در روزهای پایانی سال همیشه شور و نشاط خاصی در بازار وجود دارد. خریدها به نسبت طول سال با حجم بیشتری انجام می شود و عموما تولیدکنندگان نگاه ویژه ای به این بازار دارند. برخی صنوف دو تاریخ را فصل ویژه خرید می دانند، اولی مربوط به بازار شهریور به دلیل بازگشایی مدارس و دانشگاه ها است و دیگری بازار اسفند که شب عید است.
این بازار سال گذشته و امسال مصادف با ماه مبارک رمضان بوده که خرید اقلام خوراکی را افزایش داده است.
با شروع ماه رمضان شکل تغذیه تغییر می کند. تامین کالری مورد نیاز بدن یکی از ضروریات زندگی است. در این راستا طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، هر فرد بسته به فعالیت روزانه به مقدار مشخصی کالری نیاز دارد که به طور متوسط بین 2000 تا 2500 کالری است. با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، مسلمانان از نماز صبح تا مغرب چیزی نمی خورند. بنابراین برای تامین کالری روزانه، ویتامین ها و مواد معدنی در این ایام، نوع تغذیه افراد، تغذیه افراد برای تامین کالری مناسب در زمان مناسب است. باریک تر متفاوت است.
بر اساس بررسی های پژوهشگاه ایران، 11 قلم کالای اساسی برای معیشت مناسب 9 عشر خانوارها تعیین شده است که شامل برنج، شکر، حبوبات، گوشت مرغ، گوشت قرمز، روغن مایع، ماکارونی، تخم مرغ، UF است. پنیر، شیر کم چرب و ماست کم چرب.
از سوی دیگر، بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم سالانه خوراکیها و آشامیدنیها در بهمن امسال 42.5 درصد بوده و این رقم برای مواد غذایی شامل نان و غلات، گوشت، شیر، پنیر، تخم مرغ، روغن بوده است. و چربی ها 45.1 درصد است. درصد اعلام شده است. بنابراین باید بازار کالاهای اساسی را مدیریت کرد تا سفره های مردم کمترین فشار را متحمل شود.
سال گذشته در همین ایام طرح «فجر تا فطر» اجرا شد که بر اساس آن 33 قلم کالای اساسی با 10 تا 25 درصد تخفیف در فروشگاه های زنجیره ای تا پایان ماه مبارک رمضان در دسترس همگان قرار گرفت.
امسال بر اساس تاکید رئیس جمهور باید قیمت ها در این ایام تثبیت شود. در ادامه وضعیت قیمت این اقلام مورد بررسی قرار می گیرد.
برنج
برنج پس از گندم دومین محصول پرمصرف کشور است. ایران خود یکی از کشورهای تولید کننده این محصول است و برنج ایرانی از نظر طعم و بو در بین کشورهای جهان شهرت دارد.
افزایش شدید قیمت برنج در سال 1401 باعث شد که بخش زیادی از محصولات به فروش نرسیده و در انبارها نگهداری شود. ذخیره سازی بیش از 50 درصد برنج در سال گذشته باعث شد قیمت این کالا افزایش نیافته و در مقاطعی کاهش یابد. به عنوان مثال در ابتدای سال هر کیلو برنج هاشمی 150 هزار تومان فروخته می شد و این رقم در اواسط سال 88 هزار تومان شد. همچنین در اسفند ماه مجدداً افزایش قیمت داشت و هر کیلوگرم برنج هاشمی حدود 98 هزار تومان قیمت دارد.
همچنین هر کیلوگرم برنج طارم شمشاد با قیمت دولتی 69 هزار تومان از فروشگاه های سطح شهر به فروش می رسد.
قند
شکر بعد از گندم در فهرست کالاهای استراتژیک قرار دارد. قیمت آن پس از آغاز جنگ روسیه و اوکراین افزایش یافت، زیرا در مقطعی از برخی از محصولات برای تولید سوخت خودرو استفاده می شد.
به گفته یکی از کارشناسان این حوزه، شکر یک کالای سیاسی است و تا حدودی به قیمت نفت وابسته است. افزایش و کاهش قیمت نفت تا حدودی قیمت شکر را نیز دچار نوسان می کند. به عنوان مثال بخشی از شکر دنیا توسط برزیل تامین می شود. این کشور نیشکر تولید می کند و بخشی از نیاز جهان را تامین می کند. آغاز جنگ روسیه و اوکراین و چالش تامین سوخت، باعث شد بخشی از این ماده گیاهی برای تولید اتانول و تامین سوخت خودرو و غیره استفاده شود و به همین دلیل قیمت این کالا در سال 2018 رشد کرد. بازار جهانی چون تقاضا از عرضه فراتر رفت.
ایران سالانه حدود 1.4 میلیون تن شکر تولید می کند و تقاضای بازار آن 2.2 میلیون تن است. بنابراین سالانه بین 800 هزار تا یک میلیون تن شکر وارد کشور می شود.
در ابتدای سال 1402 هر کیلوگرم شکر از 23 به 26 و هر کیلوگرم شکر از 29 به 33 هزار تومان افزایش یافت. در ادامه در اردیبهشت ماه با کمبود شکر مواجه شد به طوری که هر کیلو شکر به 30 تا 45 هزار تومان رسید. پس از آن با واردات، قیمت ها تثبیت شد و در نیمه دوم سال، این محصول بدون تغییر قیمت، بین 28 (نرخ عمده) تا 38 تومان به فروش رسید.
لوبیا
حبوبات جایگزین خوبی برای پروتئین ها هستند. با افزایش قیمت گوشت و با توجه به سطح درآمد خانوارها، مصرف گوشت قرمز کاهش یافت و جای خود را به سایر اقلام پروتئینی مانند تخم مرغ و حبوبات داد. حتی این باعث شده که زیر شعاع سبد معیشت جامعه کارگری قرار بگیرد.
وزارت بهداشت با بازنگری در سبد غذایی، نیاز روزانه به نان، برنج، گوشت قرمز، گوشت سفید، شکر و میوه ها را کاهش داده و نیاز روزانه ماکارونی، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات را افزایش داده است. علیرضا میرغفاری نماینده جامعه کارگری و عضو شورای عالی کار می گوید با این سیاست مصرف گوشت قرمز و سفید کاهش یافته و مردم برای جبران پروتئین، سهم و گرم اقلام اقدام به خرید اقلام دیگر می کنند. مانند تخم مرغ در این سبد افزایش یافته است. است؛ البته این سیاست از سوی جامعه کارگری رد شد زیرا حذف این اقلام از سبد غذایی آنها به دلیل نداشتن قدرت خرید بود.
اما قیمت حبوبات در فصل تابستان کمی نوسان دارد اما در نیمه دوم سال افزایش زیادی را تجربه می کند.
یکی از اتفاقات بازار حبوبات امسال انتقال این اقلام از سالن اول به سالن دوم بود به طوری که باید با ارز آزاد وارد می شد.
ماجرا از اینجا شروع شد که ابتدا ارز واردات حبوبات با تصمیم معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی از تالار 1 به تالار 2 منتقل شد. افزایش قیمت ها در بازار باعث شد با دستور وزیر جهاد کشاورزی حبوبات به سالن یک بازگردد. اما به طور کلی در کشور با پدیده چسبندگی قیمت مواجه هستیم، قیمت انواع حبوبات در فروشگاه های سطح شهر (خرده فروشی ها) به قیمت قبلی بازنگشت.
همچنین در هفته سوم اسفند این افزایش قیمت برای محصولات بسته بندی نیز اعمال شد. به عنوان مثال لوبیا قرمز از کیلویی 67 هزار تومان در هفته اول فروردین به 93 هزار تومان در 29 اسفند رسید و قیمت لوبیا قرمز با بسته بندی فروشگاهی و وزن 900 گرمی از 109 هزار و 900 به 118 هزار و 900 تومان تغییر کرده است.
جوجه
افزایش قیمت گوشت قرمز از جمله گوسفند و گوساله باعث افزایش تقاضا برای گوشت مرغ و تخم مرغ شد. در هفته دوم فروردین هر کیلوگرم گوشت مرغ 63 هزار و 500 تومان بود. این مبلغ در هفته سوم این ماه به 79 هزار و 800 تومان رسید.
در اردیبهشت ماه قیمت مصوب هر کیلوگرم گوشت مرغ 73 هزار تومان تعیین شد اما در هیچ مقطعی بازار این قیمت را عملا تجربه نکرد.
افزایش قیمت مرغ در 3 ماهه نخست سال ادامه داشت. بر اساس گزارش ها میزان جوجه کشی در خرداد ماه حدود 132 میلیون قطعه بوده که کاهش قیمت را به دنبال نداشته است. با نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و عرضه بازار پروتئین، آمار جوجه ریزی در دی ماه به بیش از 150 میلیون قطعه رسید. نتیجه این عملکرد تثبیت قیمت از فوریه تا اوایل اسفند بود. در این مدت هر کیلوگرم گوشت مرغ 78 هزار تومان فروخته شد. این رقم در هفته سوم اسفند 10 درصد افزایش یافته است.
علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور با تاکید بر اینکه در 3 ماهه پایانی سال 150 تا 152 میلیون قطعه جوجه گوشتی جوجه ریزی می شود و کمبودی در بازار گوشت مرغ وجود ندارد، تاکید کرد: با برآوردهای انجام شده برای ماه مبارک رمضان و ایام نوروز پیش بینی هایی انجام شده و هیچ نگرانی برای تامین بازار گوشت مرغ نداریم.
گوشت قرمز
گوشت قرمز امسال افزایش نجومی داشت. ریشه این موضوع به سال های 1377 و 1378 برمی گردد. خشکسالی باعث شد دامداران نتوانند علوفه دام را تهیه کنند و دام های مولد ذبح شوند. به گفته مدیر عامل اتحادیه دام سبک مرکزی، این موضوع با حذف ارز ترجیحی در اردیبهشت 1401 بیشتر نمایان شد.
قیمت هر کیلو گوشت گوسفند و گوساله در فصل تابستان و بعد از تعطیلات قربان و غدیرخم افزایش یافت. حتی در تیر و مرداد نیز قیمت گوشت گوساله از گوشت گوسفند بیشتر بود.
وزارت جهاد کشاورزی تلاش کرد تا به تنظیم بازار این محصول پروتئینی کمک کند. واردات گوشت گرم و منجمد و دام زنده انجام شد و در حال انجام است. امروز هر کیلو گوشت قرمز در فروشگاه های زنجیره ای بین 299 تا 455 هزار تومان موجود است.
تخم مرغ
این محصول پروتئینی در سال 1402 کمترین نوسان قیمت را داشته است. قیمت هر عدد تخم مرغ 30 عددی بین 85 تا 130 هزار تومان (با توجه به وزن آن) در حال عرضه است.
روغن مایع
امسال قیمت جهانی نفت در حال کاهش بود و از شهریور ماه تولید و عرضه نفت در کشور 10 درصد کاهش یافت.
من باید بگویم؛ ایران 95 درصد وابستگی ارزی در تولید نفت دارد. بیشتر دانه های روغنی مانند کلزا، آفتابگردان و … وارداتی است.
پاستا
یکی از بازارهای آرام بعد از تخم مرغ و روغن مربوط به یکی از اقلامی است که خانواده های دارای فرزند زیاد از آن استفاده می کنند. پاستا یکی از غذاهای پر کالری است که مورد علاقه کودکان است. این غذا تا آذرماه قیمت ثابتی داشت و قیمت آن از سال 1401 تغییری نکرده بود، بسته 500 گرمی ماکارونی تا آذر 17 هزار تومان و هر بسته 700 گرمی 24 هزار تومان فروخته می شد. از آذرماه با تغییر قیمت ماکارونی و افزایش حدود 12 درصدی به ترتیب 19 و 27 هزار تومان به فروش می رسد.
پنیر UF
لبنیات از جمله مواد غذایی است که در سال جاری چندین برابر افزایش قیمت داشته است. پنیر UF محصولی پرمصرف در سفره های صبحانه است و قیمت آن در ابتدای سال تغییر کرد. این محصول در سال 1401 به 37 هزار تومان به 44 هزار و 400 تومان در سال 1402 رسید.
شیر کم چرب
شیر گرم یکی از غذاهای ماه مبارک رمضان و سفره افطار است و برخی از روزه داران با شیر گرم و خرما افطار می کنند.
سرپرست وزیر جهاد کشاورزی روز 3 اردیبهشت قیمت جدید شیر را اعلام کرد که در 27 اردیبهشت ماه در شورای قیمت گذاری تصویب شد و هر کیلوگرم شیرخام 15 هزار تومان تعیین شد. امروز هر کیسه شیر ۸۰۰ گرمی در فروشگاه ها حدود ۱۶ هزار تومان به فروش می رسد.
ماست کم چرب
برخی برندهای داخلی قیمت بالایی در محصولات لبنی دارند اما کاهش تقاضا باعث شده تا این تولیدکنندگان محصولات خود را با تخفیف ویژه در بازار به فروش برسانند.
در حال حاضر یک کیلو ماست کم چرب بین 46 تا 53 هزار تومان قیمت دارد.
تاریخ
خرما به همراه شیر از اصلی ترین سفره های افطار است. به گفته ایوب فصاحت، رئیس سازمان مرکزی تعاون روستایی، ذخیره خرما برای تامین نیاز بازار کافی است و خرمای مورد نیاز برای عرضه با نرخ مصوب در سردخانه های سازمان مرکزی تعاون روستایی ذخیره شده است.
وی در مورد قیمت این محصول پرکالری می گوید، قیمت خرمای اضافه بسته به استان های مختلف بین 85 تا 95 تومان متغیر است. خرما کبکاب را می توان در فروشگاه ها و مراکز فروش بین 36 تا 39 هزار تومان خریداری کرد.
عرضه خرمای تنظیم بازار در استان های مختلف تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد.
در پایان لازم به یادآوری است؛ وزارت جهاد کشاورزی برای تنظیم و تامین بازار کالاهای اساسی تعرفه صادرات برخی اقلام غذایی را افزایش داده و این دستورالعمل تا خرداد ماه ادامه دارد.
گفتگو در مورد این post