همه ما به زندگی در خانه های بلند و برج ها عادت کرده ایم. در اوج تراکم جمعیت؛ ضمن اینکه خدا را شکر توانستیم این چند متر را با قیمتی گزاف خریداری کنیم.
در حین تماشای فیلم های قدیمی می توانید متوجه شوید که در طول تاریخ در خانه های بزرگ با حیاط زندگی می کردیم، چیزی که امروزه به ندرت می بینیم. خانه های بلندمرتبه و قوطی کبریت سبک زندگی را تغییر داده و زندگی را برای مردم سخت کرده است. عمودی سازی با فرهنگ ما سازگار نیست. مشکلاتی مانند ترافیک، هوای ناسالم برای همه مردم، کمبود فضای سبزی که این سبک زندگی برای مردم ایجاد کرده است، دلیلی شده است که مردم مجبور به زندگی در خانه های قوطی کبریت شوند و احساس راحتی نکنند.
در همین راستا با حجت الاسلام سید مصطفی رضوی، دبیر معاونت معماری و شهرسازی حوزه علمیه گفت و گو کردیم: «خانه باید خانه ای بزرگ و دارای حیاط باشد، در روایات ما به ویژه در مورد متراژ خانه آمده است. اصول کافی از پیامبر(ص)، حضرت علی(ع) و امام کاظم(علیه السلام) که خانه مطلوب خانه ای است با حیاط بزرگ؛ به معنای ساخت افقی است.
قانون برای مشکل مسکن
تراکم جمعیت در شهرها نه تنها باعث آلودگی هوا یا ترافیک می شود، بلکه منجر به مشکلات بزرگ تری مانند گرانی مسکن می شود. قیمت مسکن به قدری افزایش یافته که هیچکس را نمی بینید که به فکر خانه نباشد. اگر مشکلاتی را که این نوع ساخت و ساز برای خانواده ها ایجاد کرده است در نظر بگیریم، نگرانی مردم سر به فلک کشیده است.
رضوی مشکل اصلی گرانی مسکن را واگذاری زمین می داند و توضیح می دهد: اگر عرضه زمین کافی باشد قیمت زمین شکسته می شود، الان مصادره زمین به قوانین ما کمک می کند مانند شهرداری، تراکم فروشی، قوانین متناقض است. شهرداری ها با فروش تراکم سود می برند و اگر زمین کم باشد تراکم می فروشند، اگر زمین زیاد شود شهرداری پولی برای حل مشکلات خودش ندارد؛ یعنی سیستم های کشور ما به گونه ای است که مانع جدی برای تحویل است. از زمین.”
یکی از مشکلاتی که مطرح می کنند بحث روبنا (نهادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی) است. رضوی معتقد است روبنایی یک وظیفه حاکمیتی است و دولت نیز باید مدارس، بیمارستان ها و خدمات را برای آپارتمان ها آماده کند و متفاوت و رایج نیست. وی در خصوص سایر مشکلات و راهکارها می گوید: یک مشکل زیرساخت ها و هزینه آن است که دولت می تواند آن را مدیریت کند، یادم هست در نهاد ریاست جمهوری، قانون مالیات بر درآمد مسکن را که از سال 1382 در مجلس مانده است را پیشنهاد دادم. و متأسفانه تصویب نشده است، مثلاً هر خانواده 3 یا 4 فرزند دارد، شما حق دارید به تعداد افراد خانوارتان مسکن برای خود داشته باشید و مالیاتی تعلق نمی گیرد؛ اما اگر از 4 نفر بیشتر شود، فرض کنید. مالیات مؤثر 60 درصد، برای مثال، شخصی که 5 خانه دارد باید 60 درصد مالیات بر خانه پنجم بپردازد.
شاخص دسترسی به مسکن، 109 سال!
اینکه می گویند مسکن برای مردم تبدیل به یک رویا شده است اشتباه نیست.
دبیر ستاد معماری و شهرسازی حوزه علمیه با بیان آماری نگران کننده می گوید: به دلیل احتکار در زمین و مسکن است که مردم گرفتار خانه های اجاره ای می شوند، الان شاخص دسترسی به مسکن 107 یا 109 سال است؛ کیست. می تواند 109 سال زندگی کند و اگر زنده بماند نمی تواند مسکن تهیه کند، یعنی با تمام هزینه ها و مشکلات بعدی که پیش می آید تقریباً غیرممکن است، اگر زمین آزاد شود و خود مردم بتوانند به صورت تعاونی بسازند. “برای کاهش هزینه ساخت خانه، به نظر من باید موانع برداشته شود.”
رضوی ادامه می دهد: نسل در حال از بین رفتن است، این خیلی مهمتر از این است که بگوییم مشکل ما زیرساخت است، پس زیرساخت ها را حل کنید.
آیت الله اراکی می گوید این خیانت است، مسئولانی که با پول بیت المال مردم را با خیال راحت به آپارتمان فرستادند. آنها باید بفهمند که این خیانت است و مشکلات را حل کنند. وقتی موشک مافوق صوت می سازیم یعنی نمی توانیم این مشکل را حل کنیم؟ قطعاً میتوانیم، بنابراین فکر نمیکنند مشکلی است، میگویند پول نداریم و سریع مشکل را پاک میکنند.»
بانک ها قیمت خانه را گران کردند
برای کاهش قیمت خانه باید مرزهای شهرها برداشته شود و زمین در اختیار مردم قرار گیرد تا مردم توسعه پیدا کنند. زمین های خالی زیادی در اطراف شهرها وجود دارد که به راحتی می توان روی آنها ساخت. زمین هایی که مردم می توانند مانند گذشته خانه های حیاط دار انجام دهند. به غیر از زمین های اطراف شهر می توان به زمین های داخل شهر نیز اشاره کرد.
در حال حاضر مسکن متقاضی سرمایه دارد. یعنی کسانی که نیاز به مسکن ندارند، اما برای حفظ سرمایه خرید می کنند. بانک ها نمونه بارز این نوع سرمایه گذاری هستند که به تجارت روی آوردند. اگر قیمت مسکن کاهش یابد این تقاضا از بین می رود. باید نسبت به استفاده از زمین های خالی که دستگاه ها در اختیار دارند برای ساخت و ساز اقدام شود.
بند «ب» ماده 10 قانون بانکداری در مورد حدود عملیات بانک ها می گوید: «خرید مال غیر منقول مازاد بر نیاز بانک، مگر اینکه بانک برای وصول مطالبات از مشتریان تملک کرده باشد که در این صورت باید مال غیرمنقول مازاد بر نیاز بانک باشد. فروش ظرف مدت دو سال مبلغ مورد نیاز برای اموال غیرمنقول مورد نیاز بانک پرداخت می شود در هر حال نباید از یک سوم سرمایه و اندوخته قانونی تجاوز کند.طبق این ماده بانک ها حق ندارند در شرایط خاصی بانکها میتوانند اموال غیرمنقولی داشته باشند که باید ظرف دو سال آن را بفروشند، اما اکنون میبینیم که بانکها کار غیرقانونی انجام میدهند و کسی جلوی آنها را نمیگیرد.
دبیر ستاد راهبری معماری و شهرسازی حوزه علمیه درباره زمین های خالی موجود در شهر و متعلق به سازمان های مختلف به ویژه بانک ها می گوید: بانک ها تسهیلات را مسدود کردند و قیمت خانه را گران کردند، اگر مجلس ما قوی است قانونی وضع می کند که هیچکس حق نگهداری زمین را ندارد باید زمان بگذارند مثلا من که مالک زمین هستم اگر 1-2 سال دیگر نساختم خواهم کرد. باید مالیات بپردازد، قوانینی برای جلوگیری از احتکار وضع می شود.»
در نهایت توسعه افقی شهرها روند ساخت و ساز را سریعتر می کند. همچنین به دلیل مالکیت انحصاری، مشکلات ساختمانی را تا حد زیادی کاهش می دهد. در حال حاضر با تورم ساعتی مواجه هستیم، بنابراین هر چه سرعت ساخت و ساز بیشتر شود، هزینه های ساخت و ساز تورم کمتری خواهد داشت.
منبع: اقتصاد آنلاین
گفتگو در مورد این post