سلام! من 64 سال سن دارم و به تحرک و فعالیت بدنی علاقه زیادی دارم. به همین دلیل هر روز صبح با دوستانم به پارکی در خیابان عابر پیاده می رویم. تقریباً دو سه هفته پیش بود که احساس کردم کف پاهایم گزگز می شود یا عضلات پشتم بی حس می شوند. فکر می کردم به خاطر کار یا جابجایی زیاد است. برای همین نادیده گرفتم. اما پس از مدتی نه تنها بهتر نشد، بلکه علائم تشدید شد.
تا حدی که عضلات پشتم یا برخی از عضلات پایین تنه ام بی حس شده بودند. به خودم آمدم و دیدم قدرت بلند کردن کوچکترین چیزها را ندارم. حتی نمی توانستم با دوستانم قدم بزنم. مجبور شدم برای حل این مشکل به دکتر بروم. پس از معاینه و بررسی وضعیتم، پزشک از من خواست تا آزمایشاتی مانند سی تی اسکن یا الکترومیوگرافی انجام دهم. بعد از انجام این آزمایش ها متوجه شدم که بله، دیسک کمر شدید داشتم.
حالا انجام کوچکترین کارها برای من سخت و طاقت فرسا است. اما خدا را شکر دارم دارو مصرف می کنم و در جلسات فیزیوتراپی شرکت می کنم. می دانم که این روزها افراد زیادی از بیماری دیسک کمر رنج می برند. اما متاسفانه اشتباهی که اغلب مرتکب می شویم این است که علائم اولیه بیماری را نادیده می گیریم.
به همین دلیل تصمیم گرفتم تجربه خود را با شما در میان بگذارم و علائم بیماری دیسک کمر را شرح دهم. اگر احساس می کنید ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشید یا در خطر ابتلا به این بیماری هستید، پیشنهاد می کنم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
دیسک کمر چیست؟
این درد بی امان یا دیسک کمر یکی از شایع ترین بیماری هایی است که به دلیل آسیب به بالشتک های لاستیکی کمر یا دیسک ایجاد می شود. این بالشتک های لاستیکی بین استخوان های ستون فقرات و روی هم قرار می گیرند. این صفحات با نام های دیگری مانند استخوان مهره نیز شناخته می شوند. در قسمت مرکزی دیسک ستون فقرات، ماده ای نرم و ژله مانند به نام هسته وجود دارد.
در واقع هسته در قسمت بیرونی دیسک قرار دارد و به آنولوس معروف است. بیماری دیسک کمر زمانی رخ می دهد که برخی از قسمت های هسته از پارگی حلقوی رنج می برند. در نتیجه فشار زیادی به قسمت بیرونی دیسک وارد خواهد شد. این بیماری گاهی به نام لغزش دیسک یا پارگی دیسک شناخته می شود. خبر تاسف بار این است که دیسک کمر یکی از شایع ترین بیماری های ارتوپدی است.
موقعیت دیسک در ستون فقرات
ستون فقرات از 33 مهره مختلف تشکیل شده است. همانطور که گفته شد دیسک های اسفنجی بین این مهره ها قرار دارند. این دیسک ها به عنوان تکیه گاه برای ستون فقرات عمل می کنند و به عنوان ضربه گیر عمل می کنند. این به شما امکان می دهد به راحتی پشت خود را به چپ و راست بچرخانید. زمانی که دیسک کمر آسیب ببیند، فشار زیادی به اعصاب این ناحیه وارد خواهد شد. این موضوع باعث درد شدید در ناحیه کمر می شود. حتی ممکن است این درد شدید به پاها نیز سرایت کند. مشکلات دیسک کمر معمولاً ناشی از برآمدگی یا پارگی دیسک است.
نحوه تشخیص دیسک کمر
اگر در انجام کارهای روزمره مشکل دارید و کمردرد شدید دارید، بهترین راه حل مراجعه به پزشک برای تشخیص دیسک کمر است. پزشک ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می دهد. سپس ممکن است لازم باشد برخی از آزمایشات زیر را انجام دهید:
یکی از آزمایشاتی که برای تشخیص دیسک کمر باید انجام شود، آزمایش اشعه ایکس است. در این آزمایش از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی نامرئی برای بررسی وضعیت پشت استفاده می شود. این اشعه ها به بافت ها یا استخوان های داخلی بدن برخورد می کنند و تصاویر این ناحیه را روی صفحه نمایش می دهند.
این تکنیک از آهنرباهای بزرگ، فرکانس رادیویی و کامپیوتر برای تولید تصاویر دقیق از دیسک کمر استفاده می کند. در این روش نیازی به استفاده از اشعه ایکس نیست. به همین دلیل ایمنی آن بیشتر است.
سی تی اسکن یک روش تصویربرداری بسیار ساده است که از اشعه ایکس و کامپیوتر برای تولید تصاویر دقیق از پشت و سایر قسمت های بدن استفاده می کند. در این تکنیک حتی می توانید بافت ماهیچه ها، چربی ها و سایر اندام ها را مشاهده کنید. سی تی اسکن بسیار دقیق تر از اشعه ایکس است.
الکترومیوگرافی (EMG)
آزمایش دیگری برای تشخیص دیسک کمر، الکترومیوگرافی است. در این آزمایش عصب عضله متصل به ستون فقرات تحریک می شود. سپس پاسخ عضلانی یا فعالیت الکتریکی دریافت خواهد شد. این آزمایش برای بررسی میزان آسیب عصبی استفاده می شود.
نحوه درمان دیسک کمر
برای درمان دیسک کمر از روش های مختلفی استفاده می شود. شاید فکر کنید تنها راه درمان این بیماری جراحی است. در حالی که می توان از روش های ساده تری برای درمان و کاهش علائم بیماری دیسک کمر استفاده کرد. برخی از این روش ها عبارتند از:
- در رختخواب استراحت کنید
- آموزش مکانیک مناسب بدن (از این روش برای بهبود وضعیت بدن و کاهش علائم بیماری دیسک کمر استفاده می شود).
- روش های فیزیوتراپی که شامل تکنیک های مختلفی مانند استفاده از امواج اولتراسوند، ماساژ، برنامه های ورزشی و مواردی از این دست است.
- کنترل وزن
- استفاده از تکیه گاه ساکرال کمر
- دارویی برای کنترل درد و شل کردن عضلات
علائم بیماری دیسک کمر
پارگی دیسک معمولا در قسمت تحتانی ستون فقرات اتفاق می افتد. البته ممکن است در گردن هم اتفاق بیفتد. این امر باعث فتق شدید دیسک کمر می شود و فشار زیادی به عصب آن ناحیه وارد می کند. برخی از مهمترین آنها علائم خفیف دیسک کمر آنها شامل موارد زیر است:
درد پا یا بازو
یکی از مهمترین علائم این بیماری درد پا یا بازو است. البته این امر زمانی احساس می شود که دیسک های قسمت پایینی ستون فقرات آسیب ببینند. معمولا این درد در ناحیه باسن، ران، ساق پا و کف پا احساس می شود. اما اگر پارگی در مهره های نزدیک گردن ایجاد شده باشد، درد در شانه و بازوها احساس می شود. علاوه بر این، بیمار ممکن است هنگام سرفه یا عطسه درد شدیدی را احساس کند. این درد معمولاً گزگز یا گزگز است.
یکی از مهمترین علائم این بیماری احساس بی حسی در ناحیه آسیب دیده است. ضعف عضلانی یکی دیگر از علائم بیماری دیسک کمر است. در این صورت ماهیچه هایی که توسط عصب کنترل می شوند پس از مدتی ضعیف می شوند. در چنین شرایطی ممکن است فرد نتواند راه برود یا اشیاء را بلند کند.
کمردرد یکی دیگر از علائم بیماری دیسک کمر است. در این صورت ممکن است عضلات پشت شما سفت شوند. معمولا این درد شدید پس از چند روز از بین می رود.
علائم دیسک کمر خطرناک و شدید است
اگر علائم زیر را احساس کردید به این معنی است که یک بیماری خطرناک و شدید دیسک کمر دارید. این علائم دیسک کمر خطرناک شامل به شرح زیر است:
- اگر میزان درد و ناراحتی در هنگام خواب افزایش یابد.
- اگر یک طرف بدن شما بی حس است.
- ضعف در پاها یا احساس سوزن سوزن شدن در ناحیه ساق پا
به محض ظاهر شدن این علائم، با پزشک خود تماس بگیرید یا به متخصصان مربوطه مراجعه کنید. برخی از علائم شدید دیگر عبارتند از:
ضعف عضلانی شدید
اگر ضعف شدید در عضلات پا یا پشت دارید، باید به پزشک مراجعه کنید. زیرا این ضعف نشان دهنده این است که فشار شدیدی به اعصاب و عضلات بدن وارد می شود.
اگر احساس می کنید برخی از ماهیچه های بدن شما کاملا بی حس شده و حساسیت خود را نسبت به عوامل محیطی از دست داده اید، باید سریعا برای درمان بیماری دیسک کمر اقدام کنید.
مشکلات کنترل مثانه و روده
مشکلاتی مانند عدم کنترل مثانه و اختلال عملکرد روده از دیگر علائم بیماری شدید دیسک کمر است. برای مثال، سرعت جریان ادرار ممکن است افزایش یابد یا بیمار درد شدیدی در ناحیه روده احساس کند. این مشکل نشان می دهد که فشار شدیدی به اعصاب این ناحیه وارد می شود.
تشدید هر یک از علائم
اگر این علائم به سرعت بدتر می شوند و قابل کنترل نیستند، پیشنهاد می کنیم بیماری خود را جدی بگیرید. به عنوان مثال ممکن است در ابتدا درد در ناحیه کمر و پاها خفیف باشد اما پس از مدتی تشدید شود.
روش پیشگیری از دیسک کمر
احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد. به همین دلیل اگر در سنین پایین علائم بیماری دیسک کمر را تجربه کردید، می توانید با اصلاح سبک زندگی از این بیماری پیشگیری کنید. برخی از روش های پیشگیری شامل موارد زیر است:
- یکی از بهترین راه های پیشگیری از این بیماری ورزش است. فعالیت های ورزشی باعث تقویت عضلات پشت می شود. در نتیجه عضلات پشت در برابر آسیب های محیطی مقاوم تر خواهند بود. این امر خطر مشکلاتی مانند اسپاسم عضلانی را کاهش می دهد.
- تا حد امکان به شکم دراز نکشید، بلکه به پهلو بخوابید.
- هنگام بیرون رفتن از کفش مناسب استفاده کنید.
- سعی کنید به شکم نخوابید و به پهلو بخوابید.
- کفش مناسب بپوشید. تا حد امکان از پوشیدن کفش های پاشنه بلند خودداری کنید، به خصوص اگر دیسک کمر خفیف دارید.
- وزن خود را ثابت نگه دارید.
- از ایستادن و نشستن طولانی مدت خودداری کنید. شاید با خود بگویید نوع فعالیت کاری من به گونه ای است که مجبورم چندین ساعت بنشینم یا بایستم. اگر مجبور هستید ساعت ها بنشینید یا بایستید، پیشنهاد می کنیم هر دو ساعت یک بار وضعیت خود را تغییر دهید. برای مثال می توانید چند قدم راه بروید یا حرکت کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید. این مشکل آسیب و فشار زیادی به کمر وارد می کند. نحوه بلند کردن اجسام باید به گونه ای باشد که به زانوها فشار وارد شود. در حالی که بسیاری از افراد به این موضوع توجهی ندارند و در هنگام خم شدن فشار زیادی به عضلات پشت خود وارد می کنند.
- از مصرف مشروبات الکلی یا سیگار کشیدن خودداری کنید. مطالعات نشان می دهد که نیکوتین توانایی دیسک برای جذب غذا را کاهش می دهد. این کار باعث خشک شدن دیسک ها می شود.
حرف پایانی
خوب! اگر مقاله را تا این مرحله خوانده باشید، احتمالاً به خوبی می دانید که علائم اولیه و علائم خطرناک بیماری دیسک کمر چیست. متاسفانه این بیماری یک شبه ظاهر نمی شود و تا حد زیادی به سبک زندگی شما بستگی دارد. پس از مشاهده علائم اولیه مانند ضعف عضلانی، عدم کنترل مثانه و علائمی از این دست، باید در اسرع وقت با پزشک تماس بگیرید و به پزشک مراجعه کنید.
در غیر این صورت، علائم ممکن است بدتر شود. خوشبختانه روش های مختلفی مانند ورزش برای پیشگیری یا کاهش علائم بیماری دیسک کمر وجود دارد. به عنوان آخرین راه حل، جراحی ممکن است راه درستی برای درمان شما باشد. تحقیقاتی که تاکنون انجام شده نشان می دهد که سبک زندگی و رژیم غذایی شما تاثیر زیادی در بروز این بیماری دارد.
به عنوان مثال، اگر رژیم غذایی مناسبی داشته باشید یا فعالیت های ورزشی انجام دهید، می توانید از این بیماری پیشگیری کنید. پیشنهاد می کنم برای کسب اطلاعات بیشتر و داشتن یک برنامه ورزشی خوب با کارشناسان خبرجو تماس بگیرید.
گفتگو در مورد این post