در بازار ارز شایعه شده که فاصله قیمت دلار آزاد و نیما کم می شود. این شایعه، در صورت صحت، می تواند شرایط ایده آلی را برای بازار فارکس فراهم کند و معامله گران صعودی را به چند دلیل محدود کند. دلیل اول این است که افزایش نرخ دلار شرکت های تولیدی را تشویق به صادرات و تولید بیشتر می کند که این امر باعث افزایش ذخایر ارزی و ورود ارز به کشور می شود. با افزایش ورود ارز به کشور، قدرت دلالان ارز کاهش می یابد.
دومین موردی که در بازار ارز اهمیت زیادی دارد این است که این رویکرد باعث کاهش رانت واردات می شود. زیرا تولیدکننده به دلیل تورم و قیمت نهاده های تولیدی که به دلار بازار آزاد قیمت گذاری می شوند مجبور به تولید و فروش با نرخ کمتری است که انگیزه تولیدکننده را کاهش می دهد. از سوی دیگر به دلیل رانت ایجاد شده، تقاضای ارز برای واردات افزایش می یابد.
بازار اغلب به دو دلیل، محصولات را با نرخ دلار بالاتر از نیما قیمت گذاری می کند. اول اینکه قیمت گذاری زیر قیمت تعادلی باعث افزایش تقاضا و کمبود محصولات می شود که باعث افزایش قیمت بازار آزاد به سطح تعادل عرضه و تقاضا می شود. دلیل دوم رفتار منطقی در اقتصاد است که بر اساس آن فعال اقتصادی به دنبال حداکثر کردن منافع خود است، با افزایش قیمت دلار آزاد، قدرت معامله گران افزایشی کاهش می یابد.
در یک جمع بندی کلی و بر اساس موارد ارائه شده، افزایش نرخ نیما به دلیل افزایش ارز در سایه رشد صادرات و کاهش واردات منجر به تقویت عرضه دلار، کاهش تقاضای آن و… در نتیجه کنترل بهتر قیمت.
از سوی دیگر چنین رویکردی با توجه به تاثیری که بر انتظارات تورمی دارد می تواند منجر به افزایش قیمت دلار شود.
تاثیر افزایش نرخ دلار بر بورس
شایعه افزایش نرخ نیم دلار و کاهش فاصله آن با دلار آزاد در صورت واقعی شدن، تاثیر متفاوتی در گروه های مختلف بورس خواهد داشت.
پیش بینی می شود صنایع دلاری و صادرات محور با افزایش تقاضا و رشد مواجه شوند. زیرا این اتفاق باعث بهبود سودآوری شرکت صادراتی و تقویت نسبت قیمت به سود می شود که می تواند انگیزه خرید سهام را در خریدار ایجاد کند.
برعکس، هزینه واردات صنایع وابسته به واردات افزایش می یابد. در چنین شرایطی، همانطور که در صنعت خودرو مشاهده میشود، به دلیل فرمانپذیری قیمت کارخانه، سود شرکتهای واردکننده تضعیف یا از بین میرود که این امر باعث افزایش نسبت قیمت به سودآوری شرکتها و کاهش تقاضا میشود. سهام شرکت های واردکننده
از آنجایی که شرکت های صادراتی اغلب شاخص ساز هستند. اگر چنین شایعه ای درست باشد، انتظار می رود که شاخص کل از شاخص هم وزن بهتر عمل کند.
منبع: اکو ایران
گفتگو در مورد این post