به گزارش صد اقتصاد، این اختلال ناشی از عدم تطابق منابع و استفاده هدفمند از یارانه هاست.
بررسی ها نشان می دهد که استفاده هدفمند از یارانه ها در هشت بخش عمده متمرکز شده است. بر اساس تصمیمات اتخاذ شده محل هزینه های حمایتی منابع ناشی از هدفمندی، یارانه بیمه ملوان، یارانه نقدی و معیشتی و کالاهای الکترونیکی، پرداخت مستمری خانوارهای تحت پوشش نهادهای حمایتی، یارانه نان، دارو و شیرخشک تعیین می شود. یارانه و مواد مصرفی پزشکی و هزینه های سازمان هدفمندی یارانه ها. بودن
اکنون مقایسه درآمدها با هزینه ها ناهماهنگی بزرگی را در این زمینه نشان می دهد. بازوی کارشناسی شورای اسلامی در
گزارش قانونگذاری در این خصوص هشدارهای لازم را داده و اذعان دارد که وضعیت نابسامان هدفمندی یارانه ها در سال 1403 نه تنها ادامه یافت بلکه تشدید شد. چرا که تمامی روندهای مخرب اساسی مانند عدم تناسب بین تولید و مصرف فرآورده های نفتی و نبود برنامه جامع برای اصلاح آن، بی انضباطی مالی، برآورد بیش از حد منابع و دست کم برآوردن هزینه ها و سایر عوامل همچنان مانند گذشته قوی است. فلسفه تغییر ناپذیر هدفمندی یارانه ها، مبارزه با فقر ناشی از کسری عملکرد اقتصادی است.
به گونه ای که بخش قابل توجهی از منابع واقعی سازی قیمت انرژی بر اساس قانون صرف جبران خسارت رفاهی اقشار کم درآمد می شود. در واقع با توجه به فلسفه اصلی هدفمندی یارانه ها، هرگونه تغییر در هزینه های حمایتی باید در مبارزه با فقر موثرتر باشد.
در این راستا با توجه به وضعیت نامطلوب تحقق درآمدهای هدفمندی و پیش بینی تداوم آن در سال 1403، به نظر می رسد تبصره هدفمندی یارانه ها در سال 1403 مانند برخی از سال های گذشته با کسری منابع مواجه شود. در مقایسه با هزینه ها
مجموع منابع قانونی قابل تحقق در سال آینده حدود 530 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. از سوی دیگر
برخی از ارقام هزینه ها، مانند یارانه نان، کمتر برآورد شده است. همچنین منابع مورد نیاز برای اجرای طرح کالابرگ
الکترونیکی به وضوح در تبصره (8) مشخص نشده است. بنابراین با فرض تخصیص کامل هزینه ها، پیش بینی می شود اختلاف درآمد هدفمندی و هزینه یارانه ها در سال 1392 حداقل 230 هزار میلیارد تومان باشد.
گفتگو در مورد این post