اما با توجه به نکاتی که در این گزارش آمده است بانک جهانی به نظر می رسد این کاهش تورم بیش از کانال کنترل رشد ترازنامه بانک ها برای کنترل رشد نقدینگی انجام شده است که ممکن است به عنوان ترمز رشد عمل کند. همانطور که در بخشی دیگر از گزارش این سازمان مشاهده می شود، پیش بینی می شود رشد اقتصادی در 3 سال آینده وارد روند نزولی شود که بی تاثیر از سیاست های کنترل تورم نیست.
روند 20 ساله تورم در ایران بر اساس گزارش بانک جهانی
آمار بانک جهانی از سال 2006 تا 2023 نشان می دهد که بالاترین نرخ تورم در این دوره 47 درصد بوده است که در سال 2020 مشاهده شده است. امسال تقریباً برابر با سال 2018-2019 است که در آن شیوع اپیدمی کرونا اقتصاد کشور را مختل کرد. همه کشورها. علاوه بر این بیماری، فروش نفت ایران نیز به دلیل تشدید تحریم ها در پایان دهه 90، شاهد کاهش نسبتا شدیدی بود. بر اساس گزارش بانک جهانی، تورم بالای ایران در سال های گذشته بیشتر متاثر از افزایش قیمت مواد غذایی و مسکن بوده است.
اما بر اساس برآورد و پیش بینی این سازمان به نظر می رسد این روند صعودی سریع آرام شده و تورم در سال های آینده کاهش یابد. بر اساس برآورد بانک جهانی، تورم در سال 2023 به 40.8 درصد خواهد رسید که در مقایسه با 4 سال قبل در سطح پایین تری قرار دارد.
این موسسه پیش بینی کرده است که تورم در سال 2024 به 35 درصد و در سال 2025 به 32 درصد برسد. در نهایت، طبق آخرین آمار ارائه شده از سوی بانک جهانی، تورم سالانه در سال 2026 به 30.5 درصد (تقریبا معادل 1405) خواهد رسید که نشان دهنده یک روند نزولی سریع
همسویی تورم و رشد اقتصادی در مسیر نزولی
کارشناسان بانک جهانی دلیل اصلی کاهش نرخ تورم در سال های آینده را کنترل ترازنامه بانک ها و سیاست های کاهش رشد نقدینگی دانسته اند. از سوی دیگر، برخی کارشناسان بر این باورند که به طور کلی سیاستهای کنترل رشد نقدینگی، اگر با محدودیت بانکها در اعطای وام انجام شود، میتواند تامین سرمایه در گردش شرکتها را با مشکل مواجه کند و در نتیجه منجر به کاهش رشد اقتصادی
همانطور که در بخشی دیگر از گزارش بانک جهانی مشاهده می شود، پیش بینی این نهاد برای 3 سال آینده ایران با کاهش رشد اقتصادی همراه است. این نهاد تداوم تحریم ها و کاهش ورود سرمایه به کشور را یکی از عوامل اصلی این کاهش رشد دانسته است.
بنابراین می توان گفت کاهش رشد اقتصادی احتمالاً هزینه کنترل تورم در سال های آینده است. اما در مقاطعی شاهد بودیم که بانک جهانی کاهش رشد اقتصادی را برای ایران پیش بینی کرده بود، اما در عمل به دلیل اتخاذ سیاست های متناسب با شرایط، رشد اقتصادی مسیر مثبتی را طی کرده است.
حال باید دید سیاست های اقتصاد کشور چگونه با شرایط تطبیق پیدا می کند. آیا این سازگاری می تواند از کند شدن رشد اقتصادی همراه با تورم جلوگیری کند؟
منبع: Deck
گفتگو در مورد این post