واردات خودرو به کشور در سال 1396 ممنوع شد اما از حدود 2 سال پیش برای مدیریت و کنترل قیمت های عجیب خودروهای داخلی، پرونده بازگشایی و اجازه واردات خودروهای جدید به کشور صادر شد.
در مورد آخرین وضعیت واردات خودرو چند روز پیش وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه حدود 50 هزار خودرو وارداتی در گمرکات کشور وجود دارد، اعلام کرد: مشکل فعلی واردات خودرو، نداشتن فضای کافی در بنادر کشور است و تعداد زیادی خودرو داریم. ماشین های سوار عباس علی آبادی درباره آخرین وضعیت واردات خودرو گفت: تا امروز برای واردات 133 هزار خودرو سفارش داده شده است که 50 هزار خودرو در گمرکات کشور است. همچنین 8 هزار خودروی وارداتی تحویل مردم شده است.
ما 30 شرکت خودروسازی فعال داریم!
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره آخرین آمار واردات خودرو به کشور به همشهری می گوید: طبق آمار رسمی گمرک تا پایان سال گذشته حدود 11 هزار خودرو به کشور وارد شده است. اسماعیل شجاعی با اشاره به مشکل تخصیص ارز در واردات خودرو می افزاید: در صورت رفع مشکل تخصیص ارز، شرکت های واردکننده خودرو آمادگی دارند خودروهای جدید و مناسب را که از کیفیت و توانایی خوبی برخوردار هستند، وارد کشور کنند. اعطای گارانتی و پشتیبانی برای خدمات پس از فروش. فروش دارند.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو با تاکید بر اینکه اساساً هیچ تعارضی بین واردات خودرو و تولید داخل وجود ندارد، می گوید: یکی از اشتباهاتی که برخی در رسانه ها مرتکب می شوند این است که واردات با تولید داخل در تضاد است. در حالی که اگر هدف رقابتی شدن بازار خودرو در داخل کشور باشد، تولید داخلی کیفیت لازم برای عرضه را پیدا کند و قیمت خودرو مناسب باشد، حداقل باید 10 درصد تولید داخل مجاز باشد. وارد شود.
شجاعی می افزاید: یکی از اشتباهاتی که در حوزه سیاست گذاری خودرو در ایران رخ داده و هر سال بدتر می شود این است که برای ایجاد رقابت در بازار خودرو، دائماً مجوزهای خودروسازی صادر می شود. این در حالی است که در حال حاضر بیش از 30 شرکت خودروسازی فعال داریم و بیش از 60 شرکت مجوز ساخت خودرو گرفته اند. در حالی که چنین شرایطی در هیچ کجای دنیا وجود ندارد و برای رقابتی شدن صنعت خودرو کافی است چند خودروساز بزرگ داشته باشیم و بازار را با واردات و سیاست های تعرفه ای رقابتی کنیم.
واردات 11000 خودرو به جای 200000 خودرو
در سال 1402 برنامه دولت در زمینه واردات خودرو واردات 200 هزار خودرو بود. این رقم محقق نشد و بر اساس آمار گمرک کشور در سال گذشته حدود 11 هزار و 236 دستگاه خودروی سواری به کشور وارد شد. با وجود این، با توجه به صحبت های اخیر وزیر صمت، به نظر می رسد دولت مصر امسال برنامه واردات را با جدیت بیشتری دنبال کند، چرا که عباس علی آبادی اظهار داشت: واردات خودرو همچنان ادامه دارد و مردم برای خرید خودروهای خارجی عجله نکنند. و آنها را با قیمت پایین بخرید.” از افرادی که به دنبال سوء استفاده هستند خرید نکنید.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در پاسخ به این سوال که پتانسیل واردات خودرو به ایران وجود دارد، می گوید: امسال این امکان را داریم که حدود 5 تا 10 درصد از تولید داخل را وارد کنیم. شجاعی ادامه می دهد: با وجود این یکی از مسائل واردات خودرو سقف قیمت خودروهای وارداتی است و در حال حاضر خودروهای بالای 20 هزار یورو قابل واردات نیستند. بنابراین سقف قیمتی تعیین شده برای واردات خودرو یکی از موانع واردات خودرو است و به نظر می رسد حبابی که در حال حاضر در بازار خودروهای گران قیمت و لوکس مشاهده می شود به دلیل عدم مجوز واردات این نوع خودروها باشد. اما اگر اجازه واردات در این زمینه داده شود، حباب شکسته شده و قیمت ها کاملا متعادل می شود. این نوع خودروها معمولا زیاد نیستند اما ممنوعیت واردات باعث ایجاد حباب قیمتی شده است.
فروشندگان خودروهای وارداتی را 5 برابر بیشتر می فروشند
با وجود مزایای خوب واردات خودروهای خارجی به کشور، قیمت بالای این خودروها محل انتقاد است و بسیاری از مصرف کنندگان توان خرید خودروهای وارداتی را ندارند. در همین رابطه چندی پیش سعید موتمنی، رئیس سابق اتحادیه فروشندگان و نمایشگاه های خودرو تهران گفته بود که برخی خودروهای وارداتی 22 هزار دلاری با قیمت 82 هزار دلار به دست مشتریان می رسد.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو در پاسخ به این موضوع می گوید: مشکل مربوط به قیمت گذاری و عرضه خودرو در سامانه یکپارچه فروش است که در واقع به نفع دلالان و به ضرر تولیدکنندگان، واردکنندگان و مصرف کنندگان است. شجاعی می افزاید: نمایندگی ها از طریق سامانه یکپارچه فروش خودرو را با کارت ملی کسانی که خودرو ندارند خریداری می کنند و بعداً 4 تا 5 برابر قیمت اصلی با 200 تا 300 درصد و گاهی تا 500 در بازار می فروشند. درصد سود است و این رویه نه به نفع تولیدکننده است و نه به نفع واردکننده. و نه مصرف کننده واقعی.
وی ادامه می دهد: با توجه به این شرایط به نظر می رسد راه حل تعادل قیمت خودروهای وارداتی در بازار، عدم دخالت سیاستگذاران در قیمت گذاری و مهمتر از آن در سیستم فروش باشد. قبول ماشین؛ البته ضرورت خصوصیسازی این است که بنگاههای صنعتی مانند گذشته به افراد ناکارآمد و شبهدولتی سپرده نشود، بلکه باید آنها را به افراد شایسته، متخصص و با تجربه واگذار کرد و همچنین ساختار موانع واردات خودرو را تغییر داد. از یک سیستم غیر تعرفه ای به یک سیستم تعرفه ای خاص. ضمن افزایش تولید و ارتقای کیفیت محصولات داخلی، امکان رقابت با بازار جهانی وجود دارد.
منبع: روزنامه همشهری
گفتگو در مورد این post