چرا سازوکار مناسبی برای صدور احکام قانونی جدید برای بازنشستگان از فروردین ماه وجود ندارد؟ مدیران سازمان تامین اجتماعی هر هفته و هر ماه از مزایای الکترونیکی شدن و دولت الکترونیک صحبت می کنند، پس چرا صدور احکام جدید بازنشستگی بیش از دو ماه طول می کشد؟ اینهمه هزینه صرف الکترونیکی شدن، چرا برای بازنشستگان جواب نمی دهد؟
فرجی با تاکید بر لزوم صدور سریع احکام حقوقی جدید برای بازنشستگان خاطرنشان کرد: در کنار صدور احکام جدید قانونی، اجرای تناسب برای بازنشستگان کارگری موضوعی جداگانه است؛ به طوری که برای بازنشستگان باید احکام قانونی جدید صادر شود. آیا تناسب حقوق همه بازنشستگان کشور از جمله بازنشستگان کارگری وظیفه روشن برنامه هفتم توسعه نیست؟ مگر اینکه در مجلس تصویب شود آیا اجرای آن نباید از فروردین 1403 شروع شود؟ باید از آقایان بپرسید که هنوز احکام حقوقی جدید را صادر نکرده اید، چه زمانی می خواهید فرمول تناسب را تدوین و اجرا کنید؟ ما بازنشستگان چند ماه باید صبر کنیم؟
این فعال صنفی افزود: درخواست بازنشستگان تامین اجتماعی اجرای دقیق ماده 96 قانون تامین اجتماعی است. افزایش 35 و 22 درصدی مصوب شورای عالی کار برای افزایش حقوق کارگران بازنشسته کافی نیست. خواست ما اجرای نص صریح قانون است.
همه “حداقل” می گیرند!
به گفته وی، افزایش جزئی دستمزد سایر سطوح دستمزد یک ظلم کامل است. بازنشسته ای که 30 سال برای این مملکت کار کرده و عرق ریخته و پای تولید و سازندگی ایستاده است، چرا باید او را «سایر سطوح دستمزد» در نظر گرفت و مشمول 22 درصد افزایش حقوق شود؟
فرجی تاکید کرد: افزایش سایر سطوح دستمزد کمتر از حداقل دستمزد و مستمری هیچ ربطی به ماده 96 قانون تامین اجتماعی ندارد و با این رویکرد به تدریج سایر سطوح مزدی حذف شده و همه بازنشستگان به حداقل حقوق بگیر تبدیل می شوند. بازنشسته ای که امروز در سطوح دیگر است، در زمان استخدام، حقوقی بالاتر از حداقل دستمزد داشته و بیش از حداقل بیمه تامین اجتماعی پرداخت کرده است. پس اکنون او باید از سی سال پس انداز خود حقوق عادلانه ای دریافت کند. انصاف نیست که این مستمری بگیر را چندین برابر زیر خط فقر به حداقل حقوق بگیر تبدیل کنیم.
وی افزود: افزایش متناسب با تورم و هزینه های زندگی بدون استثنا به همه مستمری ها اضافه شود. بین حداقل و سایر سطوح نباید تفاوتی وجود داشته باشد. اصل 96 بر این الزام تاکید کرده است. این ماده قانونی باید مبنای تصمیم گیری درباره حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی باشد.
افزایش 20 درصدی اصلا کافی نیست
این بازنشسته با تاکید بر اینکه بازنشستگان دولتی از حقوق بالاتری نسبت به بازنشستگان تامین اجتماعی برخوردار هستند، تاکید کرد: وی افزود: بازنشستگان صندوق های دولتی از حقوق و مزایای بالایی برخوردار هستند و اکثر آنها با 20 درصد افزایش حقوق بیش از 12 یا 13 میلیون تومان دریافت می کنند. اگرچه این رقم به هیچ وجه کافی نیست، اما باز هم بهتر از حقوق کارگران بازنشسته است که به نظر می رسد امسال برای افزایش آن به 10 میلیون تومان برنامه ریزی شده است. وقتی خط فقر بیش از 30 میلیون تومان است، یک بازنشسته نمی تواند با 10 میلیون و حتی 15 میلیون نیم ماه زندگی کند.
فرجی در ادامه بیان کرد: می خواهیم بدانیم حقوق و مزایای مدیران سازمان تامین اجتماعی چقدر است و چه ارقامی دارد. آقایانی که در مصاحبه ها از افزایش 20 درصدی حقوق بازنشستگان دفاع می کنند واقعا چند میلیون تومان زندگی می کنند؟ چطور انتظار دارند یک خانواده بازنشسته 30 روز در ماه را با 10 میلیون تومان پول خرج کند و مشکلی نداشته باشد؟! ابتدا فیش حقوقی خود را رونمایی کنند، سپس در مورد حقوق بازنشستگان تصمیم گیری کنند!
نشانه های بهبود وضعیت سازمان چیست؟!
به گفته این فعال صنفی، تمامی تبلیغات مدیران سازمان تامین اجتماعی مبنی بر اینکه مدیران سازمان تامین اجتماعی کسری بودجه این صندوق را حل کرده اند و تامین اجتماعی از بدهکار به طلبکار تبدیل شده است. تاثیری بر زندگی روزمره بازنشستگان و مستمری بگیران این صندوق داشته است.
فرجی با بیان اینکه چرا ما مستمری بگیران نشانی از این بهبودی ادعایی در معیشت و زندگی خود نمی بینیم، تصریح کرد: اگر واقعا حق با آنهاست و وضعیت مالی صندوق تامین اجتماعی در این دولت بهتر شده است چرا به آنها نمی رسند. معیشت و رفاه بازنشستگان؟ اگر صادق باشند، 20 میلیون تومان وام ضروری را به 100 میلیون تومان می دهند تا حداقل بازنشسته فرزندش را با آن به خانه بفرستد. همان وام 20 میلیون تومانی را با هزاران اما و اگر و شرط می پردازند، بعد مدعی می شوند که صندوق تامین اجتماعی دیگر مشکلی ندارد و وضعیت مالی آن بهتر از همیشه است.
گفتگو در مورد این post