هر ساله با شروع فصل بهار و تعطیلات نوروزی بر حجم سفرها افزوده می شود و این موضوع گاه نگرانی هایی را برای تامین بنزین ایجاد می کند. این در حالی است که وزیر نفت به صراحت اعلام کرده است که مشکلی برای تامین بنزین نوروزی وجود ندارد.
بحث عدم تعادل بنزین فراتر از جهش های فصلی مصرف است و با وجود این اولین آزمون سال آینده در مواجهه با افزایش مصرف در ایام نوروز خواهد بود.
همچنین «جعفر سالاری نسب» مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اعلام کرده است: با توجه به تقارن ماه مبارک رمضان با نوروز امسال، پیش بینی دقیق مصرف بنزین نوروزی قابل شمارش نیست اما محصول مورد نیاز را پیش بینی کرده ایم و آماده توزیع در انبارهای نفت است. در چند روز گذشته 127 و 133 میلیون لیتر مصرف بنزین را به ثبت رساندیم.
بر اساس برنامه هفتم توسعه، صنعت پالایش در نظر دارد تا پایان سال 1406 به تولید روزانه حدود 130 میلیون لیتر بنزین و گاز نفت دست یابد که 75 درصد آن را محصولات با کیفیت یورو 4 به بالا تشکیل می دهد. بر اساس اعلام وزارت نفت، بر اساس اهداف کمی شاخص های عملکرد انرژی (نفت و گاز) در هفتم، 114 میلیون لیتر بنزین مرغوب و 112 میلیون لیتر گازوئیل مرغوب در کشور تولید می شود. لایحه برنامه توسعه، تولید این دو محصول اصلی در کشور با رشد حدود 15 درصدی تا پایان سال 1406 به 129 میلیون لیتر (بنزین) و 130 میلیون لیتر گازوئیل در روز افزایش می یابد. برنامه هفتم توسعه).
همچنین به طور متوسط روزانه حدود 65 میلیون لیتر روغن بخاری (مازوت) در کشور تولید می شود که حدود 18 درصد فرآورده های تولیدی در ده پالایشگاه نفت کشور است. بر اساس لایحه برنامه هفتم توسعه، با اجرای طرح های ارتقای کیفی در پالایشگاه ها، میزان نفت کوره تولیدی کشور با کاهش پنج درصدی به 12.9 درصد (معادل 49 میلیون لیتر در روز) می رسد.
موضوع فراتر از پرش فصلی
«فرشاد جام» کارشناس حوزه انرژی می گوید: ایام نوروز در ایران جهش مصرف بنزین را به همراه دارد و لزوم افزایش ظرفیت ذخیره سازی و اختصاص سهمیه های جدید برای پاسخگویی به افزایش تقاضا را برجسته می کند، در حالی که اقداماتی مانند واردات بیشتر بنزین و اعمال محدودیت در مصرف برای تامین کافی برای سفرهای نوروزی انجام شده است، قطعا دولت در زمینه ذخیره سازی بنزین اقدامات لازم را برای تامین بنزین مورد نیاز مردم برای سفرهای نوروزی انجام داده است و نگرانی از این بابت وجود ندارد. این احتمال وجود دارد که برای عید نوروز بنزین 1500 تومانی نداشته باشیم و منطقی است در شرایطی که بنزین وارد می کنیم، با دادن سهمیه جدید به عدم تعادل انرژی دامن نزنیم و میل به مصرف را افزایش دهیم. بدون شک اولین انتقال رکورد مصرف بنزین در عید نوروز 1403 اتفاق خواهد افتاد.
به گفته وی، باید توجه داشت که موضوع عدم تعادل بنزین فراتر از جهش های فصلی مصرف است و با وجود این، اولین آزمون سال آینده در مواجهه با افزایش مصرف در ایام نوروز خواهد بود. جایی که به عنوان مقدمه ای برای چالش عمیق تر عدم تعادل انرژی در بخش بنزین کشور در سال 1403 عمل می کند که باید به فوریت مورد توجه قرار گیرد. در حالی که بحث سقف مصرف سهمیه ای و افزایش ظرفیت ذخیره سازی برای پاسخگویی به مصرف مردم مهم است، تمرکز مهم تری بر اصلاح و تنوع سبد سوخت ایران برای کاهش وابستگی شدید کشور به بنزین است. پیامدهای وابستگی بیش از حد به بنزین در افزایش واردات و آسیبپذیری ناشی از این اتکا به منابع سوخت خارجی مشهود است: «در حالی که اقدامات کوتاهمدتی مانند سقف مصرف و افزایش ظرفیت ذخیرهسازی ضروری است، تمرکز باید به مدت طولانی معطوف شود. مفهوم پایداری و امنیت انرژی در سطح کلان با اولویت اصلاح سبد سوخت و کاهش وابستگی به بنزین، ایران می تواند انعطاف پذیری انرژی خود را در زمینه سوخت خودروهای سواری افزایش دهد و به آینده انرژی پایدارتر کمک کند. عدم تعادل بنزین در ایران نیازمند رویکردی جامع و راهبردی برای اصلاح سبد سوخت کشور است که با اتخاذ سوختهای جایگزین، ترویج شیوههای کارآمد انرژی و سرمایهگذاری در فناوریهای حملونقل پایدار، ایران میتواند وابستگی خود به بنزین را کاهش داده، امنیت انرژی را افزایش داده و زمینه را برای توسعه انرژی فراهم کند. راهی برای چشم انداز انرژی انعطاف پذیرتر و پایدارتر.”
جام جم همچنین درباره اهمیت راه حل پایدار برای مشکل کمبود بنزین توضیح می دهد: برای مقابله موثر با این چالش می توان از چندین استراتژی کلیدی استفاده کرد، اول، استفاده از خودروهای دوگانه سوز که با بنزین و سوخت های جایگزین مانند گاز طبیعی کار می کنند. یا الکتریسیته می تواند مصرف بنزین را به میزان قابل توجهی کاهش دهد و انعطاف پذیری سوخت را افزایش دهد.دوم، ما نیاز به سرمایه گذاری در تولید و پذیرش خودروهای الکتریکی داریم که نه تنها می تواند وابستگی به بنزین را کاهش دهد، بلکه به کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و بهبود کیفیت هوا نیز کمک می کند. اصلاح سهمیه و قیمت بنزین به گونه ای که بنزین به هر فرد تعلق گیرد بازنگری در سهمیه بنزین به ازای هر نفر بر اساس الگوی مصرف و معرفی قیمت های مختلف برای مصرف بی رویه می تواند انگیزه ای برای رفتار مسئولانه در مصرف سوخت باشد.گسترش مصرف سوختهای جایگزین مانند سوخت گاز و برق نیز میتواند به تنوع بخشیدن به سبد سوخت ایران و کاهش آسیبپذیری کشور در برابر اختلالات عرضه بنزین کمک کند.»
منبع: عنوان کوتاه
گفتگو در مورد این post