احمد حاتمی یزد، کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران وی درگیر بحران جدی سقوط ارزش پول ملی است، گفت: متاسفانه در چهار دهه اخیر ارزش پول ملی در ایران 10 هزار برابر کاهش یافته است. منظور از این اتفاق در واقع کاهش قدرت خرید مردم است.
وی گفت: اتفاقات زنجیره ای زمینه را برای این بحران فراهم کرده است. عامل مهم این امر کاهش ارزش پول ملی، افزایش شدید نرخ تورم و رشد تورم نیز ریشه در افزایش نقدینگی دارد. یعنی دولت ها در ایران سیاست پرداخت درستی ندارند و با پیش بینی هزینه های غیرضروری در بودجه باعث ناهماهنگی و ایجاد کسری در بودجه می شوند. این اتفاقات نیز دست به دست هم داده و چنین شرایط نامساعدی را ایجاد می کند
بانک مرکزی باید مستقل باشد
حاتمی یزد تاکید کرد: وقتی دخل و خرج با هم تطابق نداشته باشد، دولت بانک مرکزی را مجبور به چاپ پول می کند و در نتیجه پول های بدون پشتوانه وارد اقتصاد می شود. اگر کالاها و خدمات متناسب با تورم در اقتصاد رشد می کردند، چنین بحرانی رخ نمی داد، اما متاسفانه شرایط تولید در بخش کالا و خدمات در ایران بسیار ناگوار است.
بیشتر بخوانید: پیش بینی ها حکایت از وخامت اقتصاد ایران دارد/ ریال همچنان زیر چاقو است
وی تورم را گرفتن مالیات از فقرا و دادن پول و فرصت به ثروتمندان دانست و گفت: در این فضا طبقه متوسط در حال از بین رفتن است. متأسفانه شکاف طبقاتی در حال عمیق تر شدن است. مردم به دلیل نداشتن خانه هر روز بیشتر از روز قبل دچار استرس و گرفتگی می شوند.
فساد اقتصادی چیست؟
حاتمی یزد با تاکید بر اینکه تورم بدون اغراق عامل فساد جامعه است، گفت: افزایش تورم و کاهش قدرت خرید مردم را مجبور به شغل دوم و سوم می کند که در نتیجه کارها خوب پیش نمی رود و بحران به وجود می آید. حتی معتقدم پایین بودن بهره وری، فساد اداری، قاچاق و … تا حدودی به مشکل تورم در کشور مربوط می شود. در شرایط فعلی همه چیز در خدمت قشر بسیار ثروتمندی است که جمعیت کمی دارند اما همه برکات را دارند. واقعاً وضع امروز ایران مصداق ضرب المثل قدیمی شده که از نخورده می گیرند و به خورده می دهند، چون همانطور که گفتم تورم مالیاتی است که به فقرا فشار می آورد.
وی وظیفه اصلی بانک مرکزی را جلوگیری از تورم دانست و گفت: زمانی که بانک مرکزی مستقل نباشد شرایطی مانند وضعیت ایران به وجود می آید چرا که دولت بانک مرکزی را مجبور به چاپ پول می کند و در نهایت تورم به مردم تحمیل می شود. آن وقت است که می شنویم رئیس کل بانک مرکزی به تضعیف حاکمیت ریال در اقتصاد معترض است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فکر می کنید نرخ تورم امسال به هدف دولت برای بازگشت به کانال 20 تا 30 درصد نزدیک باشد یا خیر؟ وی گفت: نه تنها امسال بلکه سال آینده هم به نظر من نرخ تورم بالای چهل درصد باقی خواهد ماند.
این مدیر سابق بانک گفت: جامعه در حال تغییر است. طبقه متوسط تحت تاثیر سیاست های غلط اقتصادی در حال نابودی است و در نتیجه جامعه به دو طبقه فقیر و بسیار غنی تقسیم می شود. طبیعتاً توسعه در این جامعه اتفاق نمی افتد و فشارهای موجود بر بخش تولید نیز مؤید این ادعاست.
گفتگو در مورد این post