این صندوق نیمه ورشکسته همواره از کمبود نقدینگی رنج می برد زیرا هرگز نتوانسته است بدهی خود را به صورت نقدی از دولت دریافت کند. بنابراین بخش عمده ای از انرژی مدیران آن صرف برنامه ریزی برای تبدیل دارایی های دریافتی از رد دیون به نقد می شود.
اما به نظر می رسد این بار تصمیم گیرندگان تامین اجتماعی تصمیم خطرناکی گرفته اند که ممکن است جیب آنها را پر از پول کند. اما در جدول کوچک شدن بازنشستگان تاثیر منفی خواهد داشت.
بدون درخواست بازنشستگی از حقوق کسر می شود
چند روز مانده به عید بود که محمد اسدی رئیس کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی وی از عیدانه ای رونمایی کرد که نشان می داد تامین اجتماعی در تصمیمی یک جانبه بدون اینکه مستمری بگیران درخواستی برای خرید سهام پتروشیمی امیرکبیر داشته باشند از حقوق آنها کسر کرده و به مردمی که یک میلیون تومان از حقوقشان برداشت شده است اعلام کرد که اگر سهام پتروشیمی امیرکبیر نمی خواهند، شماره 11 را به سامانه دریافت پیامک ارسال کنند تا وجه برداشت شده از حسابشان برگردانده شود.
با این انصراف بدون مجوز، بخشی از فشار ناشی از بار مالی ایام نوروز ناشی از پرداخت عیدی و غیره از دوش مسئولان تامین اجتماعی برداشته می شود. اما چه کسی پاسخگوی مستمری بگیرانی است که حقوق خود را ریال به ریال برنامه ریزی کرده اند؟
به گفته رئیس کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، این صندوق قرار است 52 درصد از سهام پتروشیمی امیرکبیر را به بازنشستگان این صندوق واگذار کند. ارزش این سهام 64 هزار میلیارد تومان و سهم هر بازنشسته 15 میلیون تومان خواهد بود. بخشی از این سهام به صورت نقد و بخشی به صورت اقساط پرداخت می شود.
آن طور که اسدی می گوید: قسمت نقدی به صورت یک میلیون تومان در اسفند و دو پرداخت 500 هزار تومانی در فروردین و اردیبهشت از حساب مستمری بازنشستگان انجام می شود. این وام از محل اعتبارات بانک رفاه کارگران پرداخت شده و قسط ماهانه آن 270 هزار تومان است.
رئیس کانون بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی می گوید: فرآیند خرید به صورت سهامی است اما تا 40 روز آینده با تعاونی شدن همه متقاضیان سهامدار این تعاونی می شوند.
دریافت سود 23 درصدی از بازنشستگان
بر اساس اطلاعات اندک موجود با یک حساب و کتاب ساده می توان دریافت که وام بانک رفاه کارگران با نیت به ظاهر خیرخواهانه با سود 23 درصد به مستمری بگیران تعلق می گیرد.
به گفته مسئولان سازمان تامین اجتماعی، از 15 میلیون تومان سهام فروخته شده به افراد، دو میلیون تومان به صورت نقد در سه قسط دریافت می شود. بنابراین وام اعطایی بانک رفاه 13 میلیون تومان است. با در نظر گرفتن اقساط 270 هزار تومانی طی پنج سال، گیرنده وام در پایان دوره 16 میلیون و 20 هزار تومان به بانک برمی گرداند که معادل 23 درصد سود نشان می دهد.
حداکثر سود پرداختی در سال جاری دو میلیون تومان است
با توجه به اقساط 270 هزار تومانی وام اعطایی بانک رفاه، پتروشیمی ها ماهانه چقدر سود برای تامین هزینه این اقساط پرداخت خواهند کرد؟ آیا ارزش آن را دارد که بازنشستگان وارد بازی جدید تامین اجتماعی شوند؟ در همین رابطه بهنام صمدی کارشناس بورس به خبرنگار اختاز آنلاین گفت: سود پایه هر سهم پتروشیمی امیر کبیر بر اساس گزارش 9 ماهه در حال حاضر 987 تومان است. این عددی است که این مجموعه به آن رسیده است و معلوم نیست همه این عدد را تقسیم کند.
وی با اشاره به ابهام در طرح فروش سهام این پتروشیمی و مشخص نبودن جزئیات آن می گوید: مشخص نیست تامین اجتماعی قصد دارد سهام را به همان قیمت به مستمری بگیران بفروشد یا خیر. تصمیم متفاوتی دارد تا زمانی که اطلاعاتی ارائه نکنند، نمی دانیم که آیا این طرح برای بازنشستگان به صرفه است یا خیر.
این کارشناس بورس قیمت فعلی هر سهم پتروشیمی امیرکبیر را در تابلوی بورس 8220 تومان اعلام می کند و با فرض اینکه سهام با همین قیمت به بازنشستگان فروخته شود، با احتساب رقم 15 میلیون تومانی اعلامی تامین اجتماعی، تعداد سهام 1800 سهم و کل سود پرداختی این پتروشیمی دو میلیون تومان در سال است.
وی تاکید می کند: رقم دو میلیون تومان در واقع EPS است و آنچه در مجمع تصویب می شود تا تقسیم شود می تواند رقم متفاوتی باشد زیرا شرکت ها 100 درصد سود خود را تقسیم نمی کنند.
صمدی می گوید: اگر تامین اجتماعی سهام را با تخفیف به بازنشستگان ارائه دهد و صرفا با ارائه وام نباشد; مثلاً اگر قیمت هر سهم روی تابلو 8200 تومان باشد، اما من به بازنشستگانم 10 تا 15 درصد تخفیف سهام بدهم، چنین تصمیمی توجیه چندانی ندارد.
به گفته وی، هدف تامین اجتماعی از فروش این سهام تبدیل آن به منابع مالی است، اما با توجه به تجربیات گذشته هیچکس چنین سهامی را خریداری نمی کند.
این کارشناس بورس با تاکید بر اینکه تامین اجتماعی بدون مجوز نمی تواند به بازنشستگان سهام بفروشد، یادآور شد: جزییات طرح تامین اجتماعی مشخص نیست اما سرنوشت آن مانند دارا ایام و پریش ایام خواهد بود. دولت فقط به مردم سهام می فروخت و مردم روی کاغذ سهامدار بودند اما کرسی های مدیریتی را برای خود نگه داشتند. این طرح هم همینطور است. تامین اجتماعی ۵۲ درصد سهام پتروشیمی امیرکبیر را تحویل میگیرد و تنها هدفش گرفتن پول از مردم است. در نهایت سهام خرد می شود و هیچکس نمی تواند مدعی سهم مدیریتی شود.
وی می افزاید: تامین اجتماعی مدعی است می خواهد این سهام را در قالب تعاونی بدهد. یعنی مردم حتی سهامدار مستقیم هم نیستند و حق رای در دست خودشان باقی می ماند. این واگذاری همان پروژه درایم و پریش ایم است.
صمدی درباره منطقی بودن خرید سهام توسط بازنشستگان توضیح می دهد: تجربه قبلی نشان داده که ورود بازنشستگان به این خرید منطقی نیست. سود سالیانه ای که می گیرند بستگی به تصمیم مجمع دارد و معلوم نیست حداکثر سود تقسیم شود. حتی اگر حداکثر سود را هم تقسیم کنند ماهانه 166 هزار تومان به بازنشستگان تعلق می گیرد.
وی ادامه می دهد: مشخص نیست وام قرض الحسنه است یا با سود. ماجرای عرضه این سهام بسیار پیچیده است. باید مشخص شود که سود وام های پرداختی به بازنشستگان 0، 23، 18 درصد است تا بعداً از سوددهی ورود به این حوزه صحبت کنیم.
برنامه ای برای آینده
هادی حق شناس کارشناس اقتصادی در گفت و گو با اکوستان آنلاین درباره اقدام تامین اجتماعی برای فروش سهام به بازنشستگان گفت: پتروشیمی یکی از شرکت هایی است که در اقتصاد ایران با بازدهی خوبی وجود دارد. دلیلش هم این است که خوراک پتروشیمی ها گاز است که در ایران فراوان است.
وی می افزاید: به هر حال ایران دومین ذخایر گازی جهان را دارد، بنابراین صنعت پتروشیمی از نظر مواد اولیه مشکلی ندارد.
حق شناس می گوید: درست است که در شرایط تحریم در زمینه فروش پتروشیمی ها و نقل و انتقالات ارزی مشکل داریم، اما اگر تحریم ها برداشته شود قطعا ارزش سهام پتروشیمی ها افزایش می یابد زیرا محصولات پتروشیمی در ایران و جهان به فروش می رسد.
وی ادامه می دهد: با توجه به شرایط ذکر شده، ذخایر پتروشیمی به خودی خود ارزشمند است. چون تامین اجتماعی امتیاز می دهد و امکان خرید سهام پتروشیمی امیرکبیر در مدت پنج سال با تسهیلات بانک رفاه کارکاران وجود دارد، این فرصتی برای بازنشستگان است.
این کارشناس اقتصادی ادامه می دهد: اما نقطه مقابل این است که بازنشستگانی که به اصطلاح «هشت نه می شود» و قدرت خرید و دریافت آنها مناسب نیست و در سطح بسیار پایینی قرار دارند و عملا زیر خط فقر هستند، می توانند از عهده این کار برآیند. پرداخت این اقساط؟
وی می افزاید: به نظر من اگر این موضوع برای کارکنان مطرح می شد درصد بالایی مطلوب بود. اما بازنشستگان زمان حال را می بینند و دیگر فرصت سرمایه گذاری برای آینده را ندارند. مگر اینکه بخواهند در آینده سهمی برای خانواده خود بگذارند و ارزش افزوده ایجاد کنند.
حقسونش تصریح می کند: از نظر آینده خرید سهام مطلوب است اما از این نظر که فروش سهام به نفع بازنشستگان خواهد بود قطعا این روش مناسب نخواهد بود.
وی توضیح می دهد: بورس در شرایط خارج از تحریم می تواند سود زیادی ایجاد کند اما در شرایط تحریم آن سودی را که ما می خواهیم ایجاد نمی کند.
این کارشناس اقتصادی می گوید: تامین اجتماعی با این اقدام تلاش کرده درآمد بازنشستگان را به روز کند اما این روش برای این گروه سنی جواب نمی دهد.
گفتگو در مورد این post