زیرا این دو خودروی تولیدی سایپا قیمت پایینی دارند. ساینا یک سدان است که بر روی پلت فرم X200 ساخته شده و در واقع نسخه به روز شده تیبا جعبه دار است. همچنین کوییک در اصل یک هاچ بک شهری کوچک است که سایپا با افزودن جزئیاتی مانند ریل سقف و فلپ های پلاستیکی در سراسر خودرو سعی کرد آن را در رده خودروهای کراس هاچ بک قرار دهد.
مقایسه طراحی ساینا و کوئیک
همانطور که اشاره کردیم این دو خودرو فیس لیفت هایی از تیبا و تیبا 2 هستند که بر روی پلت فرم آشنا X200 ساخته شده اند. ساینا و کوئیک مانند تیبا و تیبا 2 در واقع در نسخه های سدان و هاچ بک یک خودرو هستند و به همین دلیل در خیلی جاها بسیار شبیه هم هستند. در نمای جلو، طراحی چراغ های هر دو خودرو یکسان است، اما گرافیک داخلی چراغ ها در دو خودرو متفاوت است. در جلوی پنجره، ساینا از خطوط زاویه دار و شکسته استفاده می کند و طراحی بلندتر و بزرگ تری دارد که تا کاپوت امتداد می یابد، اما کوییک دارای جلوپنجره کوچکتری است که با خطوط منحنی طراحی شده و داخل آن با دو خط کرومی تزئین شده است. طراحی سپر در این دو خودرو متفاوت است و در ساینا شاهد سپر با خطوط موازی و شکسته هستیم و ورودی هوای موتور مانند جلوپنجره خودرو طراحی شده است. چراغ های مه شکن نیز به صورت دایره ای در دو طرف سپر در داخل یک حاشیه برجسته متصل به ورودی هوا نصب می شوند.
در کوییک، سپر طراحی ساده تری دارد و هیچ خط شکسته ای روی سپر خودرو وجود ندارد. محل نصب پلاک در کوییک به رنگ مشکی طراحی شده و به ورودی هوا متصل است. همچنین مه شکن ها به روز شده و به همراه یک قسمت دوکی شکل نصب شده است که محل نصب چراغ های روز در برخی از مدل های کوئیک می باشد. یک دیفیوزر نقره ای نیز در پایین ترین قسمت سپر سریع قرار داده شده است. اما کاپوت در هر دو خودرو یکسان است و تغییری نکرده است.
نمای جانبی ساینا به دلیل کلاس بدنه آن کمتر پر زرق و برق است. همانطور که اشاره کردیم به دلیل یکسان بودن پلت فرم هر دو خودرو، طراحی درب های جانبی نیز کاملا شبیه به یکدیگر است. وجود قطعات پلاستیکی مشکی روی گلگیرها و پدال کوییک به همراه ریل سقفی جذابیت بصری کوئیک را بیشتر از ساینا کرده است! همچنین برخی معتقدند یکی از نکات مثبت کوئیک تعویض دستگیره درها است که در ساینا وجود ندارد.
وقتی به نمای عقب می رسیم، بزرگترین تفاوت این دو خودرو را می بینیم. جدا از اینکه ساینا یک صندوقدار و کویک یک کراس اوور هاچ بک است، جزئیات این دو خودرو نیز تفاوت فاحشی دارد. چراغ های عقب کوییک دو تکه با گرافیک به روزتر نسبت به ساینا هستند اما ساینا چراغ های عقب یک تکه دارد که در نسخه های قدیمی از طراحی ساده استفاده می کنند اما خوشبختانه در نسخه های S کمی قابل تحمل تر شده اند! از دیگر نکات مثبت طراحی کوئیک نسبت به ساینا، طراحی سپر عقب است. تنها به چند خط موازی و دو چراغ مه شکن لوزی شکل بسنده می کند.
مقایسه مشخصات فنی ساینا و کوئیک
در قسمت فنی تفاوتی بین این دو برادر وجود ندارد. هر دو از یک موتور معروف M15 بهره می برند. این موتور 4 سیلندر تنفس طبیعی 1.5 لیتر حجم دارد و توانایی تولید 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتن متر گشتاور را به ترتیب در 5300 و 4300 دور موتور دارد. هر دو خودرو دیفرانسیل جلو هستند و مجهز به گیربکس 5 سرعته دستی هستند. همچنین مصرف سوخت ترکیبی آنها در حدود 1.7 لیتر در هر 100 کیلومتر است.
اگرچه موتور این خودروها در مقایسه با سایر خودروهای موجود در بازار ایران از راندمان پایینی برخوردار است، اما به دلایلی از جمله هزینه نگهداری پایین، عدم حساسیت به بنزین ایران، در دسترس بودن قطعات و تعمیر آسان، همواره محبوبیت بالایی دارند.
اگرچه ابعاد ذکر شده در کاتالوگ این دو خودرو با یکدیگر متفاوت است، اما فضای کابین این دو برادر تقریبا یکسان است و تفاوت ابعاد در ارتفاع بالاتر کوئیک و صندوق عقب بزرگتر خلاصه می شود. ساینا. بنابراین فضای هر دو ردیف جلو و عقب در ساینا و کوییک تقریبا برابر است و فقط کوییک به دلیل هاچ بک بودن و کاهش ارتفاع سقف در انتها فضای سر بیشتری نسبت به ساینا دارد، اما در کل فضای عقب هر دو خودرو برای افراد قدبلند امکان پذیر است. آزار دهنده است. همانطور که اشاره کردیم در مقایسه تنه ساینا و کوئیک این ساینا است که یک سر از برادر دیگرش بلندتر است.
از نظر وزن کوئیک کمی از ساینا سنگین تر است. وزن ساینا 1050 کیلوگرم و وزن کوئیک 1065 کیلوگرم است.
مقایسه امکانات رفاهی و ایمنی ساینا و کوئیک
امکانات رفاهی ساینا و کوئیک در نسخه های پایه بسیار شبیه به هم هستند. این دو خودرو دارای امکاناتی مانند:
سنسورهای پارک عقب، چراغ های مه شکن در دو انتها، فرمان برقی، سیستم صوتی با بلندگوهای جلو و عقب به همراه پورت USB، سی دی خوان، تهویه مطبوع دیجیتال، صندلی های راننده و سرنشین با تنظیم دستی، روکش صندلی های پارچه ای، صندلی های ISOFIX. از آینه های بغل با تنظیم برقی، گرمکن شیشه عقب و شیشه های برقی جلو و عقب استفاده شده است.
البته لازم به ذکر است که امکانات رفاهی در مدل های فول این دو خودرو که شامل رینگ های آلومینیومی، فرمان D-cut با کلیدهای کنترلی، سیستم چندرسانه ای با مانیتور، دوربین دنده عقب و ناوبری ماهواره ای می باشد، مشابه یکدیگر است. .
ساینا و کویک از نظر امکانات ایمنی و امکاناتی مانند سیستم ترمز دیسکی جلو، سیستم ترمز دیسکی عقب، سیستم ترمز ABS + EBD، کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، سیستم ضد سرقت، قفل مرکزی و کمربند مشابه یکدیگر هستند. از ایمنی جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع استفاده می کنند. البته ایمنی این دو برادر اصلا مناسب نیست و در سطح بسیار پایینی قرار دارند.
شرایط بازار ساینا و کوئیک
از نظر بازار خرید و فروش، شرایط هر دو خودرو چه در نسخه های صفر کیلومتر و چه در نسخه های کارکرده بسیار مطلوب است. همانطور که گفته شد این دو برادر جزو خودروهای اقتصادی بازار کشور هستند و افراد زیادی از این دسته خودرو خریداری می کنند. ساینا و کویک به دلیل خدمات پس از فروش عالی، استهلاک کم و تعمیرات آسان همیشه محبوب بوده اند.
حرف پایانی
ساینا و کوئیک همانطور که اشاره کردیم دو خودروی اقتصادی در بازار ایران هستند. این دو خودرو که در اصل نسخه های آپدیت شده تیبا و تیبا 2 هستند از نظر ظاهر و طراحی کابین و همچنین از نظر کیفیت خودروهایی کاملا معمولی و نسبتا ضعیف هستند. تنها تفاوت این دو خودرو در طراحی ظاهری به خصوص در قسمت عقب و کلاس بدنه است که باعث شده هر کدام طرفداران خاص خود را داشته باشند. در واقع جدای از تفاوت هایی که ذکر شد، این دو خودرو ترجیح خاصی نسبت به یکدیگر ندارند، اما اگر یکی از آنها را خریداری کرده باشید یا بخواهید در آینده صاحب یکی از آنها شوید، برای فروش آن مشکلی نخواهید داشت. زیرا این خودروها با وجود نقاط ضعف و منفی متعدد، همواره از نظر رونق بازار از سطح قابل قبولی برخوردارند.
گفتگو در مورد این post