به گزارش اقتصاد 100، دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش های شورای اسلامی با همکاری دفتر اقتصاد در گزارشی با عنوان «بررسی قیمت گذاری خودرو در ایران»، صنعت خودرو در ایران از مشکلات عمیق اقتصادی رنج می برد. – مشکلات ساختاری سیاسی پیروزی؛ به طوری که در راستای اصلاح این صنعت، علاوه بر اصلاح اساسی این ساختار معیوب، جنبه های تاثیرگذار دیگری از جمله قیمت گذاری و روش های فروش، استراتژی حمایت از صنعت خودرو، الگوی توسعه فناوری، رقابت در داخل و جهان وجود دارد. بازار، ایمنی و کیفیت، اسقاط و آلودگی باید در نظر گرفته شود. و مصرف سوخت، حاکمیت شرکتی و نحوه تامین مالی نیز اصلاح و تعیین تکلیف شود.
به گزارش مرکز پژوهش های مجلس، در این گزارش آمده است که مجموع زیان انباشته گروه خودروسازی سایپا و ایران خودرو تا پایان سال 1400 به بیش از 111 هزار میلیارد رسیده است که برآوردها نیز نشان می دهد که تا پایان سال 1401 این زیان ها به بیش از 111 هزار میلیارد رسیده است. از مرز 130 هزار میلیارد تومان گذشت، البته نمی توان کتمان کرد که وجود زیان در صنعت خودرو به مواردی مانند تحریم و ناکارآمدی مربوط می شود و حتی در سال 1395 دو گروه خودرویی در مجموع زیان انباشته ای بیش از بیش از آن داشته اند. 14 هزار میلیارد تومان اما بخش قابل توجهی از رشد زیان انباشته در پنج سال اخیر (1396 به بعد) مربوط به نحوه قیمت گذاری بوده است. بنابراین اصلاح نظام قیمت گذاری خودرو ضروری است. همچنین ذکر این نکته ضروری است که اگرچه عرضه قطعات در شرایط تحریم باعث افزایش قیمت عرضه شده است، اما عدم شفافیت در قراردادها به ویژه در تحلیل قیمت قطعات که بر قیمت تمام شده خودروساز تأثیرگذار است، باید اصلاح شود. در زنجیره تولید خودرو
در گزارش مرکز تحقیقات قیمتگذاری خودرو در کشور، مشکل اصلی دستورالعمل قیمتگذاری شورای رقابت این است که خودروهایی که آنالیز قیمت آنها در سال 1390 و پس از آن انجام شده و دیگر هیچگاه پس از آن شورا محاسبه نمیشود. همین محاسبه به عنوان قیمت پایه در نظر گرفته می شود و به سادگی سالانه با شاخص تورم خودروساز افزایش می یابد. علاوه بر این، این محاسبه بر اساس معیارهای کیفیت و بهره وری تنظیم نشده است. این در حالی است که ساختار بهای تمام شده خودروسازان پس از 9 سال تغییر کرده و همچنین شاخص تورم تولیدکننده نمی تواند به طور دقیق نشان دهنده افزایش هزینه های خودروسازان طی این سال ها باشد.
این گزارش در بخش سیاستهای پیشنهادی خود بیان میکند که لازم است شورای رقابت معیارهای کیفیت و بهرهوری را تغییر دهد و در عوض از وزارت صنعت درخواست کند آییننامه ارتقای کیفیت و ایمنی خودروسازان را ارائه کند و بر اساس آن آییننامه یک استاندارد تشویق یا تعیین جریمه برای خودروسازان. در بلندمدت و در دوره ثبات بازار صنعت خودرو و اقتصاد، از آنجایی که مهمترین ابزار یک انحصارگر برای ظلم به دیگران، افزایش قیمت از طریق کاهش عرضه و همچنین عدم ارتقای کیفیت است. لازم است شورای رقابت به جای تمرکز بر قیمت گذاری، در زمینه عرضه، کیفیت، ایمنی، تغییر مدل و غیره نظارت کند.
در این گزارش روند قیمت گذاری خودرو در 10 سال گذشته مورد بررسی قرار گرفته، سپس روش قیمت گذاری خودرو توسط شورای رقابت به عنوان بازیگر اصلی حوزه قیمت گذاری طی 10 سال گذشته تبیین شده و خطاهای موجود در روش قیمت گذاری توضیح داده شده است. شورای رقابت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. است.
گفتگو در مورد این post