مصطفی نخعی، سخنگوی کمیسیون انرژی شورای اسلامی در خصوص شایعه افزایش سه برابری بنزین گفت: هر گونه افزایش قیمت با توجه به منابع مالی که ایجاد می کند باید انتظار داشت، بنابراین اگر دولت چنین اقدامی داشت. باید منابع خود را مشخص می کرد زیرا نیاز به اصلاح دارد. قانون بودجه دارد و الان خبری از این موضوع نیست.
وی گفت: به نظر من افزایش قیمت یا سه برابر شدن بنزین بیشتر یک شایعه است تا واقعیت و دولت برنامه ای برای این موضوع ندارد و ما در قانون بر این موضوع تاکید کردیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در قسمت احکام بودجه افزایش قیمت بنزین و سه نرخی وجود نداشت، بنابراین نمی تواند در جداول باشد زیرا سقف بودجه را بستیم.
نخعی گفت: صحبت از بنزین سه نرخی نیست مگر اینکه دولت اصلاحیه ای بیاورد که فعلا خبری نیست.
وی در پاسخ به این سوال که اگر دولت اصلاحیه سه نرخی بنزین را به مجلس بفرستد آیا مجلس آن را می پذیرد یا خیر، گفت: من نمی توانم به نمایندگی از مجلس صحبت کنم اما با توجه به جو حاکم بر مجلس، بعید است که قبول کنند. پذیرفتن
به گفته وزیر نفت تا چند روز دیگر فقط با کارت سوخت شخصی می توان بنزین زد. ظاهرا این اولین اقدام دولت در سال جدید برای رفع نارضایتی هایی است که به گفته مسئولان در نوروز امسال به اوج خود رسیده است. اکنون کمبود شدید بنزین از یک سو و کسری بودجه دولت از سوی دیگر بار دیگر احتمال افزایش قیمت بنزین را افزایش داده است. اما آخرین تلاش دولت برای حل این نارضایتی بدون ایجاد موج دیگری از نارضایتی چه می تواند باشد؟
اکوناگر در خبری نوشت: سیدکاظم عزیزی معاون صنایع و انرژی ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت کشور در گفتگو با اکوناگر به تشریح برنامه های دولت برای بنزین در سال 1403 پرداخت و جزئیات بیشتری را در خصوص موضوع سهمیه بندی بنزین ارائه کرد.
وی تاکید کرد: در صورتی که همه برنامه ها در قالب بسته و دقیق اجرا شود; با احتساب موضوع مدیریت سهمیه کارت سوخت و تخصیص با توجه به میزان واقعی مصرف، هیچ خودرویی بیش از نیاز خود از سهمیه سوخت بهره مند نخواهد شد و این امر منجر به عدم شاهد انحراف مصرف می شود. تمرکز دولت این است که بتواند سوخت را به جامعه هدف واقعی مصرف کنندگان برساند و این مانعی بر سر راه تخصیص مازاد است.
وی افزود: یکی از اتفاقاتی که اخیراً به ویژه پس از فروکش شیوع کرونا با آن مواجه شدیم، بحث افزایش مصرف بنزین در کشور است که باعث شده طی سه سال حدود 40 درصد افزایش مصرف داشته باشیم و ناراضی شویم. البته این موضوع قابل پیش بینی بود زیرا مجلس در قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت راهبردی را مشخص کرده بود و آن این بود که سرانه مصرف بنزین در کشور برای هر نفر 0.7 لیتر در روز باشد. و برای تحقق این امر بسته ای حاوی وظایف متنوع و گسترده ای در نظر گرفته شد و با اجرای آن این شاخص در سال های اولیه این قانون محقق شد اما پس از مدتی روند اجرای دقیق این قانون کند شد و سرانه مصرف مجددا افزایش یافت و امروز در اوج آن سرانه قرار داریم به طوری که مصرف روزانه به 1.4 لیتر برای هر نفر رسیده است. بنابراین دولت طبیعتا باید برنامه ریزی ویژه ای داشته باشد و به موضوع کنترل مصرف سوخت کشور توجه ویژه ای داشته باشد.
بنابراین دولت قوانینی را از مجلس دریافت کرده و در حال برنامه ریزی برای این موضوع است. به عنوان مثال یکی از قوانینی که اخیراً مطرح و به تصویب شورای اسلامی رسیده است، بند 3 تبصره 4 قانون بودجه است که در آن وزارت نفت موظف است تصمیمی اتخاذ کند که حداقل 95 درصد بنزین و گازوئیل. وسایل نقلیه فقط از کارت سوخت خود استفاده می کنند. . این بند با هدف بهبود سیستم توزیع فرآورده های نفتی و جلوگیری از قاچاق سوخت به منظور کنترل مصرف سوخت است. اکنون وزارت نفت در حال آماده سازی اجرای این قانون است.
گفتگو در مورد این post