خود را از آنجا انجام دهد. خوبی فروش اینترنتی این است که واسطه ها حذف می شوند و قیمت برای مصرف کننده واقعی مشخص می شود که فلان برند لاستیک قیمت خاصی دارد و در سایت شرکت فروخته می شود.
ما نتوانستیم در نمایشگاه بهاره شرکت کنیم
وی همچنین درباره عدم فروش لاستیک در نمایشگاه بهاره علیرغم اعلام وزیر ایمنی گفت: به دلیل مشکلات ایجاد شده توسط سامانه نتوانستیم در طرح فروش بهاره وزارت ایمنی شرکت کنیم، زیرا قادر به فروش آنها در فروشگاه های بهار نبودیم و مجبور شدیم کد تأیید مشتری را ثبت کنیم. بودن
تکذیب کاهش عرضه رینگ های پرمصرف
رئیس اتحادیه صنعت تایر ایران با بیان اینکه عرضه رینگ های پرکاربرد 13، 14 و 15 کاهش یافته است، گفت: رینگ های 14 و 15 به میزان نیاز در شرکت ها موجود است و در بازار نمایندگی دارند. در مجموع به دلیل افزایش تجمع رینگ های 14 و 15 به خصوص 15 با مشکل مواجه شده ایم.
مدیرعامل گروه صنعتی بارز درباره نحوه فروش این تولیدکننده نیز گفت: در گذشته ما به عنوان تولیدکننده در سامانه سایت داشتیم و فروش اینترنتی وجود داشت. ما همه لاستیک ها را آنجا عرضه کردیم و مصرف کننده نهایی سایز لاستیک مورد نظر خود را انتخاب و خریداری کرد. همچنین یک سبد فروش به نماینده داریم که آن را به چند سبد مختلف تقسیم کرده ایم. سبد سواری سبک که فقط رینگ 13، 14 و 15 است، سبد سایز اتوبوس و بار، سبد سایز کشاورزی و سبد سایز راهسازی را داریم که هر نماینده می تواند بنا به نیاز خود آن را خریداری کند. ما تعهدی از گذشته داریم، نماینده ای که می خواهد با برز کار کند باید همه سایز لاستیک ها را تهیه کند تا اگر مشتری به نمایندگی برز آمد لاستیک مورد نیاز خود را خریداری کند و این یک تعهد بین ما و نماینده است. و برای مشتریان برز، این حق ما معتقدیم که او می تواند با مراجعه به هر یک از نمایندگی های ما، هر لاستیکی را که بخواهد خریداری کند.
عدم تخصیص لاستیک و ایجاد انحصار توسط شرکت ها؟
میرزایی در خصوص این موضوع که گفته می شود شرکت های تایرسازی تنها برای چند نماینده خاص انحصار ایجاد کرده اند و همچنین در خصوص عدم تخصیص لاستیک به اندازه کافی به نمایندگان و نمایندگان فروش، گفت: شرکت برز اینگونه نیست. ، بیش از 600 نماینده داریم و سبد را به همه اعلام و ارائه می کنیم و اجباری برای خرید سبد خاصی وجود ندارد، یک نماینده تمام سبدها را می خرد و نماینده دیگری فقط سبد سواری سبک را خریداری می کند.
عدم تخصیص ارز، صنعت تایر را به امروز رساند
وی درباره وضعیت صنعت تایر نیز گفت: تنش در صنعت تایر از زمانی شروع شد که ارز تخصیص نیافت. در مقطعی از ابتدای سال گذشته تخصیص ارزی دریافت نکردیم و در نتیجه کاهش تولید داشتیم به طوری که در مدت سه ماه بیش از ده درصد کاهش تولید داشتیم و آنها ایجاد کرده بودند. فضایی که لاستیک ها در حال کمیاب شدن هستند و تولیدکنندگان تایر در حال ورشکستگی هستند. این جو منفی باعث شد که تنش ها روز به روز بیشتر شود. تولید را جبران کردیم و برنامه افزایش تولید را شروع کردیم و همچنین واردات زیادی انجام شد، کمبودی برای رفع نیاز مردم نداریم اما سیستم مشکل ساز شده است.
میرزایی تصریح کرد: مشکل دیگری هم وجود دارد و آن اینکه قیمت دو نرخی در لاستیک ایجاد شده که آن هم به دلیل قیمت گذاری دستوری است. مجموعه ای از قیمت ها برای یک سری سایز که باعث اختلاف بین شرکت ها شده است به گونه ای که دو قیمت متفاوت برای محصول دو رقیب داخلی اعلام کرده اند. در حال حاضر مصرف کننده می تواند هر سایز لاستیک را با قیمت مصوب خریداری کند، اما نمی تواند برندی را انتخاب کند، زیرا قیمت برخی از برندها به قدری پایین است که عده ای برای کسب سود و نه مصرف شخصی قصد خرید آن را دارند. در این میان عده ای به دنبال احتکار هستند.
رئیس انجمن صنفی صنعت تایر تاکید کرد: قیمت گذاری دستوری ستاد تنظیم بازار و تعیین قیمت پایین برای برخی برندهای لاستیک باعث افزایش تقاضا و هجمه برای آنها شده و منطقی برای این نوع قیمت گذاری وجود ندارد.
منبع: آکونگار
گفتگو در مورد این post