وی وعده ساخت چهار میلیون واحد مسکونی را در چهار سال داده بود که بعداً به دو میلیون واحد کاهش یافت و این شبهه را در بین حامیان دولت سیزدهم ایجاد کرد که قرار است حوزه مسکن در دولت سیزدهم ساماندهی شود.
نگاهی به آمار و ارقام اعلام شده تا حد زیادی ناامید کننده است. هرچند این روزها دولت بیش از هر زمان دیگری بر کاهش نرخ رشد قیمت در بازار مسکن تاکید دارد و گاها اخباری از کاهش قیمت به گوش می رسد. قیمت خانه نیز منتشر می شود، اما بررسی ها نشان می دهد که روند افزایشی قیمت مسکن نه تنها متوقف نشده است، بلکه بیم آن می رود که با کوچکترین تغییر در مولفه های تورمی، قیمت مسکن افزایش یابد.
بیت الله ستاریان، کارشناس اقتصادی درباره پیش بینی وضعیت بازار مسکن در سال آینده گفت: مولفه ها نشان نمی دهد که تغییر خاصی در راه است. با این حال، عدم افزایش شدید قیمت مسکن ریشه در سیاست های پولی دارد و اگرچه دولت می گوید قصد دارد نرخ تورم را به 20 درصد برساند، اما هنوز چنین سیگنالی به اقتصاد ایران ارسال نشده است.
وی افزایش قیمت مسکن را با توجه به رشد عمومی تورم اجتناب ناپذیر دانست و تاکید کرد: شکاف تقاضا و عرضه مهم ترین دلیل شکل گیری تورم در بازار مسکن است. در شرایط فعلی قدرت خرید به حدی رسیده که دیگر توان خرید مسکن را ندارد. منظورم خانه های اول است. شاید شما خانه داشته باشید و بتوانید آن را بهتر کنید، اما خانه های اولی باید میلیاردها سرمایه داشته باشند و جمع آوری این سرمایه واقعاً در رکود اقتصادی کار غیرممکنی است.
ادامه رکود یعنی احتمال افزایش قیمت
وی با اشاره به رکود بازار مسکن گفت: با توجه به این رکود میزان ساخت و ساز کاهش می یابد. وقتی میزان ساخت و ساز کاهش می یابد، طبیعتاً در دوره رونق که تقاضا وارد بازار می شود، قیمت مستعد افزایش است زیرا میزان عرضه پاسخگوی تقاضا نیست.
وی در پاسخ به این سوال که ورود چینی ها به بازار مسکن تا چه اندازه در تغییر این معادلات موثر است؟ گفت: من در این زمینه تردید جدی دارم. چینی ها قرار است با ما چه کنند؟ نفت بگیریم و مسکن بسازیم؟ مشکل ما مسکن سخت است؟ مشکل ما تکنولوژی و فناوری های جدیدی است که اگر قرار باشد وارد شوند نتیجه حضور چینی ها تا دو سه سال آینده مشخص می شود. بنابراین نسخه مسکن چینی با این مفروضات و عدم قطعیت های فعلی به نظر من ناجی نخواهد بود.
وی افزود: آنها تبلیغ می کنند که چینی ها مسکن را متحول می کنند که گویی هیچ سرمایه گذار خارجی تاکنون به ایران نرفته است. ترکیه وارد بخش مسکن ایران شد؟ آیا او توانست قیمت را بشکند؟ آیا می تواند باعث تحول در فناوری و فناوری ساخت و ساز شود؟ به نظر من این نوع حرکت ها فقط برای تضمین بازار نفت است و نمی تواند به نفع بخش مسکن باشد، به خصوص که در ایران به اندازه کافی انبوه ساز داریم و از نظر ساخت و ساز در مضیقه نیستیم، بلکه از نظر فناوری روز در مضیقه هستیم. ما باید در مورد آن فکر کنیم من سال ها پیش در این باره هشدار دادم و اعلام کردم که زمان آن فرا رسیده است که فناوری های مدرن وارد عرصه ساخت و ساز شود و ایران از سنت گرایی فاصله بگیرد.
اگر دلار حرکت کند
وی در پاسخ به این سوال که فکر می کنید بازار مسکن در سال آینده چقدر افزایش قیمت داشته باشد؟ وی گفت: فکر می کنم در سایه کاهش شدید تقاضا، بازار مسکن شرایط آرامی خواهد داشت، اما نکته مهم این است که اگر سیاست گذار نتواند نرخ ارز را کنترل کند و قیمت دلار به روند صعودی خود ادامه دهد. روند دو ماه اخیر در ماه های آینده نیز. دیر یا زود قیمت مسکن با شرایط جدید تطبیق مییابد و در نتیجه با بحران جدی مواجه خواهیم شد، زیرا مسکن یکی از مهمترین داراییهای خانوار است و هزینه اجاره بخش مهمی از خانواده را مصرف میکند. درآمد.
به گفته وی، قیمت مسکن در گرگوگان تورم ریالی و قیمت ارز در بازار خواهد بود و این دو عامل بیش از هر عامل دیگری قیمت ها را تغییر می دهد.
منبع: عصر ایران
گفتگو در مورد این post