رکود سال گذشته بازار مسکن و افزایش سرسام آور قیمت ها در بازار خرید و اجاره مسکن نتیجه ای جز کاهش شدید تعداد معاملات مسکن و از بین رفتن رونق این بازار نداشت. حال با فرا رسیدن سال جدید و شوک افزایش قیمت دلار این سوال مطرح می شود که آیا افزایش نرخ ارز باعث آشفتگی بیش از پیش بازار مسکن و کاهش توانایی مردم برای خرید و فروش مسکن می شود. به صفر؟
در این زمینه ابتدا با کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران گفت وگو کرده ایم.
گودرزی در خصوص تاثیر افزایش نرخ دلار بر بازار مسکن در سال جدید گفت: قیمت دلار هم اکنون در سال جدید به بیش از 64 هزار تومان رسیده است. با توجه به اینکه در ابتدای سال و در ماه مبارک رمضان هستیم و هنوز فروردین ماه به پایان نرسیده است، شواهد نشان می دهد که افزایش قیمت دلار هنوز تاثیری بر بازار مسکن نداشته است. شاید یکی از دلایل عدم تاثیر افزایش قیمت دلار بر بازار مسکن این باشد که قیمت مسکن به قدری افزایش یافته که امکان افزایش بیش از حد آن وجود ندارد و مردم دیگر قادر به افزایش آن نیستند. خرید
تاثیر کاهش قیمت دلار بر بازار مسکن
وی در ادامه افزود: در کنار آن قشر خاص جامعه که از مسائل و مشکلات مالی فارغ هستند، عموم مردم توان خرید مسکن را ندارند و از عهده هزینه های مربوط به مسکن که نیاز مهم جامعه است، بر نمی آیند. تا پیش از این افزایش قیمت دلار در بازه زمانی مشخص تاثیر خود را بر بازار مسکن نشان داده است اما این تاثیر ناگهانی و محسوس نبوده است.
شفاف سازی قیمت مسکن تا یک ماه آینده
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در رابطه با پیش بینی بازار مسکن گفت: برای پیش بینی تاثیر فعلی افزایش قیمت دلار بر بازار مسکن باید تا تاثیر آن بر بازارهای موازی مانند طلا و سکه تعیین می شود و میزان عرضه و تقاضا در بازار مسکن تعیین می شود. همچنین به آمار دقیقی دست پیدا کنید. به احتمال زیاد در اردیبهشت ماه آینده بازار مسکن مشخص خواهد شد. هر افزایش قیمتی در هر زمینه ای مانند افزایش دستمزد، نرخ انرژی و کالاهای اساسی موثر است و بازار مسکن نیز متاثر از این تغییرات است، اما خوشبختانه تغییرات قیمت دلار آنقدر بر بازار مسکن تاثیری نداشته است که نگران کننده باشد.
کیانوش گودرزی درباره شرایط فعلی بازار اجاره مسکن توضیح داد: بازار اجاره مسکن همواره تابعی از قدرت خرید مردم بوده است. زمانی که قیمت ها در هر منطقه ای افزایش می یابد، برخی از افرادی که تنها منبع درآمدشان اجاره ملک است، برای افزایش نرخ اجاره ملک خود روی می آورند. از سوی دیگر، در صورت افزایش بی رویه هزینه های اجاره مسکن، به دلیل شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه، دیگر متقاضی برای اجاره ملک وجود ندارد. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که در سال جدید شاهد افزایش نرخ اجاره مسکن نسبت به سال گذشته نباشیم.
شرط کاهش قیمت مسکن به کمک سامانه خودنویس
وی درباره تاثیر نظام خودتجارت بر کنترل قیمت در بازار مسکن و تبعات احتمالی آن گفت: اتحادیه مشاوران املاک در زمینه اجرای امور مربوط به سامانه خودتجارت مشمول قانون است. این سیستم نیز ممکن است عواقب و آثار خاص خود را داشته باشد. بنابراین بهترین راه این است که نظام خودنویس در چارچوب قانون عمل کند، سازماندهی شده و قانونمند باشد و در نتیجه قیمت ها در بازار مسکن از این طریق قابل کنترل و نظارت باشد. در هر سیستمی امکان فریب مردم و کلاهبرداری وجود دارد زیرا اطلاعات ثبت شده در این سیستم ها می تواند مورد سوء استفاده افراد سودجو قرار گیرد. بنابراین لازم است قوانین خاصی برای استفاده از این نوع سیستم ها در نظر گرفته شود.
مسکن از دلار پیروی می کند
در ادامه فرهاد بیضایی کارشناس مسکن نیز در گفتگویی با عنوانی کوتاه در خصوص تاثیر بازار مسکن بر افزایش نرخ ارز اظهار داشت: مسکن و تمامی بازارهای سرمایه قطعا افزایش قیمت دلار را دنبال می کنند و این امر منجر به افزایش قیمت مسکن در بازار خواهد شد. اما عوامل تشدید کننده ای که منجر به حباب قیمتی در این بازار می شود نیز ممکن است حذف شود.
این کارشناس مسکن در پایان افزود: بنابراین اگر افزایش قیمتی در حوزه مسکن داشته باشیم تنها با هماهنگی بازار مسکن با قیمت ارز خواهد بود. یعنی بازار مسکن در چنین شرایطی سعی می کند قیمت ها را با بازار ارز مطابقت دهد. این موضوع احتمالا منجر به افزایش تعداد معاملات و همچنین ایجاد حباب تورمی در بازار مسکن نمی شود. با توجه به اینکه در حال حاضر بحث رشد نقدینگی تا حدودی کنترل شده و می توان امیدوار بود که موضوع قیمت ها نیز در بازار مسکن کنترل شود.
گفتگو در مورد این post