یکی از مهم ترین چالش ها برای اکثر روزه داران گرسنگی و تشنگی شدید و قند خون پایین است. شاید تحمل تشنگی و گرسنگی چندان سخت نباشد. اما با کاهش قند خون فرد دچار مشکلات مختلفی می شود. این موضوع باعث شده است که بسیاری از دیابتی ها تمایلی به روزه گرفتن نداشته باشند. روزه گرفتن برای افرادی که قند خون پایین دارند بسیار خطرناک است.
زیرا ممکن است باعث سرگیجه، کما و حتی مرگ شود. البته با کمک چند راه حل ساده می توان میزان قند خون را در ساعات روزه داری تنظیم و کنترل کرد. اگر از بیماری های دیابت رنج می برید و یا نگران افت قند خون در ساعات روزه داری هستید، پیشنهاد می کنیم با یک متخصص تغذیه مشورت کنید. در ادامه این مطلب از مجله تخصصی خبرجو قصد داریم به طور کامل میزان قند خون در روزه داری را توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می کنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
قند خون طبیعی چیست؟
قبل از هر چیز باید اندازه گیری شود قند خون طبیعی آن را بررسی کنید تا بتوانید آن را با قند خون فعلی خود مقایسه کنید. سطح قند خون در افراد سالم و در حالت ناشتا زیر 100 است. قند خون یک تا دو ساعت بعد از غذا خوردن به 120 تا 140 می رسد. اما معمولاً از 140 بیشتر نیست. اما برای دیابتی ها شرایط کاملاً متفاوت است. دیابتی ها باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا قند خون خود را در محدوده طبیعی نگه دارند.
مطالعات نشان می دهد که قند خون ناشتا در اکثر بیماران دیابتی بین 80 تا 130 میلی گرم در دسی لیتر است. قند خون این افراد یک تا دو ساعت بعد از غذا به حدود 180 میلی گرم در دسی لیتر می رسد. البته این مقدار به عوامل مختلفی مانند سن، جنسیت و عوامل دیگر بستگی دارد. با این حال معمولاً قند خون بیماران دیابتی به این صورت محاسبه نمی شود. پزشکان قند خون بیماران دیابتی را در یک دوره سه ماهه اندازه گیری می کنند.
آیا دیابتی ها می توانند روزه نگیرند؟
همانطور که گفته شد میانگین قند خون بیماران دیابتی در یک دوره چند ماهه اندازه گیری می شود که معمولا به عنوان فاکتور هموگلوبین شناخته می شود. در واقع پزشکان از میزان فاکتور هموگلوبین برای بررسی قند خون این افراد استفاده می کنند. این فاکتور برای افراد سالم تقریباً زیر شش و نیم است.
اما برای افراد مسن زیر 8 است. زیرا افراد مسن بیشتر از سایر افراد در معرض خطر هیپوگلیسمی هستند. بنابراین، زمانی می توانید روزه بگیرید که فاکتور هموگلوبین شما در محدوده مناسب باشد. افرادی که انسولین مصرف می کنند، افراد مبتلا به نارسایی کلیه و افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید قبل از روزه داری با پزشک مشورت کنند.
روزه گرفتن این افراد خطر بسیار بالایی دارد. همچنین افرادی که داروهای کاهنده قند خون مصرف می کنند یا برای کنترل دیابت خود به دارو نیاز دارند باید با احتیاط روزه بگیرند.
با رسیدن قند خون در چه محدوده ای می توانیم افطار کنیم؟
یکی از مهم ترین سوالاتی که برای بسیاری از روزه داران مطرح می شود این است که قند خون برای افطار به چه میزانی باید برسد؟ پاسخ به این سوال چندان آسان نیست. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که قند خون خود را هر چند ساعت یکبار چک کنید.
حتی اگر قند خون شما در محدوده طبیعی باشد، پیشنهاد می کنیم آن را اندازه گیری کنید. دو ساعت قبل از سحر، دو ساعت بعد از افطار و در وسط روز قند خون خود را چک کنید. اگر میزان قند خون به کمتر از 60 یا 70 میلی گرم در دسی لیتر رسید، باید روزه خود را افطار کنید. زیرا ممکن است آسیب شدیدی به بدن شما وارد شود.
ضمناً دو ساعت پس از افطار نباید سطح قند خون به بالای 180 برسد. اگر قند خون برای چند روز متوالی بین 180 تا 250 بود، روزه گرفتن در روزهای آینده توصیه نمی شود. با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به دیابت مستعد روزه داری هستند. این دسته از افراد باید حداقل یک تا دو ماه قبل از شروع ماه مبارک رمضان به پزشک مراجعه کنند.
فواید روزه داری برای تنظیم قند خون
تاکنون تحقیقات مختلفی در مورد تأثیر روزه بر تنظیم قند خون انجام شده است. ابتدا باید بگوییم که نتایج این تحقیق چندان قطعی نیست و باید تحقیقات گسترده تری انجام شود. زیرا دیابت یکی از بیماری های شایع در تمام نقاط جهان است. بنابراین نمی توان به تحقیقات فعلی اعتماد کرد. با این حال، برخی از محققان معتقدند روزه داری تاثیر زیادی در تنظیم قند خون دارد.
علاوه بر این، به کاهش التهاب، کاهش وزن و کاهش سطح کلسترول بد در بدن کمک می کند. البته این زمانی اتفاق می افتد که حداقل یک تا دو هفته روزه گرفته باشید و بدن شما در حالت پاکسازی باشد. بر اساس مطالعات، روزه داری به تنظیم سطح گلوکز در خون کمک می کند. علاوه بر این، مقاومت به انسولین را کاهش می دهد.
روزه داری و سطح قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 1
افراد مبتلا به دیابت نوع 1 باید قبل از روزه داری به برخی مسائل توجه کنند. به عنوان مثال، ممکن است در معرض مشکلاتی مانند کتواسیدوز دیابتی قرار بگیرند. کتواسیدوز دیابتی یکی از عوارض حاد دیابت است که آسیب شدیدی به بدن وارد می کند. این موضوع به خصوص برای افرادی که قبل از ماه رمضان قند خون بالایی داشتند بسیار مهم است.
زیرا میزان مصرف غذا در ماه رمضان کاهش می یابد. این موضوع باعث کاهش دوز انسولین در بدن می شود. اکثر پزشکان بر این باورند که بیماران دیابتی نوع 1 نیازی به روزه گرفتن ندارند و باید به سلامت خود توجه کنند. افرادی که سابقه هیپوگلیسمی خفیف دارند یا برای کنترل دیابت خود اقدامی نمی کنند در معرض خطر ابتلا به هیپوگلیسمی شدید قرار دارند. هیپوگلیسمی شدید به این معنی است که قند خون فرد برای مدت طولانی پایین است.
روزه داری و سطح قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
روزه داری بر سطح قند خون بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نیز موثر است. با این حال، احتمال عوارض خطرناک در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بسیار کمتر از بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 است. به گفته بسیاری از متخصصان تغذیه، افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید قبل از روزه داری در جلسات آموزشی شرکت کنند و به نکاتی توجه کنند.
تاکنون تحقیقات مختلفی در مورد تأثیر روزه بر قند خون این بیماران انجام شده است. به عنوان مثال، در یک مطالعه، از ۷۴۴ شرکت کننده مبتلا به دیابت نوع ۲ خواسته شد روزه بگیرند. این شرکت کنندگان از کشورهای مختلفی مانند مصر، ایران، اردن و عربستان سعودی بودند. در مرحله بعد از شرکت کنندگان خواسته شد به کلینیک مراجعه کرده و آموزش روزه داری را دریافت کنند.
برخی افراد به صورت انفرادی و برخی به صورت گروهی آموزش می دیدند. این برنامه های آموزشی شامل ارائه برنامه غذایی، فعالیت بدنی، نحوه تنظیم قند خون و آشنایی با عوارض افت قند خون بود. پس از پایان ماه مبارک رمضان مجدداً قند خون شرکت کنندگان بررسی شد.
محققان دریافتند شرکتکنندگانی که برنامههای آموزشی انفرادی را دریافت کردند در ماه رمضان عملکرد بهتری داشتند. به عنوان مثال، آنها قبلاً دو بار در روز قند خون را آزمایش می کردند یا فقط علائم را نشان می دادند افت قند در روزه داری تشخیص دادند
حکم روزه در هنگام افت قند خون
بسیاری از مؤمنان نسبت به حکم روزه در هنگام افت قند خون نگران هستند. بر اساس آیات 184 تا 185 سوره بقره، روزه ماه رمضان بر افراد بیمار واجب نیست. بنابراین اگر از بیماری های مزمن رنج می برید، بهتر است ابتدا به سلامت خود توجه کنید. زیرا هیپوگلیسمی ممکن است زندگی شما را به خطر بیندازد. برخی افراد باید هر چند ساعت یکبار انسولین مصرف کنند و دیابت شدید دارند.
البته این موضوع در مورد سایر بیماری ها نیز صدق می کند. به عنوان مثال، برخی از افراد نارسایی کلیه دارند یا باردار هستند. می توانید به جای روزه گرفتن در ماه رمضان فعالیت های خیریه دیگری انجام دهید. مثلاً به نیازمندان و یتیمان کمک کنید. اما اگر میل شدید به روزه گرفتن دارید پیشنهاد می کنیم قبل از شروع ماه مبارک رمضان با پزشک خود مشورت کنید.
چگونه قند خون خود را در ماه رمضان تنظیم کنیم؟
برای تنظیم قند خون در ماه رمضان می توانید از اقدامات زیر استفاده کنید:
توجه به وعده سحری
افرادی که از بیماری های دیابتی رنج می برند هرگز نباید وعده سحر را نادیده بگیرند. نکته مهم این است که هرگز وعده سحری را حذف نکنید. بهتر است یک وعده غذایی متعادل در سحر بخورید و دوز انسولین مورد نیاز خود را تزریق کنید.
زیرا بعد از آن تا افطار نمی توانید غذا بخورید یا انسولین تزریق کنید. اگر سحری را از دست دادید، تحت هیچ شرایطی سعی نکنید روزه بگیرید. برای کاهش نوسانات قند خون، خوردن غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین را پیشنهاد می کنیم.
8 لیوان مایعات بدون قند بنوشید
هنگام سحر و افطار به اندازه کافی مایعات بنوشید. ترجیحا مایعات بدون قند را انتخاب کنید. نوشیدن مایعات برای تنظیم قند خون بسیار مهم است. بین افطار تا سحر حداقل 8 تا 12 لیوان آب بنوشید.
سطح قند خون را به طور منظم اندازه گیری کنید
کار مهم دیگری که باید انجام دهید اندازه گیری قند خون است. سطح گلوکز خون خود را به طور مرتب اندازه گیری کنید. برای اندازه گیری سطح قند خون می توانید از دستگاه های مختلفی مانند (CGM) استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم سه تایم فریم را برای این کار انتخاب کنید. نوبت اول قبل از سحر، نوبت دوم وسط روز و نوبت سوم بعد از افطار است.
حرف پایانی
در این مقاله میزان قند خون در روزه داری به طور کامل توضیح داده شد. احتمال افت قند خون در ماه رمضان بسیار زیاد است. بنابراین افراد مبتلا به بیماری های دیابتی باید به این موضوع توجه زیادی داشته باشند. اگر دیابت نوع 1 یا دیابت نوع 2 دارید، پیشنهاد می کنیم قبل از روزه داری با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
اگر مشکلاتی مانند هیپوگلیسمی مکرر را تجربه می کنید، باید از برخی راهکارها برای تنظیم قند خون خود کمک بگیرید. به عنوان مثال، در وعده صبحانه از غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین استفاده کنید. مایعات فراوان بنوشید یا قند خون خود را هر چند ساعت یکبار چک کنید.
بهترین راه حل، مشورت با متخصص تغذیه در خبرجو برای تنظیم قند خون است. متخصصان تغذیه این مجموعه بهترین برنامه غذایی را در اختیار شما قرار می دهند تا با خیالی آسوده روزه بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اندازه گیری قند خون در ماه مبارک رمضان، با توجه به نوع غذای مصرفی با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
گفتگو در مورد این post