چشم کارگران و فعالان کارگری به دیوان عدالت به عنوان عالی ترین مرجع قانونی کشور دوخته شده است تا قضات این دیوان رای به ابطال دستمزد غیرقانونی 1403 بدهند. احسان سهرابی، فعال کارگری افزود: انتظار داریم در بهار امسال حقوقی که به صورت خودسرانه و یک جانبه بدون امضای نمایندگان کارگری تصویب و ابلاغ شده است، برداشته شود.
وی ادامه داد: اما سوال اینجاست که آیا دیوان عدالت به ابطال حقوق غیرقانونی و ناعادلانه رأی خواهد داد؟
سهرابی در پاسخ به این سوال که «دیوان عدالت در ماه های اخیر آرای نسبتاً قابل قبولی در حمایت از جامعه کارگری داده است که از جمله می توان به رای برکناری لطیفی رئیس سازمان امور استخدامی کشور اشاره کرد که البته این آرا از این قبیل است. توسط دولت اجرا نشده است، اما انتظار داریم این بار به نفع قانون باشد.» و عدالت، از کارگران حمایت کنید» به نکته مهمی اشاره می کند:
دیوان عدالت با وجود تلاشها و رایزنیهای گسترده کارگران، هنوز حکم 179 خود را باطل نکرده است و این مایه تاسف است؛ گسترش گسترده قراردادهای موقت در کارهای مستمر و دائمی که موجب محرومیت کارگران شده است. حق تشکل و چانه زنی آزاد نتیجه غصب این سند است که از سال 1354 موجب دگرگونی بازار کار و از بین رفتن اصول حمایتی قانون کار شده است. این حقایق، ما باید سوال خود را تکرار کنیم: آیا واقعاً دیوان عدالت به لغو حقوق سال 1403 رأی می دهد؟ حقوقی که نه مطابق قانون است و نه بر اساس اصول پذیرفته شده سه جانبه گرایی و از هر طرف مصوب شده است. نگاه می کنیم، می بینیم که هیچ اعتباری ندارد!»
در یکی از تبصره های بخشنامه مزد سال 1403 آمده است که سقف پرداختی به کارگران مشمول قانون کار اعم از کارکنان موسسات غیردولتی و موسسات عمومی و شرکت های غیردولتی وابسته به بیمه ها و صندوق های بازنشستگی. با رعایت قوانین و مقررات عمومی کشور حداکثر هفت برابر حداقل دستمزد ماهانه تقریباً 50 میلیون تومان می باشد.
همزمان احمد غروی، مدیرکل روابط کار، غرامت و بیمه بیکاری وزارت کار اعلام کرد سقف پرداخت حقوق مصوب شورای عالی کار شامل کارگران بخش خصوصی نمی شود.
مدیرکل روابط کار، غرامت و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: واحدهای مشمول قانون کار بخش خصوصی می توانند به منظور ایجاد ارتباط بیشتر بین پرداخت مزد و مزایا. با بهره وری و ایجاد انگیزه در بین کارکنان، علاوه بر اجرای مصوبه نسبت دستمزد، افزایش دستمزد و مزایا در قالب قراردادهای کارگاهی و قراردادهای دسته جمعی پس از تایید وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی.
غریوی ادامه داد: طبق تبصره ماده 8 نامه حداقل دستمزد سال 1403، سقف پرداختی به کارگران مشمول قانون کار شاغل در موسسات و سازمان های عمومی غیردولتی و شرکت های غیردولتی وابسته به بیمه و بازنشستگی. وجوه، با رعایت قوانین و مقررات عمومی کشور، حداکثر 7 تا 7 برابر می باشد. حداقل دستمزد ماهانه است و این موضوع شامل مشمولان قانون کار شاغل در شرکت های خصوصی نمی شود.
وی افزود: سایر سطوح مزدی از ابتدای سال 1403 به اضافه 230026 ریال (دویست و سی هزار و بیست و شش ریال) به ازای هر روز آخرین مزد (ثابت یا بر اساس ماده 36 قانون) 22 درصد افزایش می یابد. قانون کار مصوب 1402 و با اجرا در این بند افزایش دستمزد مشاغل مشمول طرح های طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و همچنین مزد ثابت سایر کارگران باید افزایش یابد. از مبلغ روزانه 2388728 ریال (دو میلیون و سیصد و هشتاد و هشت هزار و هفتصد و بیست و هشت ریال) تجاوز نکند. کمتر باشد
مدیرکل روابط کار جبران خسارات وزارت کار گفت: نرخ پایه سنوات در سال 1403 برای کارگران دارای قرارداد کار دائم و موقت مشمول قانون کار که یک سال سابقه کار دارند یا یک سال از دریافت آن گذشته است. آخرین سال (سال) آنها در همان کارگاه. 70000 ریال (هفتاد هزار ریال) در روز اعم از اینکه مزایای بازنشستگی خود را تسویه کرده باشند یا مزایای پایان کار.
غروی تصریح کرد: پرداخت مبلغ مربوط به سنوات کارگران مشمول طرح های طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر اساس دستورالعمل و جدول اعلام شده از سوی اداره کل روابط، جبران خدمت انجام می شود. و بیمه بیکاری به کارگران فصلی به نسبت دوره کاری آنها در سال 1402 به صورت سالانه تعلق می گیرد.
مدیرکل روابط کار، غرامت خدمت و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: ضوابط مربوط به نحوه اجرای مصوبات مزد شورای عالی کار در کارگاه های دارای طرح طبقه بندی مشاغل و همچنین در خصوص نحوه اجرای مصوبات مزد شورای عالی کار. کارگران مزدبگیر طبق دستورالعمل اداره کل خدمات روابط کار و بیمه بیکاری خواهند بود.
گفتگو در مورد این post