بدنسازی یک ورزش بسیار کاربردی برای داشتن اندامی زیبا و سالم است. در این ورزش با ترکیب ورزش و تغذیه مناسب، عضلات قوی و اندامی متناسب خواهید داشت. بدنسازی رشته های مختلفی دارد و در هر رشته ای سبک تمرین و نوع عضله سازی متفاوت است. اما این روش رایج باعث آسیب نیز می شود; در این مقاله در مورد آسیب های بدنسازی و راه های پیشگیری از آن صحبت می کنیم.
آسیب ورزشی چیست؟
صدمات بسیار جزئی بخش مورد انتظار بدنسازی هستند. اما باید از فعالیت هایی که شما را از کادر خارج می کند و باعث درد و آسیب جدی می شود، اجتناب کنید. در واقع آسیبی که به دلیل تحمل وزن بیشتر از حد توان بدن یا انجام حرکتی خارج از محدوده حرکتی مفاصل و ایجاد درد و ناراحتی ایجاد می شود، نوعی آسیب ورزشی است.
آسیب های رایج در بدنسازی
احتمال آسیب دیدگی برای همه ورزشکاران وجود دارد و فرقی نمی کند که آماتور باشند یا حرفه ای. بهتر است این آسیب ها را بشناسید تا بتوانید به درستی از آنها پیشگیری کنید.
- فتق دیسک ستون فقرات: یکی از آسیب های رایج بدنسازی، فتق دیسک است. مشکلی که در آن بخشی از دیسک کمر از وضعیت طبیعی خود جابجا می شود. علائم فتق دیسک اغلب درد و تورم است. اگر آسیب دیسک به عصب فشار بیاورد، به صورت احساس بی حسی یا ضعف در اندام ها ظاهر می شود.
- کشیدگی و پارگی عضلات: اگر نیروی اضافی به آنها وارد کنید یا تارهای عضلانی بیش از حد کشیده شوند، فشار عضلانی ایجاد می شود. این می تواند به طور ناگهانی و به دنبال آن درد و ضعف عضلانی رخ دهد.
- پارگی سیلی یا لابروم شانه: سیلی به یک تکه غضروف پاره شده در مفصل گوی و کاسه شانه اشاره دارد. هنگامی که لغزش غضروف پاره می شود، از بالا بریده می شود و از جلو به پشت سوکت می رود.
- پارگی و کشیدگی همسترینگ: کشیدگی یا پارگی همسترینگ در اثر فشار بیش از حد بر یک یا چند عضله این بخش ایجاد می شود.
- آسیب های تاندون و رباط: تمرینات بدنسازی نیاز به حرکات تکراری دارد. که به تدریج تاندون ها و رباط ها را تحریک می کند. شایع ترین مناطق آسیب تاندون و رباط در زانو و آرنج است. زیرا هنگام حرکت مفاصل، این قسمت ها به عنوان اهرم عمل می کنند و اغلب نیروهای بیشتری به آنها وارد می شود.
- آسیب دیدگی زانو: زانو یک مفصل لولایی است که برخلاف مفاصل توپی و کاسه ای بدن نمی تواند آزادانه حرکت کند و در جهات مختلف بچرخد. این محدودیت دامنه حرکتی آن را آسیب پذیر می کند. بنابراین اگر در اثر تصادف یا حرکت ورزشی نامناسب، زانو از محدوده طبیعی خارج شود، آسیب می بیند.
روش های پیشگیری از آسیب های بدنسازی
با انجام نکات ساده می توانید احتمال آسیب دیدگی در حین ورزش را به حداقل برسانید. در ادامه به چند نکته مهم برای پیشگیری از آسیب های رایج بدنسازی اشاره می کنیم تا با انجام آن ها از بدن خود مراقبت کنید.
- با پزشک مشورت کنید: بهتر است قبل از رفتن به باشگاه و شروع برنامه یک معاینه کامل پزشکی انجام دهید. این معاینه تعیین می کند که آیا شما به اندازه کافی سالم هستید تا یک برنامه ورزشی را شروع کنید.
- حرکات را به درستی انجام دهید: یکی از دلایل بسیار رایج آسیب در بدنسازی انجام حرکات اشتباه است.
- گرم کردن و خنک کردن را جدی بگیرید: برای هر ورزشی، باید بدن خود را به سطح آمادگی لازم برسانید. چند دقیقه حرکات کششی که تمام عضلات بدن را درگیر می کند، شما را برای انجام حرکات حرفه ای و سنگین تری آماده می کند.
- تعادل در ورزش را فراموش نکنید: نکته مهم در پیشگیری از آسیب در بدنسازی، برنامه ریزی استراتژیک برای جلسات باشگاه است. انجام برخی تمرینات در ابتدای جلسه و بعد از گرم کردن بدن نتایج بهتری دارد. همچنین برخی از حرکات بهتر است در پایان جلسه، زمانی که عضلات خسته هستند، انجام شود.
- ست ها را تا مرز ضعف و ناتوانی انجام ندهید: وزنه ها و تعداد ست ها را با هدف کلی تناسب اندام خود زیر نظر یک مربی مجرب تنظیم کنید.
- انجام تمرینات مختلف: انجام طیف وسیعی از تمرینات و حرکات مفصلی به تقویت همزمان تمامی عضلات، مفاصل، تاندون ها و رباط های بدن کمک می کند.
- استراحت کنید: استراحت کافی بین ست ها و تمرینات برای حفظ فرم مناسب و استفاده از دامنه کامل حرکت ضروری است.
- آب کافی بنوشید: مهمترین راه پیشگیری از آسیب در بدنسازی نوشیدن آب کافی است. وقتی ورزش می کنید، عرق می کنید و مایعات و الکترولیت های ضروری را از دست می دهید. کم آبی منجر به کشیدگی و گرفتگی عضلات می شود. حتما قبل، حین و بعد از ورزش آب کافی بنوشید.
روش های درمان آسیب های بدنسازی
درمان آسیب های بدنسازی با توجه به نوع و شدت آن متفاوت است. اکثر آسیب های ورزشی در طی چند روز یا چند هفته با استراحت و مراقبت در منزل بهبود می یابند. در حالی که برای آسیب های جدی تر، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- بی حرکت کردن اندام آسیب دیده با گچ، آتل یا سایر تجهیزات پزشکی تخصصی
- تزریق دارو برای کاهش تورم و درد
- مصرف داروهای ضد التهابی
- جراحی برای ترمیم شکستگی ها یا ترمیم رباط ها، تاندون ها یا غضروف های پاره شده
البته هزینه بیشتر این درمان ها بالاست. پس بهتر است قبل از وقوع چنین اتفاقاتی بیمه ورزشی بگیرید تا دچار مشکل نشوید.
بیشتر بخوانید: مجله تناسب اندام
گفتگو در مورد این post