در گذشته سقف مجاز انتقال وجه از کارت به کارت به صورت روزانه تعیین می شد و در اکثر بانک ها حدود 5 یا 10 میلیون تومان بود.
سقف کارت به کارت یک میلیارد تومان یعنی کاهش شدید سقف انتقال پول کارت به کارت بین اشخاص حقیقی؛ زیرا قبل از این محدودیت روزانه 10 یا 5 میلیون تومانی کارت به کارت، امکان انتقال حداقل 1.5 میلیارد تومان از کارت به کارت در ماه وجود داشت.
گفته می شود هدف از این اقدام جلوگیری از فرار مالیاتی بوده است. برخی از فروشندگان با استفاده از پول نقد یا با استفاده از حساب های شخصی جایگزین بدون سوابق مالیاتی از پرداخت مالیات اجتناب کردند. اما با این اقدام امکان پرداخت کارت به کارت بیش از یک میلیارد تومان در ماه محدود شده و حساب های غیرتجاری که به صورت تجاری استفاده می شوند قابل رصد هستند.
کارشناسان می گویند اگرچه این اقدامات برای نظارت بر پرداخت صحیح مالیات ضروری است، اما کاهش شدید سقف مبلغ کارت به کارت می تواند منجر به کاهش استفاده از ریال شود و خریداران و فروشندگان را وادار به استفاده از روش های پرداخت جایگزین مانند دلار کند. و پرداخت با ارزهای دیجیتال
ریالی شدن چگونه اتفاق می افتد؟
«دنیای اقتصاد» پیش از این در گزارشی با عنوان «چرخه تهدید ریال» به بررسی عوامل کاهش مصرف ریال در شرایط فعلی اقتصادی کشور پرداخته بود. بر اساس این گزارش، تورم مزمن را می توان پایدارترین پدیده اقتصادی ایران نامید.
سقوط مداوم ارزش ریال و افزایش پی در پی سطح قیمت ها باعث شده است که رفتار اقتصادی ایرانیان با این واقعیت سازگار شود. در نتیجه در حافظه تاریخی مردم خرید دارایی هایی مانند مسکن، زمین، طلا و ارز یکی از سرمایه گذاری هایی تلقی می شود که حداقل ضرر و زیان ندارد.
در عوض، همه می دانند که پول نقد امروزی قدرت خرید بیشتری نسبت به همان پول در آینده دارد و به همین دلیل است که سعی می کنند هر چه سریعتر از شر آن خلاص شوند. به این تلاش برای تبدیل ریال به دارایی «پول داغ» نیز می گویند. زیرا افراد سعی می کنند بلافاصله پول را به عنوان یک شی داغ به شخص دیگری منتقل کنند و آن را نگه ندارند.
به عبارت دیگر بیثباتی اقتصاد کلان بر رفتار افراد جامعه تأثیر میگذارد و آنها را با وجود استفاده از آن نسبت به حفظ ریال بیمیل میکند.
تورم پس از سال 1997 و خروج دولت آمریکا از برجام وارد کانال 40 درصدی شد و تا امروز در این سطح باقی مانده است. این تورم بالا باعث شد تا بانک مرکزی سعی کند تورم را از کانال کنترل رشد نقدینگی کنترل کند. به عبارت دیگر، سیاست گذار پولی در تلاش است تا عملکرد ذخیره ارزشی بودن را به ریال بازگرداند و از گرمای این پول داغ بکاهد.
جایگزین های ریالی
به نظر می رسد کاهش محدودیت کارت به کارت و محدود کردن تعداد تراکنش های ماهانه نیز فشار مضاعفی بر کاهش استفاده از ریال وارد کند. این اقدامات تمایل فعالان اقتصادی را به استفاده از رقبای ریالی مانند ارزهای رمزنگاری شده، ارزهای خارجی و سایر دارایی هایی که می تواند به عنوان وسیله پرداخت مورد استفاده قرار گیرد، افزایش می دهد.
بررسی ها نشان می دهد در برخی شرکت های داخلی حقوق کارمندان به دلار پرداخت می شود. همچنین اخبار دریافت بیت کوین در فروشگاه ها از گوشه و کنار به گوش می رسد.
سیاست گذار اقتصادی به عنوان تنظیم کننده بازار پول در شرایطی که تورم بیش از 30 درصد همچنان بر فضای اقتصادی کشور حاکم است، با فشار بر فعالان اقتصادی و کنترل حجم معاملات ماهانه، زمینه را برای مهاجرت از ریال فراهم می کند. و استفاده از روش های پرداخت جایگزین. انجام داده است.
منبع:گسترش نیوز
گفتگو در مورد این post