به گزارش بازار، رافائل گروسی در مصاحبه با شبکه PBS آمریکا گفت: باید واقع بین باشیم. ایران در حال حاضر سلاح هسته ای ندارد. ایران مقدار زیادی ذخایر اورانیوم با غنای بالا دارد و این موضوع طبیعتا توجه ما را به خود جلب کرده است، زیرا هیچ کشور دیگری که سلاح هسته ای ندارد در این سطح غنی سازی نمی کند.
وی با بیان اینکه تولید تسلیحات هسته ای فرآیند پیچیده ای است و علاوه بر اورانیوم غنی شده اقدامات بیشتری را می طلبد، افزود: کسانی که به دنبال سلاح هسته ای هستند در این زمینه آزمایش می کنند مانند کره شمالی.
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه داد: اکنون در شرایطی نیستیم که ایران سلاح هسته ای داشته باشد، اما باید این کشور را متقاعد کنیم که به همکاری کامل با آژانس بازگردد.
وی در بخشی دیگر از این گفتگو با تکرار ادعاهای سیاسی درباره برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان گفت: روند غنی سازی در ایران رو به افزایش است و مواد هسته ای در سطح بسیار بالایی غنی می شوند. البته موضوع ایران بسیار پیچیده است و ابعاد زیادی دارد.
گروسی ادامه داد: «فقط غنیسازی اورانیوم نیست که بسیار مهم است، زیرا میتوان از آن برای تولید تسلیحات هستهای استفاده کرد، بلکه بازرسان (سازمان) نگرانیهای دیگری در مورد عدم دید کامل آنچه در حال وقوع است دارند، و این چیزی است که من انجام میدهم. می گویند به طور پیوسته کاهش یافته است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی افزود: نمیخواهم شما را گمراه کنم، آژانس آنجا (ایران) است و بازرسی میکند، اما سطح آن به اندازهای که برنامه هستهای ایران میخواهد عمیق نیست. من به همتایان ایرانی خود گفتهام که میخواهیم دوباره درگیر شویم و این روند را از سر بگیریم.
وی در اظهارات سیاسی و خارج از محدوده مسئولیت خود به وضعیت توافق 2014 اشاره کرد و گفت: برجام در عمل کنار گذاشته شده است. (هیچ کس) اعلام نکرده است که این توافق مرده است، اما در حال حاضر یک پوسته خالی است زیرا هیچ کس آن را اجرا نمی کند و هیچ گفتگو یا دیپلماسی در جریان نیست.
گروسی با اشاره به اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی جزء توافق برجام نیست، با تحریک آمیز گفت: برجام بر اساس ظرفیت های فناوری ایران در آن زمان منعقد شد. این موضوع مربوط به 10 سال پیش است و سرعت غنی سازی ایران در این مدت افزایش یافته و سانتریفیوژهای بیشتری در حال فعالیت هستند. ایران همچنین سایتهای جدیدی را برای فعالیتهای هستهای خود راهاندازی کرده است و بنابراین مختصات آن توافق (برجام) آشکارا تغییر کرده است.
وی بر این اساس مدعی شد: شاید از نظر سیاسی بخواهند بگویند باید به آن توافق برگردیم اما واقعیت این است که ایران سال 2015، ایران 2024 نیست.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با اشاره به اقدامات جبرانی ایران در برجام، ادعای کاهش دسترسی آژانس را تکرار کرد و گفت: اگر قرار باشد روزی اجرای برجام از سر گرفته شود، ادامه وضعیت موجود باعث میشود. کار آژانس دشوار است.
وی با بیان اینکه این موضوع را با مقامات کشورمان در میان گذاشته است، گفت: اگر آژانس نتواند برنامه هسته ای ایران را راستی آزمایی کند، نمی تواند گزارش مورد نیاز برای از سرگیری اجرای برجام را ارائه کند.
گروسی مدعی شد: اکنون باید ظرفیت های راستی آزمایی را بازیابی کنیم تا در آینده شرایط پایداری داشته باشیم.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که اگر ایران با درخواست آژانس مخالفت کند چه اتفاقی میافتد، مدعی شد آژانس در موقعیتی نخواهد بود که صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را تایید کند.
این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران بارها تاکید کرده است که اقدامات جبرانی اجرا شده در برجام «به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر توانایی آژانس برای انجام بازرسی های خود در ایران تأثیر نخواهد گذاشت».
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در دفتر سازمان ملل متحد و سایر سازمانهای بینالمللی مستقر در وین سال گذشته در بیانیهای با اشاره به اینکه «در حال حاضر در مجموع ۱۲۰ بازرس منصوب برای جمهوری اسلامی ایران در اختیار این آژانس هستند، آمده است. این به وضوح نشان می دهد که ایران مایل است با بهره مندی از تخصص بازرسان مختلف، آژانس را قادر به انجام وظایف خود کند.
به گزارش ایرنا، پس از امضای برجام در سال 2014 با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، ایران بهعنوان یک کشور مسئول، تعهدات خود را بدون نقص اجرا کرد و این موضوع در 16 گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید شد. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم هایی که به دلیل برجام برداشته شده بود، با تصمیم یکجانبه وی مبنی بر خروج از این توافق در 8 می 2018 دوباره برقرار شد.
جمهوری اسلامی ایران در سال 2018 مکانیسم حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرای امور خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد. در نتیجه این نشست، طرف های برجام بیانیه ای صادر و 11 تعهد برای جبران خسارات اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا ارائه کردند، اما اجرای نامتوازن این توافق از یک سو و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم های یکجانبه آمریکا از سوی دیگر با گذشت یک سال از خروج آمریکا از برجام، شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران باید برای توقف گام به گام تصمیماتی اتخاذ کند. اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته ای با مهلت 60 روزه به دیپلماسی.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهدات خود در این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که قول جبران آثار خروج واشنگتن از برجام را داده بودند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، ایران نیز طی چند مرحله تعهدات خود در برجام را کاهش داد.
دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه 2021 اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور برای خروج از توافق با ایران و گروه 1+5 را محکوم کرد اما به سیاست های فشار حداکثری دولت ادامه داده است. دونالد ترامپ.
در واقع تجربه نشان داده است که علیرغم ادعای دیپلماسی، کاخ سفید اراده لازم برای تصمیم گیری برای بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران را ندارد.
مذاکرات برای ازسرگیری برجام در هشت دور با حضور نمایندگان گروه 1+4، اتحادیه اروپا و ایران در وین برگزار شد. هیأت آمریکایی نیز به طور غیرمستقیم در این مذاکرات حضور داشتند، اما به دلیل عواملی مانند تناقض در رفتار، تعلل در تصمیم گیری، زیاده خواهی و درخواست های جدید طرف آمریکایی، نتیجه مذاکرات با تاخیر مواجه شد.
ایران به عنوان یک کشور مسئول همواره اعلام کرده است که آماده انعقاد توافقی باثبات و قابل اعتماد است که تحریم ها را به صورت تضمینی رفع کند و به عنوان اهرم فشاری برای استفاده علیه ایران در آینده باقی نخواهد ماند.
گفتگو در مورد این post