صنعت و بازار خودرو ایران در سال گذشته دوران پرفراز و نشیبی را پشت سر گذاشت و پایان آن با افزایش عجیب قیمت ها در بازار آزاد همراه بود. این به این دلیل است که در حوزه تولید، سیاستگذار برای سال 1402 برنامه رویایی را در نظر گرفته بود و اکنون گزارش ها حاکی از اجرایی نشدن این طرح است.
در حوزه واردات نیز برنامه های سیاست گذاران محقق نشد و اکنون هزاران ثبت نام کننده خودروهای خارجی در سیستم یکپارچه آنها مشتاقانه منتظر سال جدید هستند تا بتوانند ماشین مورد علاقه خود را تهیه کنند. علاوه بر اینها اتفاق خاصی در زمینه واگذاری سهام خودروسازان رخ نداد.
بر این اساس، کارشناسان صنعت خودرو معتقدند سال 1402 بدترین سالی بود که حوزه خودرو به خود دید. در این میان کسانی که دغدغه خرید و فروش خودرو در سال جدید را دارند، سرنوشت قیمت در سال 1403 برایشان مهم است.
مردم از خواسته های خود دور شدند
امیرحسین کاکایی، کارشناس بازار خودرو در این خصوص می گوید: سال 1402 بدترین سالی بود که در عمرم دیده ام، زیرا سالی را ندیده بودم که صنعت خودرو را نابود کنند و به جایی برسانند که همه مردم و مسئولان فقط شروع واردات خودرو را راه نجات بدانند. تا جایی که من می دانم حتی در 40 سال گذشته هم این اتفاق نیفتاده است.
وی می افزاید: سال گذشته شاهد کاهش تولید ایران خودرو و سایپا بودیم، حوزه مونتاژ با رشد 58 درصدی همراه بود و سهم آن از نظر تعداد از 5 درصد به 23 درصد افزایش یافت. در همان زمان دیدیم که چگونه با قیمت گذاری دستوری این تعادل را کاملاً بر هم زدند.
این کارشناس بازار خودرو بیان می کند: از یک طرف البته خوب است؛ چون ایران خودرو و سایپا انحصار هستند و این انحصار باید شکسته شود اما نتیجه ماجرا برای مردم این شد که مردم روز به روز از خواسته های خود دورتر شدند. در این میان در سگمنت خودروهای یک میلیاردی تا سه میلیاردی بازار هر چقدر که بخواهید تنوع ایجاد شده و به گونه ای شده که حتی وام می فروشند.
کاکایی تصریح می کند: در حوزه واردات نیز تلاش شد تا واردات آزاد شود اما زمان بر بود تا این اتفاق بیفتد. بالاخره از زمان عرضه واردات تا زمانی که به بازارهای منطقه بروید زمان می برد. حدود 10000 خودرو وارد شده و 93000 خودرو سفارش داده شده است.
وی خاطرنشان می کند: درست است که وعده های مسئولان برای واردات به طور کامل عملی نشد و قرار بود 200 هزار خودرو بیاید و 10 هزار خودرو وارد شود، اما راه باز شده است.
این کارشناس صنعت خودرو می گوید: با این وضعیت وارد سال 1403 می شویم که طبیعتا امسال ایران خودرو و سایپا ضعیف خواهند شد. حتی با تمام زیان هایی که وجود دارد و داستان هایی که در مورد خصوصی سازی می بینیم.
کاکایی می افزاید: اتفاقی در سال گذشته افتاد که شرایط را در سال جاری سخت می کند و اینکه ایران خودرو و سایپا از شهریور 1401 قیمت ها را به روز نکردند، بر این اساس با توجه به تورمی که در سال گذشته داشتیم و تورم مشابهی که ظاهرا امسال داریم. ، این عقب ماندگی ایران خودرو و سایپا از نظر قیمتی بیشتر می شود.
وی می گوید: بر این اساس افزایش قیمت کارخانه برای این دو خودروساز دشوارتر می شود، چرا که نمی توانند به یکباره ۸۰ درصد قیمت را افزایش دهند، مثلا در نهایت می گویند ۲۰ درصد. بنابراین زیان ایران خودرو و سایپا ادامه دارد و به نظر من سرعت ضرر بیشتر خواهد شد.
این کارشناس صنعت خودرو تصریح می کند: بنابراین در حوزه خودروهای نسبتا ارزان قیمت با چالش های بسیار جدی مواجه هستیم و برعکس در حوزه مونتاژ که همزمان واردات نیز انجام می شود، وضعیت خوب است.
سال 1403 سال عجیبی برای صنعت خودرو است
کاکایی با اشاره به واردات خودرو می گوید: امسال موانع مربوط به واردات خودرو برطرف شد، اما دلیل محقق نشدن وعده ها این است که در لحظه رفع موانع، مذاکرات با طرف های دیگر آغاز می شود. رسما اعلام کردند 93 هزار خودرو سفارش داده شده است.
وی می افزاید: اتفاق دیگری افتاد که سال 1401 با کرونا به پایان رسید. در دوران کرونا مشکل کمبود خودرو در دنیا وجود داشت. در یکی دو سال اخیر به تدریج این وضعیت برطرف شد، در نتیجه سال جدید سالی است که اگر ارز داشته باشیم میزان واردات به سرعت افزایش می یابد.
این کارشناس صنعت خودرو می گوید: اکنون با توجه به اینکه دولت وعده می دهد درآمد ارزی بهتر شده است و می خواهند پول بلوکی را از این طریق وارد کنند و تحریم ها را دور بزنند، واردات افزایش می یابد و امیدواریم به وعده هایی که می دهند برسیم.
کاکایی تصریح می کند: بر این اساس در رده قیمتی متوسط که خودروهای بالای یک میلیارد تومان است، بازار بسیار متنوع و رقابتی داریم. البته به این معنا نیست که قیمت ها پایین بیاید، زیرا ارزش ریال کاهش می یابد، اما در بازار شاهد فروش اقساطی خودرو هستیم، زیرا خریدار وجود ندارد.
وی خاطرنشان می کند: سال 1403 سال عجیبی است چرا که از یک سو در خودروسازی زیر یک میلیارد با چالش جدی مواجه هستیم و نمی دانیم چه اتفاقی می افتد اما از سوی دیگر در خودروسازی بالای 1. میلیارد تومان، تنوع زیادی داریم و رکود در حال رخ دادن است. می افتد.
گفتگو در مورد این post