آدرنالین که با نام های دیگری مانند اپی نفرین شناخته می شود، یکی از مهم ترین هورمون های بدن است که از غدد فوق کلیوی ترشح می شود. هنگامی که به طور ناگهانی دچار استرس یا اضطراب می شوید، میزان ترشح هورمون آدرنالین افزایش می یابد.
ترشح این هورمون برای حفظ سلامت بدن بسیار مهم است. زیرا بدن شما را برای رویارویی با ترس یا مشکلات پیش رو آماده می کند. با این حال، ترشح بیش از حد هورمون آدرنالین اصلا خوب نیست. در ادامه قصد داریم در مورد این هورمون و ویژگی های آن به طور کامل توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا پایان این مطلب از مجموعه تخصصی خبرجو با ما همراه باشید.
عملکرد آدرنالین در بدن
این هورمون عملکردهای مختلفی در بدن دارد. ترشح آدرنالین منجر به واکنش های مختلفی می شود. به عنوان مثال، ممکن است بدن شما را برای مقابله با موقعیت های استرس زا یا فرار آماده کند. پس از آزاد شدن هورمون اپی نفرین، راه های هوایی کمی گشاد می شوند تا اکسیژن بیشتری وارد بدن شود. این اکسیژن اضافی در اختیار عضلات قرار می گیرد و بدن را برای پرواز یا مبارزه آماده می کند.
جالب است بدانید گاهی ترشح هورمون آدرنالین باعث انقباض و کوچک شدن رگ های خونی می شود. به این ترتیب خون به گروه های عضلانی اصلی بدن مانند قلب و ریه ها باز می گردد. گاهی اوقات شبکه رگ های خونی منقبض می شود و رگ های خونی یا ماهیچه های اسکلتی منبسط می شوند.
هنگامی که این هورمون آزاد می شود، توانایی بدن برای احساس درد کاهش می یابد. اما با کاهش ترشح این هورمون و آرامش بدن، احساس درد و ناراحتی دوباره افزایش می یابد. مدت زمان اثر هورمون آدرنالین به عوامل مختلفی بستگی دارد.
تفاوت بین آدرنالین و نورآدرنالین
یکی از مهم ترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد مطرح می شود این است که تفاوت بین هورمون اپی نفرین و نوراپی نفرین یا آدرنالین و نورآدرنالین چیست؟ هر دو هورمون انتقال دهنده های عصبی هستند و بر قسمت های مختلف سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارند. میزان ترشح این هورمون ها بسیار مهم است.
کاهش یا افزایش مقدار هر یک از هورمون ها باعث تغییر عملکرد بدن می شود. یعنی ممکن است بدن واکنش های غیرطبیعی و متفاوتی از خود نشان دهد. عملکرد شیمیایی این هورمون ها تا حدودی شبیه یکدیگر است. آدرنالین بر گیرنده های آلفا و بتا تأثیر می گذارد.
در حالی که نورآدرنالین فقط بر گیرنده های آلفا تاثیر می گذارد. گیرنده های آلفا در رگ های خونی قرار دارند. اما گیرنده های بتا در اندام های داخلی مانند قلب، ریه ها و عروق ماهیچه ای اسکلتی قرار دارند. این موضوع باعث شده تا عملکرد هورمون های اپی نفرین و نوراپی نفرین کمی با یکدیگر متفاوت باشد.
علائم ترشح هورمون آدرنالین
با استفاده از برخی علائم متوجه خواهید شد که هورمون آدرنالین در بدن شما ترشح شده است. علائم ترشح این هورمون در شرایط استرس زا در افراد مختلف متفاوت است. اما یکی از مهمترین نشانه ها بهبود توانایی شما برای کنار آمدن با موقعیت های دشوار است. این بدان معناست که احساس می کنید آمادگی بیشتری برای مقابله با موقعیت ها و ناراحتی های استرس زا دارید.
بدن با ترشح هورمون آدرنالین از اندام های داخلی محافظت می کند. پس از ترشح این ماده، عملکرد سیستم عصبی مرکزی بهبود می یابد. یعنی سطح تمرکز ذهنی افزایش می یابد و احساس درد کاهش می یابد. برخی دیگر از مهمترین علائم ترشح این هورمون عبارتند از:
- ضربان قلب سریع
- فشار خون بالا
- اضطراب
- عرق کردن زیاد
- گشاد شدن مردمک چشم
- افزایش ضربان قلب
- نبض سریعتر
نحوه مصرف آدرنالین
پزشکان هورمون آدرنالین را برای برخی افراد تجویز می کنند تا آمادگی بیشتری برای مقابله با شرایط استرس زا و اورژانسی داشته باشند. به هیچ وجه خودسرانه از آدرنالین استفاده نکنید. زیرا این دارو فقط در موارد خاص و ضروری تجویز می شود. هنگام مصرف این دارو به نکاتی توجه کنید. این نکات شامل موارد زیر است:
- آدرنالین فقط باید در مواقع اضطراری استفاده شود.
- هنگامی که واکنش های آلرژیک بدن مانند شوک آنافیلاکسی رخ می دهد، باید این دارو را سریع مصرف کنید.
- در برخی افراد هورمون آدرنالین به بدن تزریق می شود. تزریق آدرنالین تنها زمانی انجام می شود که فرد در موقعیت بسیار حساسی قرار داشته باشد.
- تزریق آدرنالین بسیار ساده است. نکات و دستورالعمل های مربوط به تزریق این دارو در بسته بندی آن وجود دارد. نکته مهم مراجعه به مراکز درمانی یا کلینیک ها برای تزریق آدرنالین است. تزریق ماده نباید توسط افراد فاقد صلاحیت انجام شود. در غیر این صورت، ممکن است باعث آسیب شدید به بدن شما یا ایجاد واکنش های آلرژیک شود.
- اگر یک دوز برای کاهش واکنش های آلرژیک شما کافی نیست، می توانید دو دوز مصرف کنید. اما قبل از تزریق باید با پزشک خود مشورت کنید.
- بعد از دریافت آدرنالین تزریقی، بدن شما برای مدت کوتاهی در وضعیت مطلوبی قرار خواهد گرفت. بنابراین بهتر است برای پیشگیری مجدد از حملات عصبی سریعا به نزدیکترین بیمارستان یا مرکز درمانی مراجعه کنید.
عوارض افزایش غیرطبیعی آدرنالین
تمام هورمون های داخلی بدن باید به طور متعادل ترشح شوند. ترشح بیش از حد آدرنالین در بدن عوارض مختلفی را در پی خواهد داشت. استرس و اضطراب شدید باعث ترشح بیش از حد برخی از هورمون ها می شود. این موضوع اثرات منفی روی بدن شما دارد. به گفته بسیاری از پزشکان، استرس شدید به عملکرد سیستم قلبی عروقی آسیب می رساند.
این مشکل به عنوان سندرم قلب شکسته شناخته می شود. این بیماری زمانی رخ می دهد که سرعت جریان خون به دلیل ناراحتی شدید عاطفی کاهش می یابد. استرس مداوم باعث ترشح بیش از حد هورمون اپی نفرین می شود. ترشح مداوم و بیش از حد این ماده باعث بروز مشکلاتی مانند فشار خون بالا خواهد شد. بعضی از عوارض جانبی اپی نفرین شامل به شرح زیر است:
- مشکلات گوارشی
- بیماری قلب و عروقی
- افزایش وزن
- مسائل متابولیک
- سردرد
- علائم فشار خون ناگهانی بالا
- اختلالات حافظه و تمرکز
- اختلالات خواب
- اضطراب
- افسردگی
موارد منع آدرنالین و هشدارها
هنگام استفاده از این دارو به برخی هشدارها و موارد منع مصرف توجه کنید. این هشدارها شامل موارد زیر است:
- در هنگام تزریق دارو به تاریخ انقضا توجه کنید.
- داروی تزریقی فقط برای یک نفر مناسب است. بنابراین، نباید آن را با شخص دیگری به اشتراک بگذارید.
- دارو باید دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
- اگر رنگ دارو تغییر کرده است، با پزشک خود مشورت کنید.
افرادی که از بیماری های زیر رنج می برند نباید آدرنالین مصرف کنند:
- آلرژی
- بیماری قلب و عروقی
- فشار خون بالا
- شوک قلبی
- ضربه یا خونریزی
- پرکاری تیروئید
- اختلال غده آدرنال
- دیابت
- مشکلات کلیوی
- افزایش فشار چشم (آب سیاه)
- پارکینسون
- مشکل پروستات
چگونه ترشح آدرنالین را کنترل کنیم؟
با استفاده از چند راه حل ساده می توانید ترشح این هورمون را کنترل کنید. ترس، اضطراب شدید یا حملات عصبی باعث ترشح اپی نفرین در بدن می شود. بنابراین اگر بدن خود را در حالت آرامش قرار دهید، میزان ترشح این هورمون کاهش می یابد. برای حفظ آرامش خود می توانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:
- یک نفس عمیق بکش
- با عزیزانتان به طبیعت بروید و قدم بزنید.
- برنامه های مدیتیشن را تماشا کنید یا به موسیقی آرامش بخش گوش دهید.
- با یکی از عزیزانتان غمگین باشید.
1. تغییر سبک زندگی
سبک زندگی شما تاثیر زیادی در ترشح این هورمون دارد. برخی اقدامات مانند فعالیت های ورزشی، پیروی از رژیم های غذایی سالم، خواب کافی و … از استرس و اضطراب شدید یا ترشح بیش از حد اپی نفرین جلوگیری می کند. پیشنهاد می کنیم در ساعات اولیه روز به فعالیت های ورزشی بپردازید و غذاهای سالم و خبرجو بخورید. به عنوان مثال، سبزیجات و میوه ها سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی معدنی هستند. این غذاها به بهبود عملکرد مغز و سیستم عصبی کمک می کنند.
2. شناسایی محرک ها
شناسایی محرک ها یکی از مهم ترین اقدامات برای جلوگیری از ترشح بیش از حد هورمون آدرنالین است. حذف همه عوامل استرس از زندگی ممکن نیست. بهترین راه حل، شناسایی محرک ها و عوامل استرس زا است. باید ببینید چه چیزی شما را تحریک می کند و باعث استرس یا اضطراب شدید شما می شود. برای مقابله با این عوامل استرس زا می توانید از چند استراتژی ساده استفاده کنید.
3. مدیتیشن
مدیتیشن یکی از بهترین فعالیت ها برای جلوگیری از ترشح بیش از حد آدرنالین است. یک تمرین معمولی مدیتیشن بین 10 تا 15 دقیقه طول می کشد. اما تاثیرات زیادی در بهبود خلق و خوی شما دارد. طبق مطالعات، مدیتیشن استرس شدید را کاهش می دهد و به تنظیم سطح هورمون آدرنالین کمک می کند.
علاوه بر این، مدیتیشن باعث کاهش فشار خون و جلوگیری از بروز بیماری های قلبی عروقی می شود. بهبود عملکرد سیستم ایمنی و سیستم گوارشی یکی دیگر از مزایای مدیتیشن است. هنگامی که مدیتیشن می کنید، بدن شما از حالت سمپاتیک خارج می شود و به حالت آرامش می رسد. یعنی سیستم عصبی پاراسمپاتیک فعال می شود. سپس میزان استرس کاهش می یابد. در نهایت ترشح هورمون هایی مانند آدرنالین و کورتیزول کاهش می یابد.
4. ورزش کنید
ورزش یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از ترشح بیش از حد هورمون آدرنالین است. زمانی که فعالیت های ورزشی انجام می دهید، استرس و اضطراب شدید شما کاهش می یابد. ورزش ضربان قلب و تنفس را تنظیم می کند.
طبق تحقیقات انجام شده نوعی انتقال دهنده عصبی به نام اندورفین هنگام انجام فعالیت های ورزشی آزاد می شود. این هورمون برای انتقال احساسات خوب و بهبود خلق و خو استفاده می شود. تنها 10 دقیقه پیاده روی در طول روز باعث ترشح اندورفین می شود. در نتیجه استرس و اضطراب کاهش می یابد.
حرف پایانی
در این مقاله هورمون آدرنالین به طور کامل توضیح داده شد. این هورمون به عنوان هورمون اپی نفرین نیز شناخته می شود و عملکردی در برابر هورمون نورآدرنالین یا نوراپی نفرین دارد. هورمون آدرنالین در شرایط استرس زا ترشح می شود. سپس بدن شما را برای مقابله با آن شرایط آماده می کند. با ترشح این هورمون می توانید شرایط ناراحت کننده را تحمل کنید و آمادگی کافی برای مبارزه با این موقعیت ها را داشته باشید.
اگرچه این هورمون فواید مختلفی برای بدن دارد، اما باید به میزان مناسب ترشح شود. ترشح بیش از حد هورمون آدرنالین باعث اختلال در عملکرد اندام های داخلی بدن و سیستم عصبی می شود. بنابراین برای جلوگیری از ترشح بیش از حد این ماده باید از چند محلول ساده استفاده کنید.
برخی از این راه حل ها شامل ورزش، مدیتیشن، پیاده روی، تغییر سبک زندگی و مواردی از این دست است. اگر به دنبال راه حلی مناسب برای کاهش استرس و اضطراب هستید پیشنهاد می کنیم با مربیان ورزشی خبرجو مشورت کنید. مربیان این مجموعه بهترین برنامه ورزشی را برای داشتن بدنی آرام و سالم در اختیار شما قرار می دهند. جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان مجموعه تماس حاصل فرمایید.
گفتگو در مورد این post