معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت تاکید کرد: طی سه سال گذشته مصرف بنزین بیش از 40 درصد افزایش یافته و اکنون 85 درصد از سبد سوخت حوزه حمل و نقل سبک کشور را به خود اختصاص داده است.
به گفته عزیزی مهمترین رویکرد در جهت کنترل مصرف بنزین تنوع بخشی به سبد سوخت مصرفی و کاهش سهم بنزین در این سبد با استفاده از راهکارهای مختلفی است که در قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مورد تاکید قرار گرفته است.
به گفته معاون ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور، یکی از اهداف مهم قانون توسعه حمل و نقل و مدیریت مصرف سوخت رسیدن سرانه بنزین کشور به 0.7 لیتر در روز برای هر نفر است که در سال های اولیه با اجرای این قانون (نیمه دوم دهه 80 و نیمه اول 90) با محوریت ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت، این شاخص محقق شد.
طبق اظهارات عزیزی در سال های اخیر به تدریج از این شاخص فاصله گرفته ایم و اکنون این رقم به 2 برابر یعنی 1.4 لیتر در روز برای هر نفر رسیده است.
معاون ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی، بهینه سازی تقاضای حمل و نقل بر اساس کاهش ترافیک و کاهش سفر، تنوع بخشی به سبد سوخت با حمایت از سوخت های جایگزین از جمله CNG، ورود خودروهای برقی به چرخه ناوگان حمل و نقل توسعه شبکه حمل و نقل ریلی، آموزش و فرهنگ سازی مدیریت مصرف سوخت، ارتقای استانداردهای تولید خودرو و موتورسیکلت از جمله راهکارهای کاهش سرانه مصرف سوخت است.
به گفته عزیزی، قانونگذار در همین قانون با هدف کنترل مصرف سوخت بر اجرای آنها تاکید کرده و نتایج اجرای آنها در کنترل مصرف سوخت در دهه مذکور به اثبات رسیده است.
این اظهارات در حالی است که مصرف بنزین در اسفند 1402 رکورد 133 میلیون لیتر در روز را به ثبت رساند.
از سوی دیگر، به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی، میانگین مصرف بنزین در سال 1402 تا سوم اسفندماه 115 میلیون لیتر در روز بوده است.
به گفته جعفر سالاری نسب، مصرف بنزین نسبت به سال گذشته 13 درصد افزایش داشته است.
مصرف سوخت بالا در خودروهای صفر
در عین حال مسئولان سوخت کشور از افزایش مصرف بنزین در سالهای اخیر خبر میدهند، جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران شهریورماه سال گذشته اعلام کرد که مصرف سوخت در کشور حتی در سال گذشته کاهشی نداشته است. خودروهای صفر و روند مصرف رو به افزایش است. خودروهای خارجی 4 درصد و خودروهای داخلی 10 درصد از مصرف بنزین آنها را تشکیل می دهند.
وی در اظهارات خود گفت: روند خروج خودروهای فرسوده از ناوگان در کشور متوقف شده است، لازم است هر چه سریعتر سیاست های بهینه سازی مصرف در حوزه حمل و نقل و خودرو اجرایی شود و در صورت اجرایی شدن این سیاست ها، روزانه 16 میلیون لیتر سوخت صرفه جویی می شود.
صادرکننده تبدیل به واردکننده شد
برخی از مسئولان خودروها را عامل اصلی عدم تعادل بنزین می دانند که ایران را از صادرکننده بنزین به واردکننده تبدیل کرده است.
در این میان خودروهای فرسوده سهم بیشتری در عدم تعادل بنزین دارند. به گفته ایرج حشمتی، معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، از 25 میلیون خودرو در کشور، 6.5 میلیون خودرو فرسوده هستند. بالاست و آلایندگی آن بیشتر از خودروهای دیگر است.
بی کیفیت بودن خودروهای داخلی یکی از دلایل افزایش مصرف بنزین در سال های گذشته است، البته باید فرسودگی خودروهای داخل کشور و مصرف مضاعف آنها را نیز در نظر گرفت.
در این میان برخی مسئولان افزایش قیمت بنزین را راهکاری برای کاهش مصرف آن می دانند اما به نبود حمل و نقل عمومی مناسب توجهی ندارند.
منبع: اکو ایران
گفتگو در مورد این post