بر اساس آمار منتشر شده از سوی برخی مقامات دولتی، تا زمان انتشار این گزارش، وعده واردات خودرو تنها حدود هفت درصد برآورد می شود. این در حالی است که عباس علی آبادی در پاسخ به سوال خبرنگار درباره واردات خودروهای فرسوده می گوید: با شنیدن این سوال کهیر می شوم!
این اظهارات وزیر امنیت در شرایطی مطرح شد که بزرگترین دلیل استیضاح و برکناری رضا فاطمی امین، وزیر سابق امنیت، طولانی شدن این روند بوده است. واردات خودرو و بازار خودرو به هم ریخته بود.
واردات خودرو به چه مرحله ای رسید؟
با توجه به اینکه آمار لحظه ای از تعداد خودروهای وارداتی به کشور وجود ندارد، تنها راه دریافت این آمار مراجعه به اظهارات وزارتخانه و گمرک در مقاطع مختلف است.
آخرین آماری که تا زمان انتشار این گزارش به دست آمد، صحبت های وزیر صلح در نشست خبری بود که اعلام کرد: بیش از 60 هزار سفارش ثبت شده و این تعداد در حال رشد است همچنین بیش از 22 هزار خودرو وارداتی است. به مردم تحویل داده شده یا در حال تحویل است و یا در حال ثبت نام هستند، اما برخی برای گران شدن خودرو تلاش می کنند بگویند خودرو وارد نمی شود.
اگرچه در برخی موارد همان آمار اعلام شده از سوی دولتمردان نیز غیرواقعی به نظر می رسد، اما بر اساس این عدد اعلام شده تنها هفت درصد وعده داده شده محقق شد. اما طبق این وعده ها قرار بود واردات خودرو به گونه ای انجام شود که زیرساخت های گمرکی کشور نتوانند پاسخگوی این تعداد خودروی وارداتی باشند.
در حالی که بازار خودرو در اواخر سال 1401 با التهاب شدید مواجه بود، دولت از جدیت واردات خودروهای فرسوده خبر داد. این وعده در حالی مطرح شد که پیش از آن وعده های واردات 100 هزار و 200 هزار خودرو به طور کامل اجرایی نشده بود.
دولت قصدی برای افزایش واردات خودرو ندارد
برای اطلاع از هدف دولت برای هر سال، می توانید درآمد و مالیات واردات دولت را در لایحه بودجه سال آینده بررسی کنید.
بر اساس جدول فوق، علیرغم پیش بینی افزایش 49.8 درصدی درآمدهای عملیاتی دولت در سال 1403، مالیات بر واردات (عوارض واردات) نسبت به سال گذشته با افت 3.8 درصدی مواجه خواهد شد. می توان گفت اگر دولت قصد واردات خودرو در سطح وسیع را داشت، عوارض واردات افزایش چشمگیری پیدا می کرد. زیرا قسمت زیادی از مالیات واردات باید مربوط به واردات خودرو از جمله تعرفه گمرکی فوق می بود.
البته مشکل بزرگ دیگری که در واردات خودرو به وجود می آید، تحریم های بین المللی کشور است. به این ترتیب تقریبا هیچ کشوری غیر از چین حاضر به همکاری با ایران نیست و برای واردات خودروهای غیر چینی به جای سفارش مستقیم از شرکت های خودروسازی، خودروها باید با روش های دیگر و در تعداد بسیار محدودتر وارد شوند.
حتی بسیاری از خ و تولید کنندگان غولهای چینی مانند چری با وجود اینکه شریک تجاری بزرگ ایران محسوب میشوند، از مونتاژ محصولات خود با برند اصلی جلوگیری کردهاند و این محصولات را با نام تجاری مدیران خودرو به بازار ایران میفروشند.
بنابراین در نهایت می توان نتیجه گرفت که تنها هدف دولت از تصویب و پیگیری واردات خودرو، خبر درمانی و پایین نگه داشتن فضای روانی بازار خودرو بوده است و احتمالا در سال 1403 واردات چندانی مانند سال گذشته انجام نخواهد شد.
منبع: تجارت نیوز
گفتگو در مورد این post