اگر قصد خرید ماشین اگر خودروی دست دوم دارید و می خواهید خودرویی بدون مشکل فنی و رنگی داشته باشید، می توانید از کارشناسانی که در این زمینه فعال هستند نیز بهره ببرید. با ما همراه باشید تا نکاتی را با شما در میان بگذاریم که می تواند به شما در خرید یک خودروی سالم و بدون مشکل فنی کمک کند.
اولین نکته ای که در خرید خودروی دست دوم باید به آن توجه کنید رنگ خودرو است. بسیاری از فروشندگان به خریداران می گویند که روی رنگ بدنه خودرو زیاد حساس نباشند و با جملاتی مانند ((مهم است از نظر فنی سالم باشد)) یا ((اگر قسمت فنی خراب شود رنگ بدنه شما را کم نمی کند. )) و… سعی می کنند خریدار را متقاعد کنند که رنگ بدنه مهم نیست و تاثیری در قیمت خودرو ندارد.
بر اساس آماری که در بالا ذکر شد، 40 درصد خودروهای فرسوده دارای انواع مختلف تغییر رنگ در گلگیرها، درها، سقف یا کاپوت هستند. هر کدام از این رنگ ها در خودرو به میزان قابل توجهی بر قیمت خودرو تاثیر می گذارد.
هنگام خرید خودروی دست دوم آسیب های بدنه و شاسی را جدی بگیرید
یکی از نکات مهم دیگری که در خرید خودروی دست دوم باید به آن دقت کرد، ضربه زدن به بدنه و شاسی عقب و جلو است. اول از همه باید بدانید که اگر خودرویی شاسی شکسته باشد به احتمال 90 درصد ضربه محکمی به خودرو وارد شده است و حتی شاید قطعات دیگری مانند موتور که یکی از قطعات اصلی خودرو است. ، ضربه محکمی خورده و باعث ایجاد مشکل در خودرو شده است. قطعات بوده است. همانطور که گفته شد آسیب شاسی در خودرو بسیار حائز اهمیت است و این قسمت تنها در ضربه های شدید تغییر شکل می دهد. در بسیاری از این ضربه ها اگر موتور خودرو ضربه جدی نخورد، زاویه چرخ ها به هم می خورد و باعث تصادف خودرو می شود. هنگام رانندگی به طرف دیگر خم شوید.
در معاینه بدنه و شناسایی ضرباتی که ممکن است به بدنه وارد شده باشد باید به نکاتی مانند فرورفتگی، پوسیدگی، تغییر رنگ، ترک، آسیب جدی، سوراخ پیچ، تعویض هود و … توجه کرد.
ماشین را از نظر فنی بررسی کنید
در مرحله سوم خرید خودروی دست دوم پس از گذراندن این مراحل باید خودرو را از نظر فنی و موتوری بررسی کنید. این مرحله نسبت به مراحل دیگر بسیار مهم و ضروری است. آمارها نشان می دهد که 32 درصد خودروهای دست دوم برای فروش دارای نقص فنی هستند. در این مرحله توصیه می شود در صورت نداشتن دانش فنی و دانش فنی در مورد مواد مصرفی خودرو و به طور کلی حتما خودرو را به متخصص یا مکانیک مطمئن نشان دهید. در این مرحله قطعاتی که اهمیت بیشتری نسبت به سایر قسمت های خودرو دارند و باید بررسی شوند عبارتند از: عملکرد سیستم ترمز، سیستم تعلیق و فرمان، موتور خودرو و قطعات الکتریکی خودرو مانند چراغ، چراغ راهنما، بوق، آبپاش و غیره را بررسی کنید. وجود علائمی مانند روغن یا لحیم نو و گاهی اوقات تمیزی غیرعادی زیر روکش موتور می تواند نشان دهنده دستکاری و تعمیر موتور باشد.
در نهایت باید به دود اگزوز خودرو نیز توجه کنید و اجازه دهید خودرو حداقل 5 دقیقه کار کند. اگر دود خارج شده از ماشین سیاه بود به این معنی است که کاربراتور مشکل دارد و درست کار نمی کند اما اگر دود آبی باشد به این معنی است که کاربراتور ایراد دارد. اساسی است و نیاز به تعمیر دارد.
به عملکرد ماشین حساس باشید!
این مرحله مانند سایر مراحلی که ذکر شد حساسیت خاص خود را دارد. تقریبا 20 درصد از کیلومترهای کاری خودروها دستکاری شده است. اگر مسافت سالانه یک خودرو را به طور معمول در نظر بگیرم، خودرویی که 5 سال کار کرده است باید تقریباً 100 تا 105 هزار کیلومتر کارکرد داشته باشد. خودروهای با کارایی بالاتر برای مصارف غیر شخصی استفاده می شوند که باعث افزایش استهلاک خودرو و در نتیجه هزینه های بیشتری برای شما می شود.
با توجه به مواردی مانند میزان خوردگی دیسک چرخ، باز و بسته شدن پیچ های برخی از قسمت های موتور خودرو، چرم صندلی، روکش فرمان، اهرم دنده و … تا حدودی می توان حدس زد. میزان عملکرد خودرو اما به هیچ وجه نمی توان به چنین مواردی اعتماد کرد. اطلاعات دقیقی در مورد عملکرد واقعی خودرو به ما بدهید.
گفتگو در مورد این post