بورس در ابتدای سال سبز بود و در اواسط اردیبهشت ماه توانست قله 2 میلیون و 535 هزار واحدی را فتح کند. اما با نزدیک شدن به فصل تابستان، طراوت روزهای ابتدایی سال در بورس کاهش یافت و بازار بیشتر در باتلاق رکود فرو رفت. در این میان سیاست های تثبیت و انقباضی بانک مرکزی در کنار افزایش موج ریسک های سیستماتیک و غیرسیستماتیک را می توان از مهم ترین عوامل رکود بازار در سال جاری برشمرد. اگرچه تصور می شد نیمه دوم سال با نیمه اول سال متفاوتی برای بورس باشد، اما افزایش تنش های بین المللی بازار را طوفانی کرد و بازار کم توان سرمایه را وارد دور جدیدی از رکود و عدم اطمینان کرد.
افت ارزش معاملات حتی به 3 هزار میلیارد تومان گواه شرایط سخت بازار بود. بازار ضعیف و مستأصل در شرایط ناامیدکننده ای به حیات خود ادامه داد، زمانی که اخباری مانند عملیاتی شدن تجدید ارزیابی دارایی شرکت ها امید به رونق دوباره بازار را در دل سرمایه گذاران زنده کرد. اما سایه سنگین افزایش نرخ سود و اوراق خزانه در ماه پایانی سال، امیدها به سبز شدن مجدد بازار را کاهش داد. بورس که سالی پرتلاطم را با تجربه های ناخوشایندی پشت سر گذاشت، همه شادی خود را به سال بعد گره زد تا سال نامطلوب 1402 را فراموش کند.
بازار را از دید کارشناسان تماشا کنید
مهدی سوری کارشناس بازار سرمایه در تشریح روند پر فراز و نشیب بازار در سالی که رو به پایان است، گفت: بازار سرمایه سال رکودی را پشت سر گذاشت. در بررسی علل رکود حاکم بر بازارها، سیاست های دولت و بانک مرکزی را می توان یکی از عوامل موثری دانست که اقتصاد را به ورطه رکود کشاند و شرکت های تولیدی را با چالش های جدیدی مواجه کرد. از سوی دیگر به نظر می رسد دولت در سیاست های خود در خصوص نرخ خوراک پتروشیمی ها، تعرفه صادرات و واردات شرکت های بورسی و نرخ بنزین شرکت های پالایشی کمتر به شرکت های سودجو و تولیدی توجه داشته است که مصوباتی را منتشر کرده است. بارها در طول سال در مقایسه با سیاست های دولت در فضای کسب و کار.
اگر نگاه سرمایه گذاری در بورس به شکل فوق باشد، سقف سود سرمایه گذاری با سیاست ها محدود شده و تمایل به مشارکت در سرمایه گذاری در بخش تولید کاهش می یابد. بنابراین رفتار سیاستگذاران در سال جاری موجب محدودیت نسبی سود شرکت ها و بنگاه های تولیدی شد. بی اعتمادی مردم به بازار سرمایه که پس از فروپاشی بازار در سال 1398 اتفاق افتاد، از دیگر عواملی است که بر روند بازار در سال جاری تأثیر منفی گذاشته است. برآوردها نشان می دهد که بخش زیادی از نقدینگی وارد شده به بازار در سال 2019 از بازار خارج شده است. همچنین افزایش تنش های بین المللی و منطقه ای را می توان از دیگر عواملی برشمرد که در سال جاری سایه سنگینی بر بازار انداخته است.
با این وجود به نظر می رسد ریسک های پیش روی بازار سرمایه تا حدودی کاهش یافته و می توان به دنبال زوزه هایی از شکسته شدن سقف های قبلی در چشمان بازار بود. این کارشناس بازار سرمایه افزود: در حال حاضر پتروشیمی های خوراک گاز که تولید کننده اوره و متانول هستند نسبت به کشورهای کانادا و آمریکا به عنوان دو قطب تولید گاز، گاز را گرانتر خریداری می کنند. فرمولی که برای گاز طراحی شده است به طور متوسط شامل دو قطب آمریکا و کانادا (به عنوان تولیدکنندگان گاز که گاز صنایع مورد نظر را با قیمت پایین تری ارائه می کنند) و دو قطب هلند و انگلیس که واردکننده گاز نیز هستند، می شود. ، که در چنین فرمولی قابل استفاده نیست. دل داد
اگر شرایط اقتصادی کسو را با کانادا مقایسه کنیم، نمی توان توجیه اقتصادی برای کارخانه ای پیدا کرد که مواد اولیه گران تری را از کانادا بخرد و در نهایت به دلیل مشکلات مختلف محصول خود را ارزان بفروشد. در این زمینه نقش دولت و سیاست گذاران در حمایت از این گونه صنایع مهم می شود. آنچه ما شاهد آن هستیم این است که در کشوری مانند قطر قراردادی 25 ساله با تولیدکننده منعقد می شود و تولیدکننده می تواند با اطمینان طی 25 سال خوراک را با نرخ رقابتی دریافت کند.
بنابراین در بخشنامه خوراک گازی که تدوین شد، شرط رقابتی بودن داده شد که امسال چندان رعایت نشد و می تواند توجیه اقتصادی راه اندازی بنگاه های جدید در کشور را به شدت به خطر بیندازد. این کارشناس بازار در پایان افزود: امید است سال آینده سال مساعدتری برای بازار و اهالی بازار سرمایه باشد و شرکت های تولیدی با موانع کمتری برای تولید مواجه شوند.
ولید هلالات، کارشناس بازار سرمایه، فراز و نشیب شاخص ها و وضعیت بورس در سال جاری را اینگونه تشریح کرد: امسال با رشد بورس همراه بود و یکی از دلایل آن افزایش قیمت بود. نرخ ارز از اسفند 1401 همراه با افزایش انتظارات تورمی. . از سوی دیگر بازارهای موازی مانند بازار خودرو و مسکن با شیب تند به طور مستمر در حال افزایش بودند، بنابراین بورس که از سال 1388 بازده چندان خوبی را ثبت نکرده بود، تحت تاثیر عوامل فوق رشد کرد. اما در اواسط اردیبهشت ماه سال جاری رشد بازارهایی مانند بازار ارز متوقف شد و باعث شد بورس تحت تاثیر این عوامل و عوامل دیگر از مبارزه برای فتح قله های بلند دست بکشد. اما سیاست های بانک مرکزی در خصوص دلار ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی باعث شد اکثر شرکت های بورسی ملزم شوند محصولات خود را با این نرخ در بورس کالا به فروش برسانند و یا ارز ترجیحی با چنین نرخی داشته باشند.
همه این عوامل منجر به اصلاحاتی در روند شاخص های اصلی بازار شد. با گذشت زمان بازار توانست جایگاه بهتری را به خود اختصاص دهد و شاخص کل در محدوده 2 میلیون و 300 هزار واحد تا 2 میلیون و 400 هزار واحد حمایت شد. افزایش ریسک های بین المللی از یک سو و افزایش نرخ سود و دستور تعیین نرخ ارز در بورس کالا توسط بانک مرکزی در پایان نیمه اول سال، شرایط را برای بورس کمی سخت کرد. . این در حالی است که درآمد شرکت ها در سال جاری می توان گفت میانگین رشدی حدود 35 درصد را به ثبت رسانده است. با توجه به اینکه نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی در سال 1401 47 درصد بود، در سال 1402 به 30-40 درصد کاهش یافت. از این رو با دستور کنترل نرخ ارز و افزایش نرخ سود توسط بانک مرکزی در کنار افزایش ریسک های بین المللی، شاهد ریزش بورس در نیمه دوم سال جاری بودیم.
این کارشناس بازار در خصوص تاثیر سیاست های اتخاذ شده بر بازار سرمایه افزود: توجه به عنصر پایداری یکی از مهم ترین عواملی است که در اتخاذ سیاست های مختلف باید مورد توجه قرار گیرد. اگر سیاستی در چند سال گذشته با موفقیت اجرا نشده باشد، ممکن است توجه مجدد به آن مناسب نباشد. بنابراین بهترین وضعیت این است که سیاست ها به جای نوسان در وضعیت اقتصادی شیب ملایمی داشته باشند تا از قدرت پیش بینی کاسته نشود. با توجه به تثبیت نرخ ارز، بانک مرکزی نرخ سود را در ابعادی تعیین کرده است که بهای تمام شده سرمایه در گردش برای تولیدکننده به حدی افزایش می یابد که اثر این افزایش نرخ در بهای تمام شده تولیدکننده منعکس می شود. سال آینده. بنابراین به نظر می رسد سیاست های فوق منجر به تثبیت غیر بهینه شود.
این کارشناس بازار درباره روند بازارهای مالی در سال آینده گفت: به نظر می رسد بازارهای موازی در سال آینده با سرعتی خزنده رشد کنند و تا زمانی که میزان صادرات و درآمد ارزی دچار تغییرات اساسی نشود. ، نرخ تورم در محدوده فعلی در نوسان خواهد بود. . سیاست های بانک مرکزی نشان دهنده رکود و گرانی تولید خواهد بود. بنابراین می توان انتظار داشت که بازار سهام در سال آینده حداقل به اندازه تورم رشد مطلوبی را تجربه کند.
گفتگو در مورد این post