میزان دستمزد کارگران با توجه به عوامل مختلفی از جمله نوع شغل، صنعت، مهارت های مورد نیاز، مکان و زمان کار و همچنین شرایط اقتصادی هر کشور متفاوت است. در برخی از کشورها، دستمزد کارگران برای تامین نیازهای اولیه آنها کافی است، در حالی که در برخی دیگر، کارگران ممکن است به دلیل عدم پرداخت دستمزد با مشکلات اقتصادی مواجه شوند.
آرمین خوشوقتی کارشناس ارشد حقوق و روابط کار گفت: هر ساله که بخشنامه دستمزد توسط وزیر کار صادر می شود، مدیرکل جبران خسارات وزارت کار نیز بخشنامه جداگانه ای در خصوص اجرای بخشنامه مزد در سال جاری صادر می کند. کارگاه های واجد شرایط برای طرح طبقه بندی مشاغل. امسال در تبصره 2 بند الف دستورالعمل نحوه اجرای مصوبه جلسه 7 اسفندماه سال گذشته شورای عالی کار در خصوص کارگاه های مشمول طرح طبقه بندی مشاغل آمده است که «به سایر عناصری که طبق دستورالعمل اجرایی طرح های طبقه بندی مشاغل و یا طبق عرف و رویه کارگاه مزد محسوب می شود و تا پایان سال 1402 برقرار بوده است، علاوه بر افزایشی که به دستمزد مشاغل اعمال می شود. از ابتدای سال جاری 22 درصد افزایش می یابد.
وی افزود: این عناصر در بخشنامه شامل دستمزد رتبه، حق پست، مزایای کار سخت، مزایای ابقاء، دستمزد سنوات گذشته و مواردی از این دست است. در اینجا توضیح لازم است؛ آنچه کارکنان دولتی مشمول قانون کار به آن توجه می کنند معمولا خود بخشنامه دستمزد است نه دستورالعمل ملموس آن که فنی و تخصصی است و معمولاً مورد غفلت قرار می گیرد.
این کارشناس حقوقی با تاکید بر اینکه «بند فوق پدیده جدیدی نیست و هر ساله این بند در بخشنامه اجرایی مدیرکل وزارت کار آمده که در واقع پیوست بخشنامه دستمزد است» افزود: نکته این است که که در سالهای گذشته فقط همه کارفرمایان طبق طرح طبقه بندی مشاغل آنچه را که پایه حقوق نامیده می شود افزایش دادند. حقوق پایه در طرح طبقه بندی مشاغل شامل حقوق و دستمزد رتبه شغلی به اضافه پایه سنوات کارگر می باشد. با توجه به اینکه در بخشنامه مزد آمده است که دستمزد پایه فقط تا میزان مصوب شورای عالی کار مشمول افزایش است، در سال های گذشته فقط دستمزد پایه افزایش می یافت.
از فروردین ماه همه عناصر «دستمزد کارگران» باید افزایش یابد
خاشختی با بیان اینکه وضعیت امسال کمی تغییر کرده است، گفت: وی تصریح کرد: مصوبه ای که در 21 شهریور 1402 از سوی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره 1573188 صادر شد، تأثیر بسیار مهمی در افزایش حقوق کارگران داشت. در این مصوبه تاکید شده است که مزد عبارت است از مجموع کلیه وجوه نقدی و غیرنقدی که در ازای انجام کار به کارگر پرداخت می شود. در این سند تاکید شده است که مزد با دستمزد ثابت و دستمزد پایه متفاوت است. لذا با این رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری که بین مزد و دستمزد پایه کارگر تفاوت قائل شده است و با عنایت به اینکه مدیرکل جبران خسارات وزارت کار در بخشنامه خود تأکید کرده است که تمامی ارکانی که طبق دستورالعمل اجرایی طرح طبقه بندی مشاغل و یا طبق عرف و روال کارگاهی جزء دستمزد محسوب می شوند، علاوه بر افزایشی که بر مزد شغل کارگر و دستمزد پایه وارد می شود، 22 درصد افزایش می یابد. از اول سال 1403، کارگران کارگاه های مشمول طرح طبقه بندی باید از افزایش قانونی کلیه اجزای دستمزد خود معاف شوند. لذت ببرید
به گفته این کارشناس حقوقی، این تغییر بسیار مهم است و می تواند باعث افزایش درآمد کارگران مشمول کارگاه های مشمول طرح طبقه بندی مشاغل شود.
وی تصریح کرد: در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل مصوب وزارت کار هستند، اگرچه ارکانی مانند حق جذب جزء دستمزد پایه نیست، اما تمامی ارکانی که در دستمزد لحاظ می شود، مانند این حق است. استخدام و به طور مستمر (هر ماه یا هر چند ماه یکبار) کارگران پرداخت می شوند که بر اساس این بخشنامه از ابتدای سال جاری مشمول افزایش 22 درصدی خواهند شد و این نکته بسیار مهمی است.
خوشختی ادامه داد: در برخی شرکت ها هر چند وقت یکبار مبالغی مانند بازنشستگی، ترمیم دستمزد، پاداش پرونده یا مواردی از این دست به پرسنل پرداخت می شود. همه اینها جزو دستمزد کارگر است، البته این اجزا جزو دستمزدهای پایه نیست. در رأی هیأت عمومی دیوان نیز تأکید شده است که این ارکان جزء اجرت بوده و مزد پایه با اجرت متفاوت است. در بخشنامه مدیرکل جبران خسارات وزارت کار نیز تصریح شده است که اگر جزئی از دستمزد کارگر باشد باید 22 درصد افزایش یابد. برای دستمزد پایه که نیاز به توضیح ندارد، تکلیف آن در بخشنامه مزد شورای عالی کار مشخص شده است. بنابراین دستمزد کارگر مشمول 22 درصد افزایش می شود.
عدم تمکین کارفرمایان و تعهدات قانونی
وی تاکید کرد: دستمزد پایه باید بر اساس مصوبه مزد شورای عالی کار از فروردین ماه امسال افزایش یابد اما دستمزد که مفهومی فراتر از دستمزد پایه است و در عین حال شامل دستمزد پایه است، 22 افزایش می یابد. ٪. این نکته ای است که شاید کارگران به آن توجه نکنند.
این کارشناس روابط کار تصریح کرد: مسئله اصلی این است که بسیاری از کارفرمایان این مبالغ را افزایش نمی دهند و مدعی هستند که فقط دستمزد پایه باید افزایش یابد. درست است که در صفحه اول بخشنامه دستمزد هر سال به صراحت تاکید شده است که پایه مزد باید افزایش یابد، اما بر اساس رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری در شهریورماه سال گذشته و موارد فوق. بند مذکور در بخشنامه دستمزد، تمامی ارکان در دستمزد کارگران درج شود. افزایش 22 درصدی؛ و نکته اینجاست که در بخشنامه مدیرکل وزارت کار این عناصر مشمول افزایش به هیچ وجه محدود نشده و در متن آن از عبارت «و امثال آن…» استفاده شده است، بنابراین تمامی موارد وجوهی که به صورت ماهانه یا دوره ای برای کارگران شاغل پرداخت می شود، مشمول 22 درصد افزایش می شود.
اما اگر این افزایش اعمال نشود و کارفرما از اجرای آن امتناع کند، تکلیف چیست؟ خشکوتی در پاسخ به این سوال گفت: قانون تکلیف کارفرما را به وضوح مشخص کرده است. مراجع حل اختلاف ادارات کار صلاحیت رسیدگی به این موضوع را دارند. تبصره 5 ماده واحده قانون نحوه اجرای طرح طبقه بندی مشاغل مصوب 1352 تکلیف را روشن کرده است. بنابراین در کارگاه هایی که دارای طرح طبقه بندی مشاغل هستند، کارفرمایان نباید از افزایش تمامی عناصر در دستمزد کارگران خود غافل شوند.
گفتگو در مورد این post