به گزارش بازار، پایگاه خبری بلومبرگ روز سه شنبه در تحلیلی به تحلیل پیشرفت صنایع تحریمی ایران پرداخت و نوشت: پهپادهای بهتر و پنهانی ایران در حال بازتعریف جنگ در سطح جهانی هستند.
در این مقاله به قلم «پیشتر والدمن»، با اشاره به علاقه کشورهای مختلف به تولید پهپادهای ایرانی در حداقل شش کشور، آمده است: دیپلماسی پهپادی ایران در حال تامین ارز این کشور برای تامین مالی صنایع دفاعی و دفاعی خود است. با تقویت اتحادهای استراتژیک خود به یک دلال اسلحه قدرتمند تبدیل می شود.
والدمن در ادامه اظهار داشت که صنایع هواپیماهای بدون سرنشین “جمهوری اسلامی ایران را به بازیگری با آرمان های دور تبدیل می کند.”
بلومبرگ می نویسد که ایران بارها فروش هواپیماهای بدون سرنشین به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را رد کرده است، اما اعتراف کرده است که «تعداد محدودی» از این پهپادها را قبل از فوریه 2022 به روسیه فروخته است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران گفت که ایران مسئولیتی در قبال آن ندارد. کپی برداری از پهپادهای ایرانی توسط سایر کشورها
نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در بیانیهای به بلومبرگ گفت: ایران بر اساس ملاحظات اخلاقی از معامله تسلیحاتی با طرفهای درگیر در جنگهای فعال خودداری میکند زیرا ممکن است این سلاحها در هنگام درگیری مورد استفاده قرار گیرند.
در ادامه این مقاله آمده است: «استفاده ایران از پهپادها بعد از خروج ترامپ از توافق هستهای ایران (برجام) در سال ۲۰۱۸ شکل پیشرفتهتری به خود گرفت. دیپلماتهای آمریکایی و اروپایی به مدت ۲ سال برای تمدید محدودیتهای قطعنامه شورای امنیت در مورد پهپادها و موشکها مذاکره کردند.
با وجود این، متیو مکلنیس، یکی از افسران ارشد سابق اطلاعاتی در وزارت دفاع آمریکا که پس از خروج ترامپ از برجام، مسئولیت رایزنی با تیمهای اروپایی با ایران را بر عهده داشت، به بلومبرگ گفت: «اما پس از ترور ژنرال ایرانی، قاسم سلیمانی در حمله پهپادی در ژانویه 2020، بعید بود که ایران و روسیه با اعمال محدودیتهای بیشتر بر برنامههای تسلیحاتی ایران موافقت کنند.
محدودیت های سازمان ملل بر برنامه تسلیحاتی ایران در ماه اکتبر پایان یافت و تنها چند هفته بعد، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از پیشرفته ترین سلاح ها و پهپادهای خود رونمایی کرد. این سلاح ها شامل مواردی مانند پهپادهای شهید 139، شهید 129 و شهید 147 بود.
والدمن ادامه داد: تحریم ها مادر اختراعات و (همچنین مادر) پرهیز از آنها است. با توجه به ممنوعیت های موجود برای خرید فناوری های غربی با کاربردهای نظامی احتمالی، ایران به قطعات الکترونیکی متکی است که می توان آنها را از بازارهای آسیایی تهیه کرد. از طریق شبکه ای از شرکت های پوسته از آمریکا و اروپا وارد شود.
وی با بیان اینکه خاستگاه صنعت پهپاد ایران را می توان داستان «نوآوری کن یا بمیر» دانست. ایران از زمان حمله به سفارت آمریکا در سال 1979 تحت تحریم های آمریکا قرار گرفته است و برای آنها «اتکایی به خود راه نجات است».
بر اساس این گزارش، اولین پهپادهای ایران در جنگ طولانی مدت این کشور با عراق در دهه 1980 مورد استفاده قرار گرفت. در آن جنگ، آمریکا و عربستان سعودی، صدام حسین، دیکتاتور وقت عراق را در پول و سلاح غرق می کردند.
گفتگو در مورد این post