با این حال، به گفته کارشناسان، اقتصاد ایران این کشور با 5 واقعیت بزرگ مواجه است: تورم پایدار، رشد اقتصادی کند، نقدینگی بالا، رکود اقتصادی شدید و خطرات سیاسی.
تورم به چه سمتی می رود؟
در همین رابطه مهدی کرباسیان، اقتصاددان و معاون وزیر صنعت در دولت روحانی در پاسخ به این سوال که نرخ تورم تا پایان امسال چه مسیری را طی می کند؟ وی می گوید: به نظر من هر اقدامی که بانک مرکزی برای کنترل نرخ ارز با عدم ارائه تسهیلات و نقدینگی انجام داد، توانست تا حدودی از رشد شدید قیمت ها جلوگیری کند.
وی البته با اشاره به افزایش نرخ ارز در یکی دو ماه اخیر می افزاید: واقعیت این است که وقتی تورم 45 تا 50 درصدی داریم نشان از کاهش ارزش پول ملی دارد.
این کارشناس اقتصادی تصریح می کند: به نظر من برای عبور کشور از بحران اقتصادی باید دولت به فکر راه حل های جدید باشد و با حمایت دولت حرکت کند. در غیر این صورت تا زمانی که سیاست ها و تعاملات بین المللی اصلاح نشود و نتوانیم بین دخل و خرج کشور تعادل ایجاد کنیم، همچنان مشکل خواهیم داشت.
کرباسیان با اشاره به بدهی های دولت تصریح می کند: در آخرین گزارشی که خزانه داری کل کشور داده است، بدهی دولت نزدیک به 1300 بوده است. شرکت های دولتی نیز بیش از 2 درصد بدهی داشتند. این اعداد به معنای وام مردم و اقتصاد است و نشان می دهد که روزی تسویه خواهد شد.
وی خاطرنشان می کند: به نظر می رسد سال 1403 سال سختی باشد، اما امیدوارم با اتحاد دولت و مجلس و حمایت رهبری از دولت، با تصمیم گیری های جسورانه، عقلانی و با رایزنی منطقی از این بحران ها عبور کنیم.
معاون وزیر صمت دولت روحانی می افزاید: یکی از مشکلاتی که دولت فعلی دارد و به طور جدی در دولت نهم و دهم داشتیم این است که تجربه و تخصص و نصیحت دلسوزان و دوستداران نظام جمهوری اسلامی ایران و آن هاست. تفکری که از نظر سیاسی امکان پذیر است اگر با آنها متفاوت باشد استفاده نمی شود.
کرباسیان یادآور می شود: نرخ تورم را می توان در حدود 40 و 45 درصد نگه داشت اما در شرایط رکود تشدید می شود. وقتی حقوق ها 20 درصد افزایش می یابد هزینه ها کم است، پول گردش نمی کند و رکود رخ می دهد.
نرخ ارز چگونه تغییر می کند؟
وی در پاسخ به این سوال که نرخ ارز در سال 1403 چه مسیری را طی می کند؟ کافی است بگوییم: بستگی به این دارد که چقدر درآمد ارزی و نفتی داشته باشیم.
ما به رشد اقتصادی پایدار نیاز داریم
این کارشناس اقتصادی درباره مسیر رشد اقتصادی تا پایان سال 1403 نیز می گوید: رشد اقتصادی به پارامترهای مختلفی بستگی دارد که اولین پارامتر مربوط به سرمایه گذاری است. برای افزایش تولید و صادرات. باید بپذیریم که در بحث رشد اقتصادی وضعیت ما اصلا خوب نیست.
کرباسیان می افزاید: در طول سالیان متمادی رشد اقتصادی ما در بهترین حالت 2 و 3 درصد بوده است. به جز دوره ای در دهه 80 که به 7 درصد رسیدیم رشد نکردیم.
وی می گوید: الان می گویند نرخ رشد اقتصادی نزدیک به 5 درصد رسیده است. من یک مثال می زنم. مثل کسی که 5 متر زیر آب است و در حال غرق شدن است و می گویند باید جشن بگیریم که نیم متر از زیر آب بلند شده است یعنی هنوز 4.5 متر زیر آب است و همچنان در حال غرق شدن است.
کرباسیان تاکید می کند: اگر بتوانیم 7 تا 8 سال رشد 5 تا 6 درصدی را حفظ کنیم مهم است.
گفتگو در مورد این post