این وضعیت در همه اقتصادهای دنیا وجود دارد و در اقتصادهایی که تورم چند رقمی دارند، استفاده از حجم زیادی از اسکناس برای معاملات روزانه ضروری است.
برخی از منتقدان معتقدند چاپ اسکناس های بزرگ ممکن است حجم پول را افزایش دهد، اما این یک موضوع فنی است و تاثیری بر متغیرهای پولی و تورم ندارد. با توجه به کاهش ارزش اسکناس ها و ایران چک های فعلی که هزینه چاپ آنها را افزایش داده است، منطقی است که سیاستمداران با چاپ اسکناس های بزرگتر و ایران چک نسبت اسکناس در معاملات روزانه کشور را به سطح استاندارد جهانی افزایش دهند.
در پی برخی گمانه زنی ها مبنی بر آزادسازی ایران چک های 500 هزار تومانی توسط … بانک مرکزی رسانه ها این موضوع را از این موسسه پیگیری کردند و با توجه به این پیگیری ها به نظر می رسد بانک مرکزی هنوز تصمیمی برای رونمایی از اسکناس های جدید نداشته است.
صرف نظر از صحت یا دروغ بودن این خبر، به نظر می رسد اقتصاد ایران در شرایطی قرار دارد که انتشار اسکناس های درشت یک ضرورت تلقی می شود.
پیگیری های بانک مرکزی نشان می دهد که سیاست گذار پولی کشور هنوز تصمیمی برای افزایش ارزش اسمی اسکناس در بازار نگرفته است. با این حال بسیاری از کارشناسان بر جای خالی اسکناس های درشت در اقتصاد ایران تاکید دارند.
یکی از دلایل آن این است که طی سال های گذشته با افزایش تورم، هزینه چاپ برخی از اسکناس های موجود از ارزش ریالی خود فراتر رفته و چاپ اسکناس های نو را غیراقتصادی کرده است.
کاهش ارزش اسکناس های موجود
به عبارت دیگر طی دهه 90 با افزایش مستمر تورم و جهش ارزی، قدرت خرید ریال نسبت به سایر ارزها افت شدیدی را تجربه کرد. به عنوان مثال در مهرماه سال 97 که بزرگترین شوک ارزی در تاریخ اقتصاد ایران رخ داد، رشد نقطه به نقطه دلار در داخل کشور 271 درصد بود که به معنای ارزش این اسکناس خارجی در برابر ریال است. سه برابر شد و هر دلار از 4000 تومان به 14700 تومان رسید.
امروز هم با بزرگترین اسکناس موجود که همان اسکناس 100 هزار تومانی است، فقط می توان کمی بیشتر از یک و نیم دلار خرید. این موضوع ضرورت چاپ اسکناس های درشت را بیش از پیش برجسته می کند. در این راستا یکی دیگر از مشکلات ناشی از کوچک بودن اسکناس در ایران تا حدودی جنبه اجتماعی دارد.
بارها دیده شده که افرادی از خارج از کشور به ایران سفر می کنند و قصد دارند پول خود را به ریال تبدیل کنند. مثلاً برای یک اسکناس 100 دلاری یا 100 یورویی مقدار زیادی اسکناس ریالی دریافت می کنند که می تواند به وجهه بین المللی اقتصاد ایران لطمه بزند. به دنبال این موضوع اگر اسکناس های درشت چاپ شود تا حدودی از این موضوع کاسته می شود.
چاپ غیراقتصادی اسکناس های کوچک
از طرفی یکی از مواردی که این مشکل مشهود است مشکل تامین قبوض خودپرداز است. در ایام افزایش تقاضا مانند روزهای پایانی سال، بارها پیش آمده است که متقاضیان به چندین دستگاه خودپرداز مراجعه کرده و با کمبود اسکناس مواجه شده اند. در بسیاری از مواقع در دستگاه های خودپرداز قبض ریز وجود ندارد و فقط قبض های 50 و 100 هزار تومانی موجود است.
بانک مرکزی در این زمینه تاکید کرده است که در بسیاری از موارد هزینه چاپ برخی از اسکناس ها از ارزش آن فراتر رفته است و به همین دلیل چاپ اسکناس نو دیگر به صرفه نیست. در چنین شرایطی چاپ اسکناس های بزرگ می تواند این مشکل را حل کند. یکی از ابهاماتی که در این زمینه می توان به آن اشاره کرد، امکان پیگیری معاملات افرادی است که با اسکناس های خرد قصد برهم زدن بازارها را دارند.
در پاسخ به این ادعا باید گفت کسانی که در بازار فعالیت های سفته بازی انجام می دهند حجم معاملات بالایی دارند که در عمل نمی توانند از اسکناس استفاده کنند و معاملات خود را به صورت نقدی انجام دهند بنابراین این ایراد به چاپ اسکناس های درشت موضوعیت ندارد.
آیا چاپ اسکناس درشت تورم زا است؟
اما شاید مهم ترین ایرادی که با انتشار اسکناس های جدید مطرح شد، تورمی بودن آن باشد. در همین راستا برخی از مردم این نگرانی را مطرح می کنند که چاپ اسکناس جدید می تواند اثرات تورمی بر اقتصاد داشته باشد.
دلیل این ادعا، تأثیر نقدینگی در افزایش تورم به عنوان موتور اصلی رشد سطح عمومی قیمتها است. در رابطه با این موضوع باید تاکید کرد که از سال 2019 که هیچ اسکناس جدیدی در اقتصاد ایران رونمایی نشده است، همچنان شاهد تورم رکورد شکنی هستیم.
از سوی دیگر، بسیاری از اقتصادهای پیشرفته که در آنها اسکناس های بزرگ مبادله می شود، تورم پایینی دارند، بنابراین نمی توان گفت که این اقدام می تواند به رشد تورم دامن بزند. به عبارت دیگر آنچه می تواند روند تورمی فعلی را مهار کند توجه به بی انضباطی مالی و بودجه ای دولت، کاهش هزینه ها و به طور کلی مقابله با کسری بودجه است.
همچنین انجام اصلاحات گسترده در نظام بانکی به منظور کنترل ایجاد نقدینگی و تشدید تورم ضروری است. به عبارت دیگر آنچه موافقان انتشار اسکناس های نو و درشت بر آن تاکید دارند این است که عوامل موثر بر تورم را باید در جای دیگری جست وجو کرد و این اقدام نمی تواند باعث افزایش تورم شود. در حال حاضر به نظر نمی رسد که اقتصاددانان رابطه ای بین تورم و ارزش اسکناس پیدا کرده باشند.
گفتگو در مورد این post