فشار خون بالا یک عارضه بسیار شایع است. در چند سال گذشته بسیاری از افراد از مشکلاتی مانند غلظت خون بالا، فشار خون بالا و مواردی از این قبیل رنج می برند. یکی از مهم ترین عوامل موثر بر غلظت خون، رژیم غذایی است. با رعایت رژیم های غذایی مناسب می توانید خطر ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون و غلظت خون بالا را کاهش دهید.
این وضعیت به مرور زمان به بدن آسیب می رساند و خطر بیماری قلبی یا حمله قلبی را افزایش می دهد. در موارد شدید، پزشک داروهای رقیق کننده خون را تجویز می کند. در کنار مصرف این داروها می توانید از برخی مواد غذایی رقیق کننده خون نیز استفاده کنید. در ادامه این مطلب از مجله تخصصی خبرجو قصد داریم به طور کامل در مورد غذاهای مضر برای غلظت خون توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
غلظت خون چیست؟
قبل از هر چیز بهتر است بدانید غلظت خون چیست. غلظت خون به این معنی است که تعداد گلبول های قرمز خون نسبت به حجم خون افزایش می یابد. گلبول های قرمز اکسیژن و مواد مغذی را به اندام ها و سلول های داخلی بدن می رسانند. زمانی که تعداد گلبول های قرمز از حد معینی فراتر رود، غلظت خون افزایش می یابد. در نتیجه ممکن است خون در نواحی مختلف بدن لخته شود.
ممکن است این لخته ها در مسیر انتقال خون به قلب یا مغز باشند. به همین دلیل، خطر سکته مغزی یا حمله قلبی افزایش می یابد. این عارضه به ویژه در مردان بالای 40 تا 50 سال مشاهده می شود.
غلظت خون بالا در دنیای پزشکی با نام های دیگری مانند پلی استمی شناخته می شود. عوامل مختلفی بر افزایش غلظت خون تأثیر می گذارد. برخی از این عوامل عبارتند از عوامل ژنتیکی، زندگی در ارتفاعات، استرس و اضطراب و مواردی از این دست. در صورت داشتن این عارضه، بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
غذای نامناسب برای غلظت خون
برخی از غذاهای نامناسب برای غلظت خون عبارتند از:
غذاهای سرخ شده
یکی از غذاهای مضر برای غلظت خون، غذاهای سرخ شده است. متاسفانه غذاهای سرخ شده و سرشار از چربی اشباع شده در رژیم غذایی اکثر افراد وجود دارد. این غذاها حاوی اسیدهای چرب اشباع شده هستند. این اسیدهای چرب در اطراف رگ های قلب رسوب می کنند و باعث انسداد عروق می شوند. در نتیجه خطر بیماری قلبی افزایش می یابد. مطالعات نشان می دهد که غذاهای سرخ شده باعث غلیظ شدن خون می شود.
غذاهای فراوری شده
یکی دیگر از مواد غذایی مضر برای غلظت خون، غذاهای فرآوری شده است. برخی از این غذاها عبارتند از کنسرو، سوسیس، کالباس و مانند آن. متاسفانه برای تهیه این غذاها از مواد افزودنی و نگهدارنده زیادی استفاده می شود. این مواد نگهدارنده مستقیماً بر تراکم گلبول های قرمز تأثیر می گذارند و باعث غلیظ شدن خون می شوند. بنابراین بهتر است در وهله اول مصرف غذاهای فرآوری شده را کاهش دهید.
غذاهای چرب و شور
برخی از غذاهای چرب و شور مانند چیپس و پفک در رژیم غذایی برخی افراد گنجانده شده است. این غذاها دشمن غلظت خون و به سلامت سیستم قلبی عروقی آسیب برساند. علاوه بر این، غلظت خون را افزایش می دهند. زیرا حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب اشباع شده هستند. اگر علاقه زیادی به مصرف این غذاها دارید پیشنهاد می کنیم دستورالعمل تهیه غذاهای خانگی و رژیمی را رعایت کنید.
علاوه بر این، سدیم موجود در این غذاها آسیب زیادی به بدن وارد می کند و باعث افزایش فشار خون می شود. برخی از غذاهای رژیمی در بازار موجود هستند که درصد سدیم کمتری دارند. بهتر است این غذاها را بخورید و از غذاهای شور پرهیز کنید.
آنتی بیوتیک ها
جالب است بدانید که ترکیبات آنتی بیوتیکی غلظت خون را نیز افزایش می دهند. البته مصرف محدود ترکیبات آنتی بیوتیکی مشکلی ندارد. اما مصرف مکرر و زیاد این داروها خطر غلیظ شدن خون را افزایش می دهد.
علاوه بر این، مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها شما را در معرض بیماری های عفونی قرار می دهد. بنابراین بهتر است قبل از مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک با پزشک مشورت کنید. برخی دیگر غذاهای مضر برای غلظت خون آنها شامل موارد زیر است:
روغن جامد، روغن نارگیل، چربی های حیوانی، قلب، قلوه، مغز، پیه گاو و گوسفند، جگر سیاه، کنسرو گوشت، نان های کم گندم و سبوس دار مانند نان ساندویچ و خمیر پیتزا.
غذاهای رقیق کننده خون
اگرچه برخی غذاها غلظت خون را افزایش می دهند، اما از سوی دیگر غذاهایی وجود دارند که به رقیق شدن خون کمک می کنند. در ادامه این غذاها را به شما معرفی می کنیم:
مکمل روغن ماهی
مکمل روغن ماهی بهترین ماده برای رقیق شدن خون است. مکمل های روغن ماهی حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. مطالعات نشان می دهد که این مکمل ها خون را رقیق کرده و خطر مشکلاتی مانند حمله قلبی را کاهش می دهند. علاوه بر این، مکمل های روغن ماهی به کاهش التهاب بدن کمک می کند. پس بهتر است آن را در برنامه غذایی خود قرار دهید. در سال 2017، گروهی از محققان تأثیر مکمل روغن ماهی را بر غلظت خون بررسی کردند.
نتیجه این تحقیق در مجله پزشکی دانمارکی منتشر شد. این نتیجه نشان داد که احتمال خونریزی پس از مصرف مکمل های روغن ماهی کاهش می یابد. به علاوه این مکمل از تجمع پلاکت ها و چسبیدن آنها به هم جلوگیری می کند. اگرچه روغن ماهی مستقیماً بر رقیق شدن خون تأثیر نمی گذارد، تجمع پلاکت ها را کاهش می دهد و از لخته شدن خون جلوگیری می کند.
سیر یکی از بهترین غذاهای رقیق کننده خون است. این غذا باعث بوی بد دهان می شود. اما فواید زیادی برای سلامتی دارد. بسیاری از افراد برای کاهش فشار خون از مکمل های وارفارین استفاده می کنند. می توانید سیر را همراه با این مکمل ها مصرف کنید. مطالعات نشان می دهد که سیر یک رقیق کننده طبیعی خون است.
با این حال، اگر در آینده قصد جراحی دارید، بهتر است از مصرف سیر خودداری کنید. زیرا سیر خطر خونریزی را افزایش می دهد. تاکنون هیچ تحقیقی در مورد میزان سیر برای کاهش غلظت خون انجام نشده است. به همین دلیل لازم است تحقیقات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
توجه به مصرف ویتامین E و ویتامین K
ویتامین K به عنوان بهترین دارو برای غلظت خون شناخته شده است. در حالی که ویتامین E عملکردی در برابر ویتامین K دارد، یعنی خون را رقیق می کند. بنابراین در صورت مصرف مکمل های حاوی ویتامین K بهتر است از مصرف مکمل های حاوی ویتامین E خودداری کنید زیرا این ویتامین ها با یکدیگر تداخل دارند.
همچنین، طبق تحقیقات انجام شده در بیمارستان وینچستر در ماساچوست، مصرف مکمل های ویتامین E با سایر رقیق کننده های خون توصیه نمی شود. ویتامین E محلول در چربی است. این ماده در برخی از روغن های گیاهی مانند روغن کانولا وجود دارد. همچنین بادام، بادام زمینی و تخمه آفتابگردان سرشار از ویتامین E هستند.
یکی دیگر از مواد مغذی مهم رقیق کننده خون زنجبیل است. زنجبیل فواید زیادی برای سلامتی دارد و از لخته شدن خون در بدن جلوگیری می کند. تحقیقات نشان داده است که این ماده خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهد. از زنجبیل می توان برای تهیه انواع غذاها استفاده کرد. این ماده برای طعم دادن به غذا استفاده می شود.
علاوه بر مکمل های روغن ماهی، جگر ماهی نیز گزینه بسیار مناسبی برای کاهش غلظت خون است. جگر ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است. همانطور که گفته شد این ماده از لخته شدن خون جلوگیری می کند و باعث رقیق شدن خون می شود. می توانید از جگر ماهی برای تهیه انواع غذا مانند ساندویچ، غذا و مواردی از این دست استفاده کنید. اگر تمایلی به مصرف جگر ماهی ندارید، مصرف مکمل روغن ماهی یا اضافه کردن سایر غذاهای رقیق کننده خون را به رژیم غذایی خود پیشنهاد می کنیم.
آجیل یکی از بهترین ترکیبات غذایی برای کاهش غلظت خون است. بسیاری از مغزها مانند بادام، پسته، گردو و غیره حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 هستند. همانطور که گفته شد این اسید چرب نقش مهمی در کاهش غلظت خون دارد. علاوه بر این، به تقویت سیستم قلبی عروقی کمک می کند.
فلفل یکی از بهترین رقیق کننده های خون است. همانطور که می دانید فلفل انواع مختلفی دارد از جمله فلفل سیاه، فلفل قرمز و مانند آن. تقریباً همه فلفل ها به کاهش فشار خون کمک می کنند. این ماده غذایی حاوی مقدار زیادی سالیسیلات است. طبق تحقیقات انجام شده در چند سال اخیر، سالیسیلات نقش بسیار مهمی در جلوگیری از غلیظ شدن خون دارد.
آلبالو خشک نه تنها طعم شگفت انگیزی دارد، بلکه به حفظ سلامت بدن نیز کمک می کند. این ماده غذایی حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است. ترکیبات آنتی اکسیدانی به کاهش التهاب در بدن کمک می کند. آلبالو خشک از غلیظ شدن خون جلوگیری می کند. می توانید این ماده مغذی را به عنوان میان وعده مصرف کنید. علاوه بر این، از آلبالو خشک نیز برای طعم دادن به غذا استفاده می شود.
آووکادو فواید زیادی برای سلامتی دارد و معمولا به عنوان میان وعده یا همراه با صبحانه مصرف می شود. این ماده به عنوان یکی از رقیق کننده های طبیعی خون شناخته می شود و حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 است. مصرف روزانه یک آووکادو شما را به مصرف داروهای رقیق کننده خون بی نیاز می کند.
تقریبا همه می دانند که انار یکی از میوه های رقیق کننده خون است. پیشنهاد می کنیم انار یا آب انار را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این میوه سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان است. به گفته بسیاری از متخصصان تغذیه، انار بهترین گزینه برای حفظ سلامت بدن و رقیق نگه داشتن خون است.
حرف پایانی
در این مقاله غذاهای مضر برای غلظت خون به طور کامل توضیح داده شد. در ضمن چند غذای خبرجو برای کاهش غلظت خون به شما معرفی شد. افزایش تعداد گلبول های قرمز باعث عارضه ای به نام غلظت خون می شود. علائم غلظت خفیف خون خیلی واضح نیست. به همین دلیل ممکن است این عارضه به مرور زمان بدتر شود. بنابراین پیشنهاد می کنیم هر چند وقت یک بار به پزشک مراجعه کنید تا فشار خون، غلظت خون و چربی خون را در بدنتان بررسی کند.
اگر از فشار خون بالا رنج می برید پیشنهاد می کنیم با متخصصان تغذیه خبرجو مشورت کنید. کارشناسان این مجموعه بهترین خوراکی ها را برای کاهش غلظت خون به شما پیشنهاد می کنند. آنها همچنین یک برنامه غذایی کامل را برای حفظ سلامت بدن در اختیار شما قرار می دهند. برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
گفتگو در مورد این post