پس از خواندن مطالب بالا، احتمالاً سوالات زیر برای شما پیش می آید:
- از کجا بفهمیم سند خودرو در رهن است؟
- عواقب فروش رهن خودرو چیست؟
در این مقاله وام مسکن چیست؟ سند وسیله نقلیه در ادامه به دلایل، عواقب و نکات برخورد با اینگونه خودروها و شرایط تنظیم قرارداد رهن می پردازیم.
سند رهن به چه معناست؟ قرارداد وام خودرو چیست؟
قرار دادن سند خودرو در رهن نوعی عقد رهن است که در ماده ۷۷۱ قانون مدنی به شرح زیر تعریف شده است:
در قرارداد رهن، بدهکار پول را به عنوان وثیقه به طلبکار می دهد. مرتهن را «رهن» و طرف مقابل را «عاریه» می گویند. اگر راهن بتواند دین یا قرض خود را در مهلت مقرر به مرتهن بپردازد، راهن باید مال مورد وثیقه (مال وثیقه) را رهن کند و در غیر این صورت می تواند آن را بفروشد.
به عبارت ساده تر، در قرارداد رهن خودرو، شخص خودروی خود را به عنوان وثیقه و به عنوان ضمانت بازپرداخت وام یا وام در اختیار شخص دیگری قرار می دهد. بین این 2 نفر قرارداد رهن بسته می شود که می تواند شفاهی یا کتبی باشد و مدت آن مشخص است. اگر وام گیرنده نتواند وام را در مدت تعیین شده بازپرداخت کند، شخص مقابل می تواند خودروی وثیقه را بفروشد. البته قرارداد رهن خودرو باید دارای شرایط خاصی باشد تا قانونی تلقی شود.
دلایل رهن شدن سند خودرو چیست؟
معمولا به یکی از دلایل زیر سند خودرو در رهن شخص یا سازمان خاصی قرار می گیرد:
سند خودرو در رهن شخصی
اگر شخصی بخواهد مبلغ زیادی را از دیگری قرض کند و نتواند ضامن معرفی کند یا ضمانت مناسبی ارائه کند، سند خودرو در رهن شخص مورد نظر قرار می گیرد.
سند خودرو در رهن بانک
معمولا بانک ها برای دادن وام های کلان به ضمانت نامه ای معادل مبلغ وام یا معرفی چند ضامن نیاز دارند. در صورتی که وام گیرنده نتواند به تعداد لازم ضامن معرفی کند، خودرو خود را به عنوان ضمانت در رهن بانک می گذارد. گرفتن وام بانکی برای خرید خودرو، خرید لیزینگ خودرو و داشتن بدهی غیر نقدی نیز منجر به قرار گرفتن سند خودرو در رهن بانکی می شود.
سند خودرو در رهن شرکت لیزینگ
معمولا در خرید لیزینگ خودرو، قرارداد اجاره به شرط تملک یا رهن سند خودرو منعقد می شود و بر این اساس سند خودرو تا پایان اقساط در رهن شرکت لیزینگ یا بانک می باشد.
گواهی خودرو در رهن سایپا و ایران خودرو
تا سال 1400 در صورت خرید خودرو در طرح های فروش اقساطی، پیش فروش و فوق العاده خودروسازان داخلی، سند خودرو در رهن ایران خودرو یا سایپا بود و پس از پایان اقساط تعیین شده، می توانستید آن را رهن کنید. ماشین. به همین دلیل اگر در حین معامله متوجه شدید که سند خودرو در رهن سایپا یا ایران خودرو است، می توانید به طور تقریبی از سال ساخت آن نیز مطلع شوید.
سند خودرو در رهن دولت است
در صورت وجود پرونده قضایی و صدور حکم توقیف، ممکن است سند وسیله نقلیه در رهن دولت باشد.
عواقب خرید خودرو با رهن چیست؟
نقل و انتقال رسمی این گونه خودروها غیرقانونی است و خرید خودرو به صورت رهن تنها به صورت توافق نامه انجام می شود. یعنی تا زمان رهن یا صدور مجوز از مرجعی که سند خودرو در رهن است، مالک رسمی خودرو نخواهید بود و امکان تعویض پلاک وجود ندارد. همچنین در صورت فروش خودرویی که سند آن در رهن است تمامی تخلفات خریدار به پای شما نوشته می شود.
فروشنده خودرویی که سند آن در رهن است باید از راهن (راهن) وکالت داشته باشد در غیر این صورت راهن می تواند حکم توقیف خودرو را بگیرد. عمده عواقب قانونی فروش این خودروها متوجه فروشنده است و در صورتی که وی بدون اجازه راهن اقدام به فروش خودرو و جعل سند خودرو کند، با عواقب جعل و کلاهبرداری مواجه خواهد شد.
برای معامله خودرو در رهن چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
همانطور که گفتیم در معامله خودرو با سند رهن مشکلات و دردسرهای زیادی وجود دارد و با وجود همه این عوامل اگر همچنان قصد خرید خودرو با سند رهن را دارید باید به نکات زیر توجه کنید:
- اول از همه رهن سند خودرو را استعلام کنید. در قسمت بعدی نحوه تشخیص رهن بودن سند خودرو را توضیح خواهیم داد.
- تنظیم قرارداد خودرو در دفاتر اسناد رسمی. حواستان باشد که تمام مشخصات مربوط به فروشنده، خودرو و مرجعی که سند خودرو در رهن آن است، درج شده است.
- زمان تعویض پلاک و رهن خودرو را حتما در قرارداد ذکر کنید.
- به مدت رسمی و اعتبار وکالتنامه فروش خودرو دقت کنید.
از کجا بفهمیم سند خودرو در رهن است؟
بهترین مرجع برای استعلام رهن سند وسیله نقلیه سایت سازمان ثبت اسناد (سامانه ثبت من) به نشانی my.ssaa.ir است. پس از ورود به این سایت باید وارد قسمت اسناد رسمی شوید و سپس صحت سند را تایید کنید. در مرحله بعد باید شناسه سند و کد تایید را وارد کنید که هر دو در بالای سند رسمی خودرو درج شده است. همچنین با بررسی برگ سبز خودرو می توان تشخیص داد که سند خودرو رهن شده است. در صورت رهن بودن سند خودرو، بالای برگ سبز در بانک رهن یا شرکت سازنده مهر نوشته می شود.
آیا امکان تغییر شماره پلاک سند در رهن وجود دارد؟
تعویض پلاک خودرویی که سند آن در رهن است فقط با رهن امکان پذیر است. فروشنده برای رهن خودرو باید ضریب رهن سند خودرو مانند بدهی یا اقساط معوق را تسویه کند یا از مرجعی که سند خودرو در رهن آن است اجازه بگیرد. به عنوان مثال اگر سند خودرو در رهن ایران خودرو یا سایپا باشد، فروشنده باید ابتدا به نمایندگی خودروساز مراجعه کرده و مجوز لازم را برای تعویض پلاک دریافت کند. مدارک و مراحل رهن سند خودرو را در قسمت های بعدی توضیح خواهیم داد.
مدارک مورد نیاز برای وام خودرو چیست؟
فروشنده می تواند پس از دریافت مجوز از سازمان، بانک یا خودروساز که سند خودرو در رهن آن است، با ارائه مدارک زیر اقدام به تایید پلاک نماید:
- برگ های سبز ماشین
- اصل کارت ملی و شناسنامه فروشنده یا نماینده قانونی وی
- وکالتنامه رسمی (در صورت فروش وکالتنامه)
- مدارک مربوط به احراز سکونت مالک (مراجعه به سامانه سخا)
- بیمه نامه شخص ثالث معتبر
- معرفی نامه دلال وام مسکن از شخص یا مرجع مربوطه
- برگه معاینه فنی معتبر
- گواهی تسویه حساب و تسویه تخلفات خودرو
با مراحل رهن و تغییر پلاک سند در رهن آشنا شوید
لیست زیر مراحل تغییر پلاک سند در رهن را نشان می دهد:
- فروشنده برای گرفتن وکالت برای فروش خودرو به نمایندگی خودرو یا بانک مراجعه می کند
- پرداخت پیش پرداخت و گرفتن وکالتنامه
- با خریدار به مراکز تعویض پلاک مراجعه کنید
- پرداخت خلافی خودرو
- انجام امور اداری وام مسکن
- ثبت اطلاعات مربوط به وام مسکن در سامانه پلیس راهنمایی و رانندگی
- تعویض فک و صفحه
برای تنظیم قرارداد رهن خودرو چه نکاتی را باید رعایت کرد؟
اگر به هر دلیلی قصد دارید خودروی خود را برای رهن در اختیار شخص دیگری قرار دهید یا خودروی مورد نظر خود را به صورت لیزینگ و با وام خریداری کنید، مطمئن شوید که اطلاعات زیر در قرارداد رهن خودرو درج شده است:
- مشخصات کامل طرفین (راهن و راهن)
- مشخصات کامل موضوع قرارداد از قبیل شماره پلاک، رنگ، سال ساخت، وضعیت فنی
- مبلغ رهن (ارزش خودرو)
- مدت اعتبار قرارداد رهن خودرو
- نحوه پرداخت اقساط (سررسید چک)
- شرایط فسخ قرارداد و حل و فصل اختلافات بین طرفین
- محل خودروی رهن شده (نزدیک راهن، راهن یا پارکینگ)
قرار دادن سند خودرو در رهن و خرید و فروش خودرو با سند در رهن فرآیندهای پیچیده ای است که ممکن است عواقب جدی حقوقی و مالی داشته باشد. به همین دلیل توصیه می کنیم تا حد امکان از خرید و فروش این گونه خودروها خودداری کنید و در غیر این صورت به تمامی نکات این مقاله توجه کنید. همچنین حتماً قرارداد رهن خودرو و معامله خودرو را در دفاتر اسناد رسمی تنظیم و ثبت کنید.
منبع: اقتصاد آنلاین
گفتگو در مورد این post