به گزارش اقتصاد 100 به نقل از تسنیم، مهمترین جریان نقدینگی سال های اخیر به مدارس غیردولتی و استثنایی است زیرا این مدارس دوگانه “شهریه – کیفیت” در زمینه آموزش همگانی ایجاد کرده اند، یعنی سود آموزش با کیفیت به میزان شهریه ای است که پرداخت می شود!
وضعیت فعلی آموزش و پرورش کشور در شرایطی است که در اصل 30 قانون اساسی آمده است: «دولت موظف است تا پایان دوره متوسطه برای همه ملت تسهیلات تحصیلی رایگان فراهم کند و امکانات آموزش عالی را گسترش دهد. به صورت رایگان تا سرحد خودکفایی کشور». »
بدین ترتیب آموزش و پرورش نه تنها در تحقق آموزش رایگان، بلکه در ارائه کیفیت مناسب ناکام ماند و جفت «شهریه – کیفیت» را جایگزین «اصل 30 – کیفیت» کرد.
اگرچه مدافعان بخش خصوصی همواره منتقدان را متهم می کنند که چرا مخالف فعالیت مدارس خصوصی هستید؟ اما آنچه مدافعان مدارس استثنایی و غیردولتی به خوبی از آن آگاهند، اما ترجیح می دهند پنهان کنند، این است که موضوع اصلی مخالفت نکردن با فعالیت مدارس غیردولتی است، مشکل اینجاست که به دلیل فعالیت مدارس غیردولتی و ویژه مدارس دولتی، مدارس دولتی عادی به حاشیه رانده شده اند و شکل تملک مدارس غیردولتی و استثنایی منجر به تداوم سرمایه گذاری ضعیف دولت در مدارس دولتی و کیفیت پایین این مدارس شده است.
برخی کارشناسان معتقدند با توجه به تضاد منافع در آموزش و پرورش و سایر سطوح کشور، یعنی ورود مسئولان و چهره های سرشناس به عرصه تحصیل، مدارس دولتی عادی ضعیف نگه داشته می شوند به طوری که نه تنها ثروتمندان، بلکه حتی خانواده های طبقه متوسط مجبورند برای دریافت آموزش با کیفیت به مدارس پولی بروند!
ارائه تعریفی جدید از عدالت آموزشی
در حال حاضر، مدافعان توسعه مدارس غیردولتی تعریف جدیدی از مفهوم عدالت آموزشی ارائه می دهند. ناصر کوهستانی از مالکان مدارس غیردولتی و مدیر سابق وزارت آموزش و پرورش در این باره می گوید: عدالت آموزشی برای این است که دولت از مدارس غیردولتی حمایت قانونی کند و مدارس غیردولتی هزینه ها را کاهش دهند. به طوری که اکثر افراد می توانند در این مدارس ثبت نام کنند. دولت نیز باید کار خود را کاهش دهد.
در گفت و گو با محمد حسنی؛ عضو پژوهشکده وزارت آموزش و پرورش، ناصر کوهستانی؛ مدیر اسبق آموزش و پرورش منطقه 2 تهران و مجید تهرانیان مدیرکل سابق مدارس غیردولتی وزارت آموزش و پرورش به بررسی موضوع مدارس غیردولتی و حاشیه نشینی عدالت آموزشی پرداختند.
18 هزار درخواست برای تاسیس مدارس غیردولتی روی میز است!
محمد حسنی; یکی از اعضای پژوهشکده وزارت آموزش و پرورش درباره فعالیت مدارس غیردولتی و به حاشیه راندن عدالت آموزشی گفت: 2 میلیون و 300 هزار دانش آموز در مدارس غیردولتی تحصیل می کنند و اکنون 18 هزار درخواست برای ایجاد غیردولتی است. مدارس دولتی روی میز رئیس سازمان مدارس غیردولتی است که بیشتر در حوزه آموزش ابتدایی است!
وی افزود: بر اساس اصل 30 و 3 قانون اساسی و اصول دیگری که وظیفه دولت اسلامی را رویکرد برابری طلبانه در توزیع صدقه می داند، مدارس غیردولتی ناعادلانه بوده و تبعات آن به تدریج آشکار می شود که این امر نشان می دهد. که تصمیم به تأسیس مدارس غیردولتی در سال 1367 صحیح نبود.
یکی از اعضای پژوهشکده وزارت آموزش و پرورش گفت: همه سختی هایی که دانش آموزان با آن روبه رو هستند به دلیل بی توجهی دولت به اصل 30 قانون اساسی است. در اصل 30 تاکید شده است که دولت موظف است تا پایان دوره متوسطه برای همه مردم آموزش رایگان ارائه دهد. ساخت و گسترش وسایل آموزش عالی تا سرحد خودکفایی کشور به صورت رایگان.
هیچ دولتی در برابر توسعه مدارس خصوصی مقاومت نکرد
حسنی خاطرنشان کرد: تبدیل یک کالای عمومی و حساس به کالای خصوصی و تعیین قیمت برای آن بسیار اشتباه است. همچنین بعد از انقلاب اسلامی هیچ دولتی در مقابل مدارس غیردولتی مقاومت نکرده است. در حال حاضر طبقات محروم به مدارس دولتی می روند و تعداد زیادی از دانش آموزان کشور در محرومیت مضاعف هستند، یعنی هم از نظر مالی ضعیف هستند و هم در مدارسی درس می خوانند که کیفیت آموزشی پایینی دارد و این جای زخم است. انقلاب اسلامی با شعار عدالت.
ابلاغ شهریه جدید مدارس غیردولتی در فروردین
وی با اشاره به اینکه سهم بودجه آموزش و پرورش در برنامه پنجم توسعه قبل از انقلاب و بعد از انقلاب 600 درصد بدون توجه به افزایش دو برابری دانش آموزان کاهش یافته است، افزود: مدارس غیردولتی از علائم بیماری است. بی عدالتی همچنین باید توجه داشت که موضوع آموزش عالی با آموزش دولتی متفاوت است و هیچ کودکی نباید از آموزش عمومی با کیفیت محروم شود.
عضو پژوهشکده وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: مدل فعلی مدارس غیردولتی مشارکتی نیست، بلکه بازاری شدن آموزش و پرورش با منطق تفکر نئولیبرال است و آموزش و پرورش را نباید با معیارهای اقتصادی سنجید.
حسنی با اشاره به اینکه وزیر آموزش و پرورش تصمیم گیرنده اصلی در امر جلوگیری از توسعه مدارس غیردولتی نیست و همه قوا باید با یکدیگر همکاری کنند، گفت: جمهوری اسلامی با انگیزه عدالت خواهی ایجاد شده است. و مردم خواهان توسعه عدالت هستند و دانشجویان باید فارغ التحصیل شوند. از پول، قدرت، ثروت و سیاست، آنها می توانند در مدرسه ای باکیفیت تحصیل کنند و برای طبقات ضعیف فرصت های آموزشی مناسب فراهم می شود.
ما حتی نگران نیستیم!
وی گفت: برخی از کشورهایی که به سمت توسعه مدارس غیردولتی رفتند اکنون نگران وضعیت دانش آموزان خود هستند اما در ایران حتی نگران این نیستیم که دانش آموزان مدارس استثنایی و غیردولتی به رشته های برتر بروند. دانشگاه ها.”
ضرر سیستمیک برای فقرا
حسنی خاطرنشان کرد: دولت نباید برای اقشار ضعیف بدشانسی سیستماتیک ایجاد کند. در گذشته دانشآموزان مناطق محروم مدارس دولتی میتوانستند پزشک شوند و تحرک کلاسی داشته باشند، اما اکنون 60 درصد دانشآموزانی که به حداقل استانداردهای آموزشی نمیرسند در مناطق محروم هستند.
مدارس غیردولتی برای ژن خوب و آقایان
وی افزود: یکی از دلایل ایجاد مدارس غیردولتی برخورداری از اقشار ممتاز اقتصادی و سیاسی است. همین الان ژن های خوب و آقایان از خصوصی سازی دفاع می کنند، چرا نمی گویند دولت کمک هایش را به مدارس دولتی افزایش دهد؟!
ناصر کوهستانی از صاحبان مدارس غیردولتی و رئیس سابق آموزش و پرورش منطقه 2 نیز با اشاره به اینکه در سال 59 شورای عالی انقلاب با توجه به عواطف و احساسات انقلابی اقدام به جمع آوری مدارس غیردولتی کرد. عصر و مسائل عدالت خواهی و گفت: از سال 62 با توجه به فشارهای وارده بر دولت و شرایط دوران جنگ، موضوع مدارس غیردولتی مجددا مطرح شد.
وی افزود: در سال 67 قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی به طور رسمی تصویب شد و تسهیلاتی در اختیار علاقه مندان به ورود به این حوزه قرار گرفت و افرادی با توانایی مدیریتی و موفق در حوزه دولتی وارد عرصه مدارس شدند. .
رئیس سابق آموزش و پرورش منطقه دو ادامه داد: 2 میلیون و 300 هزار دانش آموز، 18 هزار و 370 مدرسه و 203 هزار کارمند در بخش غیردولتی فعالیت می کنند که از این تعداد 170 هزار نفر شغل آزاد هستند.
مدارس دولتی دو طرفه مورد پسند خانواده ها نیست
وی افزود: مدارس غیردولتی قانون این کشور است و باید از آنها حمایت کرد. اصل 44 قانون اساسی دولت را موظف کرده است که از بخش خصوصی با تمام توان حمایت کند. مدارس غیردولتی با هدف برداشتن بار از دوش دولت ایجاد شد. با ایجاد مدارس غیردولتی 61 هزار میلیارد تومان به دلیل اشتغال 203 هزار نفر صرفه جویی شد زیرا ایجاد شغل 300 میلیون تومان هزینه دارد.
کوهستانی با اشاره به اینکه در بسیاری از شهرهای بزرگ 2 مدرسه داریم که مورد پسند مردم نیست، گفت: نبود عدالت آموزشی به دلیل فعالیت مدارس غیردولتی نیست و دولت باید برای ایجاد عدالت تلاش کند.
کاهش هزینه های زندگی لازم برای دریافت خدمات آموزشی مناسب
رئیس سابق آموزش و پرورش منطقه 2 ادامه داد: در محروم ترین منطقه تهران مدارس غیردولتی داریم، بسیاری از خانواده ها به دلیل دریافت خدمات آموزشی مناسب هزینه های ضروری خود را کاهش می دهند، هزاران دانش آموز مدارس غیردولتی از طبقه کارگر.”
وی با اشاره به اینکه سرانه تحصیل یک دانش آموز در سال 16 میلیون تومان است، گفت: بیش از 10 هزار مدرسه غیردولتی زیر 10 میلیون تومان شهریه دریافت می کنند. در حال حاضر در فرانسه، دولت حقوق معلمان مدارس غیردولتی را پرداخت می کند، بنابراین تعداد مدارس غیردولتی به 35 درصد رسیده است، بنابراین فرانسوی ها به دلیل بالا نبودن هزینه به این مدارس تمایل دارند.
مدارس غیردولتی تحت فشار تعزیرات
کوهستانی ادامه داد: در حال حاضر مدارس غیردولتی از سوی ادارات مختلف از جمله قانون تعزیرات و سازمان بازرسی تحت فشار هستند در حالی که هزینه تحصیل در همه جای دنیا گران است.
مدارس سمپاد و شهید هم نوعی بی عدالتی است
مجید تهرانیان; مدیرکل سابق مدارس غیردولتی همچنین خاطرنشان کرد: بی عدالتی آموزشی در جامعه وجود دارد اما اینکه مدارس غیردولتی عامل این بی عدالتی باشند قابل قبول نیست چرا که اکنون انواع مدارسی را در کشور داریم که مدل و برنامه فعالیت با مدارس دولتی متفاوت است. وی گفت: مدارس سمپاد و شهید نیز نوعی بی عدالتی است.
تمایل به رفتن به مدارس دولتی به دلیل چیزهایی که در مدارس دولتی اتفاق نمی افتد
وی افزود: معتقدم مدرسه غیردولتی بسیار خوب است و بخش خصوصی در هر زمینه ای می تواند با هدف ارتقای کیفیت و افزایش خلاقیت و نوآوری در حوزه آموزشی کمک کند. در ایران اگر والدین مدارس غیردولتی را ترجیح می دهند به دلیل اتفاقاتی است که در مدارس دولتی رخ نمی دهد.
تهرانیان تصریح کرد: مشکل بی عدالتی از مدرسه نیست بلکه از اقتصاد است. اگر همه مدارس دولتی شوند، افراد ثروتمند همچنان خدمات آموزشی بهتری را از بخش خصوصی دریافت خواهند کرد.
گفتگو در مورد این post