ایران از اوایل دهه 50 با تورم مواجه بوده و همواره این تورم بالا گزارش شده است.
بر اساس این گزارش در تمام این سال ها تنها در چند سال دیگر نرخ تورم ایران تک رقمی شده و در سال های دیگر نرخ تورم همیشه دو رقمی بوده است. نکته مهم اینجاست که در سال های اخیر ماهیت تورم تغییر قابل توجهی را تجربه کرده است. اکنون نرخ تورم وارد کانال چهل درصد شده است. این نرخ تورم بالا شرایط معیشتی طبقه متوسط را تضعیف کرده است.
دلیل مهم تورم در ایران چیست؟
دلیل مهم تورم در ایران چیست؟ این سوالی است که بسیاری از کارشناسان در سال های گذشته به آن پاسخ داده اند. نرخ تورم در ایران به دلیل بی انضباطی مالی و پولی بالاست که در کسری بودجه قابل مشاهده است. کسری بودجه جزء لاینفک بودجه های سالانه در ایران است.
بر اساس این گزارش، اولین لایحه بودجه تدوین شده در ایران در اواخر سلطنت قاجار نیز با کسری بودجه مواجه شد.
اولین بودجه رسمی در تاریخ ایران که مربوط به وزارت صنیع الدوله هدایت در سال 1299 شمسی بود. درآمد آن 14 میلیون و 116 هزار و 600 تومان و هزینه های آن 14 میلیون و 618 هزار تومان برآورد شده است. جالب است بدانید که بودجه اول ایران نیز 500 هزار تومان کسری داشت. بخش عمده درآمد آن مالیات بر بخش کشاورزی بود.
آخرین بودجه تدوین شده در ایران یعنی بودجه سال 1403 همچنان با کسری بودجه مواجه است. اگرچه دولت تغییرات رخ داده در مجلس در لایحه بودجه را عامل کسری بودجه چهارصد هزار میلیارد تومانی می داند، اما لایحه بودجه سال 1403 یکبار با استناد به کسری بودجه پنهان در آن توسط شورای اسلامی رد شد. .
راهکارهایی که دولت برای رفع کسری بودجه باید در دستور کار خود قرار دهد اغلب نتیجه ای جز ایجاد تورم ندارد. اگرچه در سال های اخیر دولت به دلیل منع قانونی استقراض از بانک مرکزی را اجرا نمی کند، اما مسیر این استقراض غیرمستقیم شده و نتیجه این اقدام به صورت غیرمستقیم در اقتصاد منعکس می شود.
انتشار پول، انتشار اوراق، تعهد به بانک ها برای تامین هزینه های دولت، تامین کسری های مالی از محل فروش سهام و… همگی جز تورم نتیجه ای برای اقتصاد ندارند.
وقتی دولت بزرگ است
مهدی پازوکی کسری بودجه را نتیجه عظمت کشور می داند. وی در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین تاکید کرد: کشور را گران اداره می کنیم. این دولت پرهزینه باعث می شود اقتصاد ایران با بحران جدی مواجه شود. ما می توانیم با انضباط مالی و پولی ماشین تورم را در ایران خاموش کنیم، اما تا زمانی که برآورد ما با عملکردمان فاصله دارد، با این وضعیت مواجه هستیم.
وی گفت: متاسفانه با وجود تنگناهای موجود همچنان با این مشکل مواجه هستیم که پول های کشور در جایی که نباید خرج می شود. در حالی که انضباط مالی در کنار برآورد دقیق اقتصاد ایران می تواند مشکل را حل کند.
پازوکی به نوع عجیبی از آرمان گرایی اشاره می کند که حکومت ایران با آن مواجه است. البته این جاه طلبی و رویاهای دور و دراز در برنامه های توسعه نیز قابل مشاهده و ردیابی است. اهداف زیادی در برنامه های توسعه تدوین می شود، اما هیچ یک از آنها در عمل به چشم نمی خورد. مهار تورم و ورود به تورم تک رقمی یکی از این اهداف است که با وجود آغاز برنامه هفتم توسعه در ایران هنوز محقق نشده است.
مرتضی افگه، یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه شهید چمران نیز در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین با تایید این نظریه، دولت ایران را بسیار بزرگ و انبوه شرکت های زیان ده در کنار مدیریت غیراقتصادی شرکت ها و بی توجهی به ساختارهای اقتصادی دانست. زمینه تورم را فراهم کند. انجام داده است.
کامران ندری، استاد اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) نیز معتقد است که رفع تورم سازوکاری می خواهد که هنوز در اقتصاد ایران دیده نمی شود.
او بر این عقیده است که باید سیگنال های اقتصادی نشان دهنده برنامه دلت برای مهار تورم باشد. این سیگنال ها برای مهار کسری بودجه، بازگرداندن انضباط مالی و پولی و تنظیم بودجه بر اساس قدرت اقتصادی است.
به نظر می رسد تا زمانی که پای آهنین کسری بودجه بر گلوی اقتصاد ایران باشد، تورم در ایران همچنان بالا خواهد بود.
منبع: خبرآنلاین
گفتگو در مورد این post