به گزارش اوتسا 100 به نقل از تسنیم، بازار غیررسمی ارز این روزها نوسانات قابل توجهی را تجربه می کند و هیجان در این بازار به اوج خود رسیده است. اگرچه از سوی دیگر بانک مرکزی، مسئولان اقتصادی کشور و برخی کارشناسان با اشاره به شاخص های کلان اقتصادی موثر بر نرخ ارز، نوسانات روزهای اخیر را موقتی و موقتی می دانند، اما برخی کارشناسان و همچنین برخی فعالان بازار بر این باورند که این رشد نرخ ارز دلایل اساسی نیز وجود دارد.
نکته دیگری که بررسی های میدانی نشان می دهد، افزایش نرخ ارز در کانال های تلگرامی و فضای مجازی است که در کف بازار ارز تقاضایی برای آن وجود نداشته باشد و شاهد تشکیل صف در مقابل صرافی ها نباشیم.
رشد نرخ ارز احساسی بود یا منطقی؟
بررسی ها و همفکری کارشناسان در حوزه ارز نشان می دهد که بخشی از رشد نرخ غیررسمی ارز که تقریباً از یک ماه پیش آغاز شده و همچنان ادامه دارد، متاثر از احساسات و اخبار سیاسی است و بخشی دیگر از این رشد ریشه دارد. در متغیرهای کلان و دلایل اساسی نیز دارد. به طور کلی می توان به دلایل زیر برای رشد نرخ ارز در بازار غیررسمی اشاره کرد:
1- کسری 17 میلیارد دلاری تجارت غیرنفتی
بر اساس آمار گمرک، کسری تجارت غیرنفتی در سال گذشته به 16.8 میلیارد دلار رسید که نسبت به سال قبل 2.6 برابر و نسبت به سال 1400 3.7 برابر شده است. طبیعتا یکی از دلایلی که می تواند باعث افزایش نرخ ارز در کشور شود بازار غیررسمی کسری تراز تجاری غیرنفتی است.
لازم به ذکر است که اگرچه این کسری با احتساب صادرات نفت تامین می شود، اما باید توجه داشت که سهم دولت از ارز نفتی مستقیما وارد بودجه می شود و ارز مورد نیاز برای واردات اکثر کالاها (به جز کالاهای اساسی) همگی از محل ارز است. از تجارت غیر نفتی به دست می آید. ارائه شده است
2- انفعال دستگاه های امنیتی در برخورد با آتش افروزان
نکته دیگری که امروز برای همه فعالان اقتصادی و همچنین مسئولان اقتصادی به وضوح مشخص است، نقش سرویس های جاسوسی و ذی نفعان گرانی ارز (داخلی و خارجی) در تعیین نرخ و دامن زدن به آتش التهاب این بازار است.
چند سالی است که تعدیل قیمت ها در کانال های تلگرامی و برخی سایت های فضای مجازی بلای جان بازار ارز شده است. در این میان بارها مشاهده شده است که نرخ ها در بازار فیزیکی به میزان قابل توجهی کمتر از نرخ های اعلام شده در این کانال ها است. اما نکته قابل توجه این است که هنوز با گذشت چندین سال از فعالیت این شبکه ها که برخی از آنها از خارج از کشور مدیریت می شوند، انگیزه و اقدامی برای مدیریت و جلوگیری از فعالیت آنها وجود ندارد و این کانال ها با نرخ های جعلی خود در آتش می سوزند. انتظارات تورمی ضربه می زند.
3- صدای چندگانه بین سیاست های اقتصادی دولت، بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و سومات.
نکته دیگری که سال گذشته بسیاری از کارشناسان بر آن تاکید کردند، عدم هماهنگی و اتفاق نظر دستگاه های حاکمیتی در اتخاذ سیاست های ارزی بود. به نظر می رسد از زمانی که بانک مرکزی ابتکار سیاست تثبیت را در دست گرفت و اجرای این سیاست را آغاز کرد، از ابتدا افراد سرشناس دولت و برخی وزارتخانه ها با این تصمیمات موافق نبودند و حمایت لازم را انجام ندادند.
از سوی دیگر کارشناسان و ایده پردازان سیاست تثبیت از همان ابتدا شرط موفقیت این سیاست را افزایش نظارت ها و مدیریت بهینه بر واردات عنوان کردند که تنها با همکاری و هم افزایی نهادهای مختلف امکان پذیر شد. از جمله وزارت صلح و وزارت جهاد کشاورزی.
4- التهابات منطقه ای عاملی غیرقابل انکار در ایجاد نوسانات در بازار غیررسمی ارز است.
لازم به ذکر است یکی از عواملی که به طور قطع می توان در فهرست دلایل افزایش غیر رسمی نرخ ارز برشمرد، اتفاقات و تحولات این روزهای منطقه است. به هر حال افزایش تنش ها و اتفاقات غیرمنتظره در همه کشورها یکی از عواملی است که با افزایش نااطمینانی ها می تواند انتظارات تورمی را افزایش دهد.
البته، از آنجایی که این رویدادها می تواند منجر به جهش عاطفی شود، با کاهش و آرام شدن جو، افت احساسی در نرخ ها نیز مورد انتظار است.
بانک مرکزی باید برای چالش های بازار ارز چاره اندیشی کند
1. اولین نکته ای که سیاست گذاران ارزی کشور برای مدیریت بازار ارز راهی برای فرار از آن ندارند، مدیریت و نظارت 100 درصدی بر واردات است. به هر حال وقتی کشور با وجود تحریم ها دچار بحران ارزی است، مشخص است که با همان دستورالعمل قبلی نمی توان آن را مدیریت کرد و باید تقاضای ارز برای واردات را مدیریت کرد. از سوی دیگر برخی معافیت هایی که برای عدم انجام تعهدات ارزی در چنین شرایطی داده می شود باید لغو شود تا دست بانک مرکزی برای مدیریت بازار غیررسمی بازتر شود.
مدیریت هزینههای ارزی و واردات با دقت و کارایی پدیدهای بود که در اجرای آن در سال 1402 مورد غفلت جدی قرار گرفت، به عنوان مثال، آمار گمرک ایران نشان میدهد که در سال گذشته حدود یک میلیارد دلار آیفونهای مدل پایینتر عمدتاً بازسازی و بستهبندی شدهاند. ، وارد کشور شد و تاکنون هیچ اقدامی برای محدود کردن این واردات انجام نشده است.
2. نکته دومی که باید به آن اشاره کرد این است که بانک مرکزی هر چه سریعتر بازار طلا و سکه را تنظیم کند. برخی کارشناسان معتقدند پیش فروش سکه که از اواخر سال گذشته آغاز شده و همچنین حراج هایی که در خصوص شمش طلا انجام شده است نه تنها به کاهش التهاب در بازار طلا و سکه منجر می شود، به این التهاب اضافه کنید. این کارشناسان می گویند در این حراجی ها مثلاً اگر قیمت سکه بالاتر از نرخ بازار کشف شود، به نوعی به بازار آزاد سیگنال می دهد و اگر قیمت کمتری کشف شود، به سادگی منابع طلا را کاهش می دهد. بانک مرکزی و صفهایی تشکیل میشود. نه تنها تاثیری بر کاهش قیمت ها نخواهد داشت، بلکه باز هم باعث افزایش قیمت ها در بازار آزاد می شود.
3. ابزار دیگری که برای مدیریت بازار ارز در سال 1403 در اختیار بانک مرکزی قرار دارد، ابزاری به نام نرخ سود است. اگرچه اتخاذ سیاست های پولی از جمله افزایش نرخ سود، موافقان و مخالفان جدی دارد، اما ابزاری است که بانک مرکزی می تواند با تعمیق یک رکود موقت و یک ساله، از آن برای محافظت در برابر شوک های تورمی آتی استفاده کند. البته واضح است که در چنین شرایطی کاهش تورم بدون هزینه نخواهد بود و ممکن است منجر به کاهش تولید و تعطیلی برخی از شرکت ها شود.
4. نکته دیگری که بانک مرکزی باید در اسرع وقت درباره آن تصمیم گیری کند، تعیین نرخ نیما است. در شرایط فعلی فاصله نرخ نیما با ارز در بازار غیررسمی به 60 درصد رسیده است. طبیعتاً اگر بانک مرکزی قصد داشته باشد نرخ نیما را به نرخ غیررسمی بازار نزدیک کند، بی شک شاهد موج جدیدی از تورم خواهیم بود. از سوی دیگر، اگر نرخ نیما در این محدوده باقی بماند، با توجه به فاصله قابل توجهی که با نرخ ارز در بازار غیررسمی پیدا کرده است، فساد و رانت گسترده ای ایجاد می کند که نظارت دقیق بانک مرکزی و نهادهای نظارتی را می طلبد. .
گفتگو در مورد این post