وی در گزارشی تحلیلی به بررسی این رقابت و همچنین روند دلار 1402 پرداخته است اکرانگر اصلی بورس اوراق بهادار تهران همچنین با پشت سر گذاشتن سالی پرماجرا، با بازدهی 10.2 درصدی به کار خود پایان داد. نماگر هموزن در سال گذشته بازدهی 25 درصدی را برای سهامداران به ارمغان آورد. تصویری ماندگار از رشد 1402 بازارهای دارایی، «بازدهی یک ساله بازار سهام» است. آنچه موجب این زیان برای سهامداران شد، عمدتاً «تحمیل ریسکهای تصمیمگیری سیاستگذار» بود.
در سال گذشته، بازار پول به رقابت بین شاخصهای دارایی بازگشت. در حالی که در سالهای گذشته عمدتاً شاخص بازدهی بازار ارز و طلا با نرخ سود سپردههای بانکی تفاوت معناداری داشت، امسال سرمایهگذاران بازار پول همگام با سایر رقبای خود حرکت کردند. بازدهی اول تا سوم سال 1402 به ترتیب در اختیار دلار آزاد با 25.78 درصد، گرم طلای 18 عیار با 25 درصد و سود سپرده بانکی با سود 24 درصد است.
البته این در حالی است که شارژ شدن بازار ارز و طلا در اسفند ماه باعث این ترکیب شد و تا پایان بهمن ماه رتبه اول بازدهی 11 ماهه سود سپرده بانکی بود. به گفته کارشناسان، کارنامه بانک مرکزی در کنترل نوسانات بازار 1402 مثبت است. نگاهی کلی به نمودار سالانه قیمت دلار آزاد نشان می دهد که نرخ این ارز یک سال نوسان نسبتا کم را پشت سر گذاشته است. این موضوع در بازه زمانی پایانی بهار تا ابتدای پاییز که نرخ دلار حدود 3 ماه زیر سقف قیمت 50 هزار تومان معامله می شد، نمود بیشتری دارد.
همچنین شاخص های طلا مانند نیم و ربع سکه نیز در سال گذشته روند بسیار کندی را طی کردند. به عنوان مثال بازدهی از ابتدای سال نیم سکه تا روزهای میانی زمستان منفی بوده و ربع سکه نیز رفتاری مشابه برادر بزرگتر خود داشته است. به طور کلی دمای بازار در نیمه دوم سال 1402 افزایش یافت، ریسک های سیاسی ناشی از تحولات نظامی منطقه با تقویت انتظارات تورمی فعالان بازار، تقاضا را در نیمه دوم سال افزایش داد و باعث رشد نرخ ها شد.
افزایش جذابیت بازار پول
یکی از نکات مهم و قابل توجه بازار 1402 افزایش جذابیت بازار پول است. در سال های اخیر شرایط تورمی اقتصاد کشور باعث شد افراد کمتری تمایل به سرمایه گذاری در بازار پول داشته باشند. به عنوان مثال در بازار سال 1401 بازار ارز و طلا سود بیش از 100 درصدی را به ثبت رساند، از سوی دیگر نرخ تورم به حدی بود که 24 درصد سپرده های بانکی توجیه اقتصادی چندانی نداشت. اما فعالیت خفیف بازارهای ارز و طلا در نیمه اول سال 1402 باعث شد تا بازار سپرده های بانکی با اقبال معامله گران همراه شود.
با توجه به اثرات مثبت این تغییر رویکرد معامله گران بر نقدینگی کشور، بانک مرکزی بر جذابیت این بازار افزود. مهم ترین راهکار بانک مرکزی در این زمینه اعطای مجوز برای سپرده گذاری با سود 30 درصدی به بانک ها بود. اگرچه این سیاست به صورت موقت اجرا شد، اما بررسی ها نشان داد که با استقبال خوبی از سوی سرمایه گذاران مواجه شده است. با توجه به شرایط بازار در سال جاری، سپرده 30 درصدی گزینه جذابی بود که در اختیار معامله گران قرار گرفت و می توان گفت در صورت قرار گرفتن این سپرده ها در رالی 1402، برنده قطعی بازار امسال سرمایه گذاران بانکی هستند. از دیگر اقدامات بانک مرکزی برای کنترل نوسانات بازار در سال جاری می توان به ساماندهی بازار رسمی ارز اشاره کرد. بانک مرکزی با افتتاح مرکز مبادلات ارز و طلا در ماه های پایانی سال 1401 تلاش کرد تا روند رسمی تخصیص ارز را در این زمینه اصلاح کند. علاوه بر آن برگزاری حراج انواع فلز طلا با هدف افزایش حجم عرضه در بازار نیز از اقداماتی است که بازارساز در این مرکز انجام داد.
1402 دلار در یک نگاه
نمودار قیمت دلار آزاد در بازار امسال نشان دهنده روزهای کم نوسان این ارز در فصل تابستان، رفتار هیجانی در اوایل پاییز و افزایش دمای معاملات در زمستان است. نرخ دلار در نوروز 1402 نوسانات قابل توجهی داشت اما با شروع بازار در فروردین، بخشی از این نوسانات فروکش کرد. در ادامه بازار اردیبهشت ماه، قیمت دلار در حال افزایش بود و انتشار سیگنال های مثبت در حوزه سیاست خارجی کشور و بهبود روابط با همسایگان باعث شد تا انتظارات تورمی فعالان بازار کاهش یابد و نرخ ارز برای ورود به محدوده ثبات رکورد ثبات نرخ دلار در فصل تابستان بود که قیمت این ارز حدود 3 ماه زیر قیمت 50 هزار تومان فروخته شد. در اوایل پاییز امسال و همزمان با آغاز موج جدید درگیری های نظامی در نوار غزه، ریسک های سیاسی بازار تهران نیز افزایش یافت. برخی از آنها به احتمال گسترش درگیری های نظامی اشاره کردند و برخی دیگر از رسانه ها نیز از همکاری ایران در حمله نظامی جدید حماس به اسرائیل صحبت کردند. در همین راستا رفتار نرخ ارز هیجانی شد و دلار از مرز تابستانی عبور کرد.
پس از این هیجانات، پس از رد همکاری ایران در تحولات نظامی، بازار به شرایط باثبات خود بازگشت. دوره پایداری پاییز پیوسته نبود. وقوع حملات تروریستی در منطقه و پاسخ ارتش ایران به این حملات بار دیگر سطح ریسک های سیاسی را در بازار افزایش داد. در نهایت می توان گفت دمای بازار دلار در نیمه دوم سال افزایش یافت و دلار در چندین نوبت به بالاترین سطح تاریخی خود رسید. در نهایت دلار آزاد که در پایان سال گذشته با نرخ 47 هزار و 700 تومان به فعالیت خود پایان داده بود، با حدود 800 تومان افزایش نسبت به نرخ 60 هزار تومانی روز گذشته خود به استقبال تعطیلات نوروزی رفت.
شارژ بازارها در ماه مارس
نمودار بازدهی ماهانه بازارها نشان میدهد که برخلاف سایر ماههای سال که شاخصها عمدتاً رفتار نوسانات پایینی را ثبت میکردند، بازار اسفند محل تشدید نوسانات بود. رکورد رشد نرخ در این ماه از آن نیم سکه طلا است. در 2 ماه پایانی سال، نیم سکه عقب ماندگی خود را در رالی جبران کرد. این شاخص طلایی تنها در اسفندماه 22.78 درصد رشد کرد. رتبه های دوم و سوم بازار اسفند از آن سه ماهه، سکه با 19.31 درصد و سکه طلای طرح جدید با 15 درصد سود هستند.
همچنین بورس در این ماه رشد بسیار اندک 89 درصدی را تجربه کرد. به نظر می رسد در آخرین ماه سال، بازار طلا در حال تعدیل با تورم بود. البته یکی از مهم ترین دلایل بازدهی قابل توجه خانواده طلا در اسفند ماه، تقاضای پایان سال است. در روزهای پایانی سال تقاضای مردم برای خرید سکه و طلا به منظور هدیه دادن افزایش می یابد. البته لازم به ذکر است حراج سکه طلای بانک مرکزی در اسفندماه پاسخگوی بخشی از نیازهای بازار بود در غیر این صورت ممکن بود رشد قیمتی شاخص های مذکور با شدت بیشتری همراه بود.
گفتگو در مورد این post