امروز 5 اسفندماه جلسه شورای عالی کار با حضور شرکای اجتماعی برگزار می شود. به نظر می رسد که امروز حداقل دستمزد کارگران تعیین شود. اما قطعا روز سختی برای شرکای اجتماعی خواهد بود. چرا که اختلاف نظر شرکای اجتماعی در ماراتن تعیین حقوق بیشتر از سال های گذشته به چشم می خورد.
نماینده کارگران: به صراحت گفته شد رقم سبد معیشت را تعیین نمی کنیم
محسن باقری نماینده کارگران در شورای عالی کار درباره بی نتیجه ماندن جلسه قبلی شورای عالی کار می گوید: نمایندگان کارفرمایی روی میز زدند و جلسه بی نتیجه ماند.
وی با اشاره به اینکه در جلسه کمیته دستمزد 9 ساعت بحث و مذاکره کردیم و به ارقام خوبی رسیدیم، گفت: بر اساس میانگین قیمت های اعلام شده از سوی مرکز آمار توافقاتی انجام دادیم. اما متاسفانه این توافقات در جلسه روز گذشته شورای عالی کار به نتیجه نرسید.
این نماینده کارگران تصریح کرد: طرف هایی که قرار بود گزارش کار کمیته دستمزد را در شورا ارائه کنند، مسائل را کاملاً زیر و رو کردند و همه توافقاتی که در جلسه کمیته دستمزد انجام شد بی نتیجه ماند. اگر در آن جلسه روی اعداد خوبی توافق کرده بودیم.
باقری تصریح کرده است: به ما صریح گفته شد که رقم سبد معیشتی را تعیین نمی کنیم و مستقیما وارد مذاکرات تعیین دستمزد می شویم! این یک بی احترامی بزرگ به کارگران بود و همه کار کارشناسی ما برای تعیین رقمی متناسب برای سبد معیشت بی نتیجه ماند.
نماینده کارفرمایان: حداقل دستمزد کارگران روز شنبه به صورت مستقیم مطرح می شود
اظهارات جوان نماینده کارفرمایان ثابت می کند که دولت و کارفرمایان قصد دارند بدون تعیین تعداد و رقم سبد معیشت، بحث دستمزد را مطرح کنند. جوانی نماینده کارفرما در شورای عالی کار درباره جلسه قبلی این شورا می گوید: در جلسه شورای عالی باز هم توافقی بین گروه کارگری و کارفرمایی بر سر سبد معیشت صورت نگرفت. مقرر شد روز شنبه در مورد حداقل دستمزد کارگران بحث شود.
در حالی که کارفرمایان بر این باورند که امروز مستقیماً به سمت مذاکرات دستمزد می روند، آیت اسدی، عضو اصلی کارگری شورای عالی کار درباره چشم انداز مذاکرات دستمزد می گوید: تا رقم معیشتی وارد مذاکره جدی برای دستمزد نمی شویم. سبد نهایی شده است
این کارگر با بیان اینکه سخنان اعضای کارگری شورای عالی کار صریح و صریح است، ادامه می دهد: ابتدا باید روی رقم سبد معیشت به توافق برسیم، سپس وارد مذاکرات جدی دستمزد و میزان افزایش دستمزد شویم. برای کارگران در سال 1403 هر نوع مذاکره دستمزد تا تایید سه جانبه رقم سبد معیشت آغاز نمی شود زیرا مبنای قانون اتخاذ تصمیمات مزدی نرخ سبد معیشتی موضوع بند دوم ماده 41 ق. قانون کار
اینکه به دلیل عدم توافق کارگران و کارفرمایان قرار است امروز بدون در نظر گرفتن هزینه های سبد معیشت دستمزد تعیین شود، موضوعی است که دغدغه جامعه کارگری را دارد. چرا که مبلغ 5 میلیون و 300 هزار تومان برای کارگران به قدری ناچیز است که به گفته محمدرضا تاجیک، نماینده کارگران در شورای عالی کار، حتی در صورت افزایش 100 درصدی حقوق، باز هم نمی تواند هزینه ها و نیازهای کارگران را تامین کند. جامعه کارگری به همین دلیل برای تامین هزینه های سبد معیشت باید حقوق و دستمزد مطابق ماده 41 قانون کار تعیین شود.
انتقاد کارگران از گزارش وزارت بهداشت درباره سبد غذایی در کمیته دستمزد
یکی از انتقادات کارگران در شورای عالی کار در سال جاری بحث کاهش میزان کالری مورد نیاز جامعه کارگری در سبد معیشت است که توسط موسسه تغذیه وزارت بهداشت به منظور ایجاد سبد معیشت کارگران ارزان تر شد
سبد کالری کارگران هرگز دستکاری نشده است
سولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: سبد کالری معیشت کارگران هیچ گاه دستکاری نشده است و هر نظری که موسسه تقدیه (که قانونگذار مشخص کرده است) مشخص کند، «عینی و عینی» است.
وی در خصوص اینکه برخی از نمایندگان مجلس حداقل دستمزد کارگران را 25 میلیون تومان اعلام کرده اند و تعیین دستمزد باید بر این اساس انجام شود، گفت: آیا مصوبه ای در این زمینه وجود دارد؟ من چنین خبری ندارم ممکن است فردی در این زمینه اظهار نظر کرده باشد. در کشور ما یکی از مزیت ها این است که نظر دادن رایگان است و هرکسی می تواند نظر بدهد. اگر مجلس قانونی را تصویب کرده باشد اظهار نظر نماینده یا فردی ملاک عمل نیست. حتما آن را روی چشمانمان می گذاریم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره اینکه چه اقداماتی برای تعیین میزان سبد معیشت کارگران انجام شده است، تاکید کرد: قانونگذار گفت: موسسه تقدیه هر نظری را که موسسه تقدیه (که قانونگذار مشخص کرد) مشخص کند، مشخص کند. عمودی و عینی است.
علیرضا میرغفاری، عضو شورای عالی کار درباره دستمزد می گوید: امیدواریم در جلسه امروز به جمع بندی در مورد تعیین حداقل دستمزد کارگران برسیم، فشار سنگینی بر گروه کارگری در شورای عالی کار به نسبت است. دو به یک (طرف کارفرما و دولت در مقابل گروه کارگری) و مذاکرات سخت پیش می رود.
با توجه به اعتقاد کارفرمایان به نقش دستمزد بر تورم و همچنین کاهش نرخ تورم، امشب جلسه سختی برای کارگران به نظر می رسد. حتی نظرات کارشناسان مبنی بر اینکه دستمزد نقشی در تورم ندارد و حتی تولید را تحریک می کند شنیده نمی شود.
تفسیر قانون کار مبنی بر اینکه افزایش حداقل دستمزد باید متناسب با نرخ تورم باشد، نادرست است.
احمد غریوی یوسف آباد مدیرکل روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی معتقد است: این تصور که حداقل دستمزد باید بر اساس و مطابق با نرخ تورم باشد، برداشت نادرست از متن آیین نامه قانونی است. (ماده 41 قانون کار).
وی با بیان اینکه بر اساس قانون کار، محل تشکیل جلسه شورای عالی کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و تصمیمات با جلب نظر هر سه طرف اتخاذ می شود و نظر هیچ یک بر طرف مقابل اولویت ندارد. وی می گوید: رویکرد وزارت تعاون، کار و رفاه جامعه مصمم است این اصل را در تمامی امور مربوط به جامعه کاری و تولیدی کشور در حیطه وظایف خود با دقت بیشتری اجرا کند و نسبت به رعایت آن اهتمام داشته باشد. .
مدیرکل روابط کار، غرامت خدمت و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی افزود: دولت در حوزه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به وظایف مندرج در اصول مختلف قانون اساسی عمل کرده است. از جمله اصل بیست و نهم و در این زمینه ها خدماتی که نیازهای جامعه از جمله کارگران را تامین می کند.
غروی با اشاره به وظایفی که کارفرمایان در زمینه تامین مسکن کارگران دارند، گفت: بر اساس ماده ۱۴۹ قانون کار، کارفرمایان موظفند با تعاونی های مسکن همکاری کنند و در صورت نبود این تعاونی ها مستقیما با کارگران بدون مسکن همکاری کنند. به منظور تهیه خانه های شخصی مناسب. کارگاه های بزرگ موظف به ساخت خانه های سازمانی در کنار کارگاه یا مکان مناسب دیگری هستند.
در حالی که مدیر کل روابط کار و جبران خسارت وزارت کار معتقد است تنها 20 درصد کارگران حداقل دستمزد دارند و تعیین دستمزد شورای عالی کار به منظور جلوگیری از سوء استفاده احتمالی برخی کارفرمایان در با پرداخت مبالغ کمتر به کارگران، گزارش های نمایندگان کارگری حاکی از آن است. این است که تعداد کارگران حداقل دستمزد در جامعه بسیار بیشتر است و با شرایط رکود حاکم بر تولید، کمتر کارفرمایی بیش از میزان تعیین شده توسط وزارت کار حقوق می پردازد.
این مقام وزارت تعاون با بیان اینکه بر اساس آمار سازمان تامین اجتماعی 20 درصد کارگران حداقل حقوق بگیر هستند، گفت: شورای عالی کار حداقل دستمزد سالانه را تعیین می کند نه حداکثر دستمزد را و به عنوان در نتیجه منعی برای تعیین مبالغ بالاتر از حداقل های قانونی وجود ندارد و در قسمت نامه گزارش سالانه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر صحت توافق کارگران و کارفرمایان برای تعیین مبالغ بالاتر از حد قانونی تاکید شده است. حداقل ها
مدیرکل روابط کار گفت: در واقع تعیین حداقل دستمزد برای جلوگیری از سوء استفاده احتمالی برخی کارفرمایان در پرداخت مبالغ کمتر به کارگران و بر اساس ماده 41 قانون کار در صورت پرداخت مبالغ است. کمتر از حداقل های قانونی، کارفرمایان ملزم به پرداخت مابه التفاوت به کارگران خواهند بود.
وی با بیان اینکه ماده 41 قانون کار نشان دهنده نگرش حمایتی قانون نسبت به کارگران است افزود: بر اساس این ماده قانونی ذکر شده است که حداقل دستمزد با توجه به نرخ تورم تعیین می شود و این تصور که حداقل دستمزد باید تعیین شود. بر اساس و مطابق با نرخ تورم تفسیر می شود. و برداشت نادرست از متن ماده قانونی است.
مدیرکل روابط کار وزارت کار مرجع رسمی اعلام نرخ تورم در کشور را مرکز آمار ایران دانست و گفت: بر اساس بند الف ماده 10 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور. کشور مصوب 1395، به منظور ادغام، سازماندهی و حذف موازی کاری در نظام آماری کشور، مرجع رسمی مرکز آمار ایران است. تعیین و اعلام و انتشار آمار رسمی کشور.
غروی در پایان افزود: رویکرد اصلی دولت سیزدهم حفظ قدرت خرید کارگران است که با اجرای طرح های حمایتی مانند کاتالوگ الکترونیک به این موضوع توجه ویژه ای داشته است.
35 درصد کارگران تنها حقوق اولیه و بدون هیچ گونه مزایا دریافت می کنند
حمیدرضا امامقلی تبار، بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور درباره کارگرانی که مزایای شغلی دریافت نمی کنند، می گوید: متأسفانه شاهد هستیم که کارگرانی در جامعه هستند که حداقل های قانونی کار را دریافت نمی کنند. در بهترین حالت، این کارگران فقط حقوق پایه را دریافت می کنند و واجد شرایط دریافت مزایای دیگر نیستند.
بازرس مجمع عالی نمایندگان کارگری کشور با بیان اینکه عدم پرداخت مزایای استخدامی غیرقانونی است گفت: تقریباً 35 درصد از 96 درصد قراردادهای موقت از مزایای استخدامی بهره مند نمی شوند.
«حداقل حقوق وزارت کار» به معنای حقوق بدون مزایا و مولفه های مزدی اتحادیه های صنفی کوچک است. یعنی کارگران بدون در نظر گرفتن وضعیت استخدامی، سابقه کار، فارغ از وضعیت تأهل یا داشتن فرزند، قرار است حداقل حقوقی را که در کف محاسبه می شود، دریافت کنند که غیرقانونی است، اما متاسفانه اجرا می شود. با وجود اینکه مسئولان وزارت کار معتقدند اگر کارگری با چنین مواردی مواجه شد باید شکایت کند اما دلیل شکایت نکردن کارگران ترس از بیکاری است.
یکی از مکان هایی که معمولا کمتر از حقوق وزارت کار با مزایا پرداخت می شود مهدکودک ها و مطب پزشکان است. مهدکودک ها و مراکز پیش دبستانی و مطب پزشکان بدون توجه به بخشنامه دستمزد حقوق و مزایا را پرداخت می کنند.
کارفرمایان واحدهای کوچک و عمدتا خدماتی به کارگرانی مانند مهدکودک ها و پیش دبستانی ها و مطب پزشکان قانونی بدون مزایا حقوق می دهند و این عمل را عادی می دانند. این یک روش معمول “غیرقانونی” است که به دلیل عدم نظارت بازرسان کار در مراکز مختلف بسیار رایج شده است.
گفتگو در مورد این post