طبق ماده 69 قانون کار: «تاریخ استفاده از ترک کردن استحقاق با توافق کارگر و کارفرما تعیین می شود و در صورت بروز اختلاف بین کارگر و کارفرما، نظر اداره کار و امور اجتماعی محل لازم الاجرا است.
مرخصی استعلاجی چیست؟
نوع دیگری از مرخصی که در قانون کار ذکر شده است. البته شرایط و جزئیات این مرخصی در قانون کار ذکر نشده است و فقط در ماده 74 قانون کار آمده است: «مدت مرخصی استعلاجی با تأیید سازمان تأمین اجتماعی منظور خواهد شد. در میان سوابق کاری و بازنشستگی کارگران.» در این مرخصی سقفی وجود ندارد. همچنین لازم به ذکر است که طبق قانون برای وقفه هایی که در هر شیفت کمتر از هفت روز باشد و مجموعاً از 15 روز در طول سال بیشتر نباشد، گواهی پزشک معالج کافی است و نیازی به تایید یک پزشک معتمد یا کمیسیون پزشکی استراحت بیش از 15 روز تا 60 روز در سال و استراحت بیش از 7 روز در هر شیفت باید با تایید پزشک مجاز سازمان باشد. استراحت بیش از 60 روز در سال نیز باید به تایید کمیسیون پزشکی برسد.
کارگران علاوه بر مرخصی استحقاقی و استعلاجی حق استفاده از انواع دیگر مرخصی را دارند: طبق ماده 73 قانون کار کلیه کارگران در موارد زیر حق استفاده از سه روز مرخصی استحقاقی را دارند: الف- ازدواج دائم، ب. – مرگ همسر، پدر، مادر و فرزندان.
همچنین طبق ماده 67 قانون کار، هر کارگر حق دارد در تمام مدت کار خود از مرخصی استحقاقی یک ماهه یا مرخصی بدون حقوق به منظور انجام مناسک حج واجب استفاده کند.
مورد دیگر مرخصی زایمان بر اساس ماده 76 قانون کار است. بر اساس این قانون مرخصی زایمان کارگران زن در مجموع 90 روز است. حتی الامکان 45 روز از این مرخصی بعد از بارداری استفاده شود. برای تولد دوقلوها 14 روز به مدت مرخصی اضافه می شود. این مدت 3 ماهه البته سال ها پس از تصویب قانون کار به 6 ماه و سپس در قوانین تکمیلی به 9 ماه افزایش یافت. همچنین برای مردانی که همسرانشان شاغل و از مرخصی زایمان استفاده می کنند، 14 روز مرخصی در زمان تولد فرزند در نظر گرفته می شود. البته این مرخصی برای مردان شاغل در قوای سه گانه و بخش عمومی غیردولتی به 3 روز محدود می شود.
در تمام موارد ذکر شده، مرخصی کارگر با حقوق همراه بوده است. اما طبق ماده 72 قانون کار، کارگران حق استفاده از مرخصی بدون حقوق را دارند. بر این اساس «نحوه استفاده از مرخصی بدون حقوق کارگران و مدت آن و شرایط بازگشت آنان به کار پس از استفاده از مرخصی با توافقنامه کتبی کارگر یا نماینده قانونی وی با کارفرما تعیین خواهد شد».
گفتگو در مورد این post