سعید فتاحی رئیس کانون صنفی کارگری استان آذربایجان شرقی گفت: کارگران سال بدی را پشت سر گذاشتند. آغاز سال 1402 با اعلام افزایش 27 درصدی حداقل دستمزد اولین خبر بد سال برای کارگران بود و این نگرانی را ایجاد کرد که سال سختی در پیش است و همین اتفاق افتاد. در همان ابتدای سال قیمت ها بالا رفت و در حالی که حقوق کارگران حداقل به 8 میلیون تومان رسید، این رقم در بسیاری از شهرها باید صرف اجاره خانه می شد. وی ادامه داد: شورای عالی کار با تسلط گروه دولت بر نمایندگان کارگری و کارفرمایی بدون توجه به ماده 41 قانون کار، دستمزد سال 1402 را تعیین کرد و همین امر موجب شکایت کارگران به دیوان عدالت اداری شد. عدالت، اما حتی شکایت کارگران هم بی نتیجه ماند. دیوان عدالت اداری به جای حمایت از قشر ضعیف کارگران در کنار دولت قرار گرفت و شکایت کارگران را نپذیرفت.
دولت تامین معیشت کالابرگ را کاهش داده است
فتاحی تصریح کرد: راه حل گذران زندگی کارگران در سال 1402 کاهش نیازهای اولیه و کار در دو شیفت بود تا حضور در کنار خانواده و تفریح عملا دست نیافتنی شود. بسیاری از کارگران مجبور شدند کارخانه ها را ترک کنند و به مشاغل کاذب بروند تا بتوانند امرار معاش کنند. این فعال کارگری گفت: سال 1402 با وعده های دولت به کارگران گذشت. اگر نرخ تورم کنترل نشود و دستمزد کارمندان افزایش نیابد، قرار بود حقوق کارگران افزایش یابد اما این اتفاق نیفتاد. دولت قول داده بود که معیشت کارگران را تامین کند اما جز تهیه کالا کاری نکرد. علاوه بر این، همان محصولی که دولت بر آن تاکید دارد و دستاورد خود می داند، نتوانست و نمی تواند مشکل کارگران را حل کند.
افزایش سن بازنشستگی وضعیت کارگران را بدتر می کند
فتاحی به برنامه هفتم توسعه اشاره کرد و گفت: در فصل 29 این لایحه مفاد ضد کارگری زیادی وجود داشت. بالاخره با تصویب افزایش سن بازنشستگی ضربه سنگینی به کارگران وارد شد، یعنی در شرایطی که وضعیت کارگران نابسامان و حقوق پایین است و امنیت شغلی وجود ندارد، افزایش در سن بازنشستگی نیز وضعیت کارگران بدتر شد. این فعال کارگری تاکید کرد: وضعیت سال گذشته برای کارگران خوب نبود. البته این به این معنا نیست که در سال های گذشته وضعیت کارگران خوب بوده است، بلکه به نظر می رسد هر سال وضعیت کارگران بدتر می شود زیرا برنامه ای برای بهبود وضعیت خود نمی اندیشند. وی تصریح کرد: دستمزد کارگران باید به صورت واقعی و بر اساس اصل 41 قانون افزایش یابد و این مهم ترین راه برای بهبود وضعیت کارگران است. هر چند در طول این سال ها آنقدر حقوق از تورم و سبد حداقل های معیشتی باقی مانده که حتی اگر 100 درصد هم حقوق را افزایش دهند باز هم نمی تواند پاسخگوی همه نیازهای خانواده کارگری باشد!
کارگران ساختمانی همچنان از بیمه محروم هستند
این فعال کارگری به مشکل کارگران ساختمانی برای دریافت سهم بیمه تامین اجتماعی اشاره کرد و گفت: قانون جدیدی که برای اصلاح ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی تصویب شد نتوانسته مشکل این کارگران را به طور کامل حل کند و همچنان آنها باید سهمیه بیمه خود را دریافت کنند. که کمترین حق آنهاست، مشکلات زیادی دارند. فتاحی تصریح کرد: مشکلات کارگران زیاد است و متأسفانه به نظر می رسد به جای بهبود وضعیت، هر روز شرایط برای آنها سخت تر می شود. اصلاح عناوین شغلی کارگران برای کارگاه های کوچک نیز یکی از مشکلات عدیده آنها بود، زیرا هم اکنون کارگاه های مشمول قوانین سخت گیرانه و زیان آور، مابه التفاوت عنوان شغلی کارگران و پرونده کارگران را جبران نمی کنند. بدون تعیین تکلیف در دفاتر سازمان بمانند.
منبع: ایلانا
گفتگو در مورد این post