شاخص های تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی به چهار دسته کلی روند، حرکت، نوسانات و حجم تقسیم می شوند. در این بین، اندیکاتورهای حرکت بهتر می توانند سرعت و قدرت یک روند را نشان دهند. یکی از مهمترین آنها نرخ تغییر قیمت به اختصار ROC نامیده می شود. تحلیلگران و معامله گران اکثر بازارهای مالی، به ویژه ارز دیجیتال، فارکس، کالاها و سهام، از آن در محاسبات خود برای تعیین قدرت روند و اندازه تغییرات قیمت استفاده می کنند.
در این مقاله ضمن معرفی شاخص نرخ تغییر قیمت به توضیح روش قرائت و تفسیر آن می پردازیم. در ادامه روش های استفاده از ROC در استراتژی های مختلف را بیان می کنیم. در نهایت به بررسی مزایا، معایب و تفاوت های آن با Momentum می پردازیم. اگر علاقه مند به معامله گری یا تحلیل بازارهای مالی هستید، با ما همراه باشید و یکی از مهمترین ابزارهای خود را بشناسید.
شاخص ROC چیست؟
به صورت درصد و برای بازه های زمانی خاص مانند 15 روز (ROC 15) و 30 روز (ROC 30) بیان می شود. معامله گران از این نرخ برای تشخیص یا اندازه گیری موارد زیر استفاده می کنند:
- شتاب یا حرکت یک روند
- موقعیت های بیش از حد خرید و فروش بیش از حد
- تشخیص روندهای صعودی و نزولی
- تشخیص واگرایی
این شاخص با افزایش قیمت مثبت و با کاهش منفی می شود. نرخ تغییر به ویژه در معاملات آتی و اختیار معامله که در آن تفاوت قیمت دارایی معامله می شود، مفید است. نرخ تغییر تام دمارک (تام دمارک) تحلیلگر پیشرو بازار مالی اختراع کرده است
فرمول محاسبه ROC چیست؟
به عنوان یک معامله گر، نیازی به محاسبه هیچ یک از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال ندارید و نمودارها آنها را در اختیار شما قرار می دهند. با این حال، آشنایی با فرمول ها می تواند درک شما از چرایی حرکت آنها را بهبود بخشد و به تفسیرهای عمیق تر منجر شود. فرمول محاسبه نرخ تغییر قیمت به شرح زیر است:
به عنوان مثال، اگر قیمت پایانی یک ابزار مالی در پایان روز معاملاتی امروز 20 دلار و قیمت پایانی آن در 15 روز قبل 12 دلار بود. ROC 8 برای این ابزار به صورت زیر محاسبه می شود:
در نمودارها، قیمت در محدوده فعلی با عباراتی مانند Current Close یا Closing Price پ و قیمت دوره قبل با قیمت پایانی pn یا Close n دوره قبل را نشان می دهند.
معامله گران کوتاه مدت، مانند معامله گران روزانه، فواصل کمتری را انتخاب می کنند. زیرا آنها اساسا از نوسانات کوتاه مدت سود می برند.
با انتخاب فواصل گذشته نزدیکتر یا n کوچکتر، نوسانات شاخص نرخ تغییر نیز افزایش می یابد. موضوعی که خطر سیگنال های نادرست را نیز افزایش می دهد. برعکس، سیگنالهای دریافتی از ROCهای محاسبهشده برای فواصل طولانیتر یا n بزرگتر قابل اطمینانتر و کمتر فرار هستند. به طور کلی دوره های زمانی 14، 9، 25 و 200 روزه بیشتر از سایر دوره ها استفاده می شود.. معامله گران معمولا از n های بزرگتر در تایم فریم های کوچکتر مانند نمودارهای ساعتی و n های کوچکتر در تایم فریم های بزرگتر مانند یک روزه و طولانی تر استفاده می کنند.
روش تفسیر نرخ تغییر چیست؟
همانطور که گفتیم نرخ تغییر قیمت به عنوان شاخصی برای تعیین سرعت و قدرت تغییرات قیمت در نظر گرفته می شود. هرچه فاصله بین دو دوره کوتاهتر باشد و عدد ROC بزرگتر باشد، قدرت و سرعت حرکت خط روند بیشتر است و بالعکس. در تفسیر نرخ تغییر قیمت، قدر مطلق یا مقدار مثبت آن در نظر گرفته می شود.
در نمودارهایی مانند سایر اندیکاتورهای حرکت، نرخ تغییر قیمت در پنجره جداگانه زیر نمودار قیمت ظاهر می شود. مبدا حرکت شاخص ROC صفر است که به صورت یک خط نشان داده شده است. نمودار نرخ تغییر با افزایش فشار خرید و حرکت صعودی قیمت افزایش می یابد و با کاهش فشار خرید و حرکت نزولی قیمت به سمت ناحیه منفی حرکت می کند.
لازم به ذکر است که Rate of Change میزان حرکت یا قدرت حرکت را نشان می دهد. این بدان معناست که بسته به محدوده ای که انتخاب می کنید، ممکن است نمودارهای مختلفی را مشاهده کنید. به این ترتیب حرکت نزولی این نمودار به معنای کاهش قدرت روند و نه لزوماً معکوس شدن آن است. اگر نمودار ROC حول خط صفر باشد، تحلیلگران احتمال تثبیت بازار و معکوس شدن روندها را بالا می دانند. اعداد کوچک مثبت و منفی نیز به ترتیب به عنوان احساسات مثبت و منفی بازار تعبیر می شوند.
برخی از تحلیلگران نرخ های بسیار بالای تغییر به ویژه بیش از 10 را نشانه خرید بیش از حد و ارزش های بسیار منفی را نشانه فروش بیش از حد می دانند. با این حال، برای اطمینان، بهتر است حداقل یک سیگنال هماهنگ از سایر نشانگرها یا الگوها، مانند الگوی چکش، دریافت کنید.
شاخص نرخ تغییر در مقایسه با سایر شاخصهای مومنتوم
شاخص نرخ تغییر قیمت با سایر شاخصهای مومنتوم تفاوت اساسی دارد به صورت درصد بیان می شود است. سایر شاخص های مومنتوم از تقسیم قیمت فعلی بر قیمت قبلی یا از اختلاف بین این دو و ضرب آن در صد به دست می آیند. همچنین مبدا یا خط مرکزی آنها معمولاً اعداد 100 و 50 است. در حالی که ROC دارای یک خط صفر مرکزی است. با این حال، همه اینها تقریباً نتایج یکسانی دارند و مترادف یکدیگر هستند.
روش های استفاده از شاخص ROC
به سادگی، عبور نمودار نرخ تغییر قیمت از خط صفر آن در هر جهت نشان دهنده تغییر روند احتمالی است. هر چه سرعت این تقاطع که به آن کراس اوور خط صفر می گویند کمتر باشد روند آینده قطعی تر است. جدا از این روش ساده، بسته به استراتژی معاملاتی خود و تسلط خود بر تفسیر سایر اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال، می توانید از این نوسانگر به شکل دیگری در تصمیم گیری های معاملاتی خود استفاده کنید. در ادامه سه روش مهم دیگر را شرح می دهیم.
تجارت در نقاط شروع واگرایی
نرخ تغییر در تشخیص واگرایی یا واگرایی که نقطه عطف قیمت هستند، می توانند به معامله گر کمک کنند. واگرایی های صعودی معمولاً زمانی اتفاق می افتد که کف قیمت ها دائماً در حال کاهش است و نرخ تغییر تقریباً ثابت است. در این شرایط احتمال روند قیمت بالاست. معکوس این روند نیز زمانی صادق است که قیمت سقفهای بزرگتری را تشکیل میدهد و ROC خنثی است. الگوهای معکوس شمعدان همچنین می تواند به عنوان مکمل برای اطمینان از قطعیت واگرایی استفاده شود.
معامله در نقاط شکست
نقاط شکست همیشه با حرکات قوی در بازار همراه است. بهترین شاخص برای تشخیص و پیش بینی چنین حرکاتی میزان تغییر است. در چنین مواردی یا کمی قبل از آن، ROC تقریبا ثابت می شود. تغییر شدید این اندیکاتور شکست نیز نشان دهنده تثبیت روند جدید است.
تجارت در مناطق پرفروش
به طور کلی، اندیکاتورهای مومنتوم برای معاملات در بازار روند یا محدوده خنثی مناسب هستند. این به این دلیل است که آنها می توانند نقاط معکوس را با دقت خوبی پیش بینی کنند. بنابراین، اگر این شاخص ها در یک بازار خنثی کاهش یابد، معامله گران این فرصت را می بینند که در جهت مخالف روند معامله کنند. در این شرایط، اوج ها و فرودهای نسبی نمودار قیمت پس از یک دوره زمانی مشخص ظاهر می شوند. پیش بینی زمان وقوع این فرآیند نیز بر اساس رفتار قبلی شاخص نرخ تغییر قیمت است. معمولا زمانی که ارزش این شاخص به یک حد معین می رسد، شاهد معکوس شدن روند قیمت به نقاط Overbought و Oversold هستیم.
بهترین شاخص ها برای استفاده همراه با ROC
به طور کلی در تحلیل تکنیکال نمی توان تنها به سیگنال یک اندیکاتور اعتماد کرد. به خصوص، Rate of Change گاهی اوقات سیگنال های زودهنگام یا دیرهنگام ارسال می کند. بهترین شاخص هایی که می توان در ارتباط با میزان تغییر استفاده کرد، غیر خویشاوندان آن هستند. در ادامه به بررسی دو نمونه از آنها می پردازیم.
ترکیبی از نرخ تغییر و میانگین
یکی از شاخص های مناسب برای تایید سیگنال صادر شده از تغییر روند زمانی که نمودار ROC از خط صفر عبور می کند، میانگین در انواع مختلف آن است. به خصوص EMA یا میانگین متحرک نمایی توسط بسیاری از تحلیلگران به عنوان بهترین شاخص تشخیص روند در نظر گرفته می شود. به عنوان مثال، زمانی که نرخ تغییر از خط صفر به سمت پایین عبور می کند، عبور رو به پایین از میانگین متحرک کندتر، مانند EMA 50، از میانگین متحرک سریعتر، مانند 10 EMA، می تواند سیگنال نزولی را تأیید کند.
ترکیبی از نرخ تغییر و تصادفی
تحلیلگران از ترکیب این دو شاخص برای پیش بینی زمان تغییر روند استفاده می کنند. اگر نرخ تغییر یک سیگنال واگرایی ارسال کند، متقاطع های تصادفی در نواحی بیش فروش یا خرید بیش از حد تصادفی می توانند نقاط ورود و خروج سودآور را نشان دهند. به عنوان مثال، در یک واگرایی نزولی، بهترین نقطه خروج، نقطه متقاطع Stochastic در منطقه بیش از حد خرید است. به طور کلی، سیگنال واگرایی یک سیگنال ضعیف است که همیشه نشانه برگشت قیمت نیست و نیاز به تاییدهای قوی تری دارد.
محدودیت های شاخص تغییر قیمت
مهم ترین محدودیت یا ضعف نشانگر نرخ تغییر، احتمال بالای ارسال سیگنال های دیر یا ناپایدار است. به خصوص زمانی که نمودار در حال عبور از خط صفر است، در دوره های کوتاه مدت (n کوچک در فرمول این اندیکاتور)، احتمال ارسال سیگنال های ناپایدار و اولیه زیاد است. در این شرایط ممکن است نوسان مورد نظر بسیار کوتاه و زودگذر باشد. حرکاتی که به آنها حرکات مو را دیدم (Whipsaw) نیز نامیده می شود. برعکس برای دوره های طولانی مدت نیز صادق است. اگر ns بزرگتر را انتخاب کنید، وقتی نمودار از خط صفر عبور می کند، این احتمال وجود دارد که سیگنال را دیر دریافت کنید و با معکوس شدن بازار مواجه شوید یا قیمت های بهتر را از دست بدهید.
از دیگر محدودیت ها و ایرادات شاخص نرخ تغییر قیمت، وزن دهی یکسان قیمت فعلی و قیمت دوره های گذشته بدون توجه به بازه زمانی آنهاست. بسیاری از کارشناسان معتقدند که قیمت فعلی اعتبار بیشتری در پیش بینی قیمت آتی یک دارایی دارد. به عنوان مثال، در شاخص میانگین متحرک نمایی، وزن بیشتری به قیمت های اخیر داده می شود.
مزایای شاخص ROC در یک نگاه
مزایای نرخ تغییر قیمت را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:
- دقت و قابلیت اطمینان بالا به منظور تایید حرکت قیمت در روندهای جهت دار میان مدت و بلند مدت
- ارائه اطلاعات مفید در مورد قدرت روندهای اخیر
- در تشخیص واگرایی نسبت به سایر شاخصهای حرکت مفیدتر است
- امکان زمان بندی در بازه های زمانی مختلف و دلخواه
- مناسب برای استراتژی های بسیار کوتاه مدت تا بسیار بلند مدت
- سادگی و سازگاری تقریباً با تمام بازارهای مالی
شاخص نرخ تغییر؛ ضروری اما ناکافی
نرخ تغییر قیمت ابزاری قدرتمند برای تأیید روند قیمت ها، به ویژه در بازارهای صعودی است. این شاخص همچنین می تواند روندهای معکوس بالقوه را تا حد خوبی شناسایی کند. با این حال، به عنوان یک قانون کلی، هرگز نباید تنها به سیگنال صادر شده از آن تکیه کنید. رعایت این شرط احتیاطی در بازارهای خنثی و به ویژه زمانی که واگرایی رخ می دهد، ضروری تر است. زیرا ارسال سیگنال های اره ای یا دیررس در ماهیت این نشانگر می باشد. از کدام اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال بیشتر استفاده می کنید؟ تجربه شما از دقت و قابلیت اطمینان شاخص نرخ تغییر قیمت چیست؟ نظر خود را با ما و سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید.
شاخص نرخ تغییر قیمت چیست؟ همه چیز درباره نرخ تغییر ROC برای اولین بار در Valex. ظاهر شد.
این خبر در تاریخ2023-07-23 12:01:00 توسط خبرجو منتشر شده است.
گفتگو در مورد این post