عمدتاً ناشی از انقباض ناگهانی اقتصاد یا سقوط یکی از بازارهای دارایی است که به طور ناگهانی ارزش دارایی های بانک را کاهش می دهد و تعادل بین دارایی ها و بدهی های بانک ها را به هم می زند. این بحران همزمان با بحران بانکی در کشور رخ داده است. آلبرت بغزیان، تحلیلگر اقتصادی به بررسی دلایل بی نظمی در سیستم بانکی ایران پرداخته است.
مشکلات بانکی ناشی از سوء مدیریت است نه بحران اقتصادی
* مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره و نیز مشاوران بانک دارای سابقه وزارت و سفارت در سوابق خود هستند. بنابراین نظام بانکی در ایران مشکل نیروی انسانی کارآمد را ندارد. اما زیان و عدم تعادل بانک ها به هیچ وجه نمی تواند تصادفی باشد. تصمیمات اشتباه منجر به ناکارآمدی شده است.
* مشکلات بانک ها ربطی به بحران اقتصادی ندارد و ناشی از سوء مدیریت، بی توجهی به نظرات کارشناسی و البته فساد و تصمیمات اشتباه است. این سوء مدیریت باعث شده است که سیستم بانکی با نوعی شلختگی مواجه شود. این وضعیت می تواند پیامدهای منفی زیادی بر اقتصاد آشفته داشته باشد.
نارضایتی بانک ها نتیجه عدم بازپرداخت وام های مازاد بدهکاران بانکی است.
*تصمیمات اشتباه به مواردی مانند اعطای وام های کلان به کسانی که وثیقه کافی ندارند اشاره دارد. این ابربدهکاران بانکی به دستور اعضای هیئت مدیره وام دریافت می کنند و زمانی که اقساط کلان وام ها به بانک واریز نمی شود، سیستم بانکی با کمبود بودجه مواجه می شود. چرا این بدهکاران اقساط وام خود را پرداخت نمی کنند؟ چون از ابتدا قرار نبود اقساط پرداخت کنند و بانک از ابتدا می دانست که قرار نیست بدهی خود را پس بدهند. در این شرایط عدم تعادل بانک کاملا طبیعی و قابل انتظار است، زیرا باعث کاهش نقدینگی می شود و نمی توان بانک را سودآور دانست.
*باید از تک تک اعضای هیئت مدیره بانک پرسید که چرا وام هایی دادند که خودشان می دانستند به بانک باز نمی گردند؟ بانکها فقط میخواهند جذابیت بالایی از خود نشان دهند و مسئولیتپذیری را به مدیران بعدی محول کنند.
*اگر شرایط اقتصادی را دلیل شکست بانک ها در نظم بودجه بدانیم اشتباه بزرگی مرتکب شده ایم. رفتار نامناسبی که در داخل سیستم بانکی مشهود است، بانک ها را نامتعادل می کند.
شرکتی بودن یکی دیگر از دلایل نارضایتی بانک هاست
یکی دیگر از تصمیمات اشتباه نظام بانکی ایران اصرار بانک ها بر بانکداری است. بانک ها با شرکتی بودن منابع خود را مسدود کرده اند و به همین دلیل پول کافی ندارند. تنها راه برون رفت از محدودیت مالی، تجدید ارزیابی دارایی است. بانک ها دارایی های خود را صرف خرید مراکز تجاری، مسکونی و اداری کرده اند و حتی در صورت بی پولی نیز تصمیمی برای فروش ندارند.
بانک ها به دولت وام داده اند که دولت آن را پس نمی دهد
نظام بانکی یکی از شاخص های اصلی برای ارزیابی سلامت اقتصاد در هر کشوری محسوب می شود. متأسفانه در شرایطی که فضای اقتصادی با بحران های فراوانی روبه رو است، بی تدبیری و اصرار بر روش های غلط در نظام بانکی بر عامل بروز بحران اقتصادی افزوده است.
منبع:گسترش نیوز
گفتگو در مورد این post